Kuninkaalliset

Prinsessa Eugenien häistä tulee valtava spektaakkeli – hurjat kustannukset ja järjestelyt närkästyttävät: ”Ei kunnon kuninkaallinen”

Julkaistu:

kuninkaalliset häät
Prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank vihitään perjantaina näyttävin menoin Windsorissa.
Tulevana perjantaina Britanniassa juhlitaan jo tämän vuoden toisia kuninkaallisia häitä, kun prinssi Andrew’n ja Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 28, menee naimisiin pitkäaikaisen poikaystävänsä Jack Brooksbankin, 32, kanssa.

Eugenien ja Brooksbankin häitä on ehditty odottaa jo pitkään, sillä kaksikko on seurustellut yli seitsemän vuoden ajan. He tapasivat Jackin työskennellessä Sveitsissä ja elivät ensin pitkään etäsuhteessa, kun Eugenie muutti hetkeksi New Yorkiin.

Jack on entinen yökerhon omistaja ja tapahtumajärjestäjä, ja nykyään hän työskentelee tequila-yrityksen brändilähettiläänä.

Jo vuonna 2016 huhuttiin, että häitä tanssittaisiin lähiaikoina, mutta pari meni kihloihin tammikuussa 2018 ollessaan lomamatkalla Nicaraguassa.


Edellisiä kuninkaallisia häitä vietettiin Britanniassa toukokuussa, kun prinssi Harry meni naimisiin Meghan Marklen kanssa. Tuolloin häät olivat melkoinen spektaakkeli ja täynnä tähtikimaraa, mutta Eugenie ei jää omissa häissään yhtään Harry-serkkuaan huonommaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank vihitään Windsorin Pyhän Yrjön kappelissa. Pariskunta on kutsunut häihinsä yli 850 lähintä ystäväänsä ja sukulaistaan, vaikka kappelissa on istumapaikkoja vain 800 vieraalle. Esimerkiksi Harryn ja Meghanin häissä kirkkoon oli kutsuttu vain 600 vierasta.


Vihkipaikan valinta on herättänyt melkoista närää. Vaikka sulhasen ja morsiamen vanhemmat maksavatkin häät puoliksi, niin siitä kolahtaa silti veronmaksajillekin melkoinen lasku.

Tavalliset veronmaksajat joutuvat nimittäin maksamaan tapahtuman turvajärjestelyt, joiden kustannukset ovat noin kaksi miljoonaa puntaa eli lähes 2,3 miljoonaa euroa. Lisäksi veronmaksajien kontolle tulevat myös Windsorin alueen siivouskustannukset, jotka ovat noin 250 000 puntaa eli reilut 285 000 euroa.

Monet poliitikot ärähtivät asiasta jo aiemmin syksyllä eikä ärinä ole suinkaan vähentynyt sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli tieto, että vihkitilaisuuden olisi voinut järjestää huomattavasti edullisemmin myös toisaalla: Windsorin Royal Lodgessa.


Royal Lodge on toiminut prinssi Andrew’n ja hänen perheensä kotina vuodesta 2004 lähtien, ja Eugenien ja Jackin häiden iltajuhlia vietetäänkin juuri siellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Royal Lodgen pihapiirissä on myös oma kappeli, jossa vihkitilaisuuden olisi voinut järjestää, mutta Eugenie halusi vihkimisen suoritettavan Pyhän Yrjön kappelissa.

Hoviin kuuluva lähde kertoo Daily Mailille, että jos koko häätilaisuus olisi pidetty Royal Lodgessa, niin yli kahden miljoonan turvajärjestelykuluilta olisi vältytty.


Lisää ärtymystä hääjärjestelyissä on herättänyt se, että viranomaiset ovat käskeneet kodittomien siivota tavaransa pois Windsorin julkisilta paikoilta ja siirtyä itsekin pois alueelta häiden ajaksi.

Kodittomat kertovat Mirror-lehdelle, että heidän on käskettyä lähteä tai muuten he voivat joutua putkaan.

– He haluavat kaiken näyttävän siltä kuin Windsorissa ei olisi muka lainkaan kodittomia, kadulla asuva James kertoo lehdelle.


Myös Harryn ja Meghanin häiden ajaksi kodittomien tuli siirtyä pois kaduilta, mutta siihen heillä riitti ymmärrystä.

– Eugenie ei ole kunnon kuninkaallinen. Hän vain on taustalla ja käyttää asemaansa hyväkseen, James jatkaa tilitystään.

Hovista kuitenkin kerrotaan lehdelle, ettei kodittomien ole käsketty poistua kaduilta, vaan heille on sanottu, ettei siellä ole varmaan järin mukavaa häiden aikaan ruuhkan keskellä.

Kodittomille on hovin mukaan myös järjestetty varastotiloja, joihin he voivat viedä tavaransa.

Poliisiviranomaisten mukaan kaikki ylimääräiset ja vartioimattomat tavarat poistetaan paikalta kyselemättä.

Näin hääpäivä etenee

  • Televisioitu lähetys Windsorista alkaa kello 11:25 Suomen aikaa, kun vieraat ja hääväki alkavat saapua kappelille
  • Vihkiminen tapahtuu Windsorin Pyhän Yrjön kappelissa kello 13 alkaen. Vihkiseremoniassa esiintyy muun muassa italialainen oopperalaulaja Andrea Bocelli.
  • Vihkimisen jälkeen tuore aviopari tekee noin 15 minuuttia kestävän kärry ajelun Windsorin kaduilla, jossa kansalaiset pääsevät tervehtimään vastanaineita.
  • Kuningatar Elisabet järjestää lähimmille häävieraille juhlalounaan Windsorin linnassa.
  • Virallista hääjuhlaa vietetään Windsorin Royal Lodgessa. Hääjuhlan isäntänä toimii morsiamen isä, prinssi Andrew.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt