Prinsessa Anne pitää eräästä vanhasta kuninkaallisesta säännöstä tiukasti kiinni – laukoi suorat sanat tv:ssä: ”Huomaan kyllä, että muut eivät tee niin” - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinsessa Anne pitää eräästä vanhasta kuninkaallisesta säännöstä tiukasti kiinni – laukoi suorat sanat tv:ssä: ”Huomaan kyllä, että muut eivät tee niin”

Kuvassa kuningatar Elisabet ja tämän tytär prinsessa Anne (oikealla).

Julkaistu: 24.9.2018 18:40

Kuningatar Elisabetin tytär prinsessa Anne puhui suorat sanat kuninkaallisen kulttuurin muuttumisesta viime vuosina.

Britannian kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin tytär prinsessa Anne kertoo tuoreessa dokumentissa siitä, miksi hän ei koskaan kättele ihmisiä, joita tapaa. Aiheesta uutisoi muun muassa kuninkaallisiin erikoistunut Hello Magazine -julkaisu.

Vanha brittihovia koskeva ”sääntö” kieltää kuninkaallisia kättelemästä ketään, mutta se on nykypäivänä pikemminkin menneisyyden kaiku kuin ketään pakottava normi.

Anne avasi vanhaa tapaa ITV-kanavan Queen of the World -dokumentissa, joka kertoo kuningattaren ja muiden kuninkaallisten elämästä. Dokumentti tulee Britanniassa televisiosta tiistaina.

– Teoria taisi mennä alun perin niin, että kuninkaalliset eivät kuitenkaan voi kätellä kaikkia halukkaita, joten on parempi olla edes aloittamatta kättelyurakkaa. Olen pysynyt sillä linjalla, mutta huomaan kyllä, että muut eivät tee niin, Anne sanoo haastattelussa suorapuheisesti.

Prinssi William tervehti naisia Helsingin Esplanadinpuistossa vierailullaan Suomessa viime marraskuussa. William tunnetaan innokkaana kättelijänä.

Anne viittasi huomautuksellaan nuorempiin kuninkaallisiin, kuten prinssi Williamiin ja prinssi Harryyn. Molemmat kättelevät varsin mielellään tapaamiaan ihmisiä kuninkaallisissa edustustilaisuuksissa.

– Ei ole minun asiani sanoa, että se olisi väärin, mutta luulisin, että alun perin ajateltiin, että on ihan absurdia alkaa kätellä kaikkia halukkaita. Minusta vaikuttaa siltä, että tilaisuuksista on tullut pikemminkin kättelytreenejä kuin edustusta, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Se asia on siis muuttunut, Anne arvioi.

Kännykät ja tabletit ärsyttävät prinsessaa

Kansa valokuvasi kuningatar Elisabetia innoissaan viime kesäkuussa.

68-vuotias prinsessa kritisoi nykysukupolvia myös kännyköiden ja tablettilaitteiden jatkuvasta käytöstä.

– Kännykät ovat jo kyllin paha juttu, mutta jos ihmisellä on kädessään tabletti, et edes näe hänen päätään!

Keskustelun taustalla oli dokumentissa esitelty kuningatar Elisabetin yleistämä ajatus siitä, että kuninkaalliset voisivat tavata kansalaisia kävelemällä aina välillä heidän joukossaan ja juttelemalla heidän kanssaan vapaammin.

Anne pohti, että kuningattaren ajatus ei enää aivan toteudu, sillä nykysukupolvet keskittyvät kohtaamisen sijaan ikuistamaan tilanteen laitteillaan.

– Ihmisistä tuntuu nykyään siltä, että he eivät ole edes kokeneet jotain tapahtumaa, jos he eivät ota siitä valokuvia, Anne harmitteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?