Kruununprinsessa Mary ylistää IS:lle Suomen-vierailuaan – kuninkaallinen teki vaikutuksen turkulaisiin: kauneus mykisti Merin, 11, ja Juliannan, 13 - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kruununprinsessa Mary ylistää IS:lle Suomen-vierailuaan – kuninkaallinen teki vaikutuksen turkulaisiin: kauneus mykisti Merin, 11, ja Juliannan, 13

Julkaistu: 14.9.2018 14:04

Tanskan kruununprinsessa Maryn kaksipäiväinen vierailu Suomessa jatkuu tänään Turussa.

Kruununprinsessa Maryn vierailua oli saapunut Turkuun Forum Marinumin eteen seuraamaan muutama kymmenen ihmistä. Saapumisseremoniat alkoivat sillä, että Topeliuksen koulun 2 A luokalla oleva Kerttu Koivikko ojensi kruununprinsessalle kukkasia.

– Aika paljon jännittää, Kerttu totesi hetkeä ennen kruununprinsessan saapumista.

Hän osasi kuitenkin takeltelematta ulkoa tervetulotoivotuksen.

– Welcome to Turku Your Royal Highness (tervetuloa Turkuun, teidän kuninkaallinen korkeutenne), Kerttu toivotti kruununprinsessalle, joka vaihtoi muutaman sanan Kertun kanssa.

Hyväntuulinen kruununprinsessa kätteli useita paikalle saapuneita ja pysähtyi joidenkin kanssa hetkeksi jopa juttelemaan. Kun joku yleisöstä toivotti kruununprinsessan tervetulleeksi Turkuun, tämä vastasi, että hienoa olla täällä.

Lapsirakkaana tunnettu prinsessa huomioi erityisesti lapset. Kruununprinsessa muun muassa silitti hellästi Tanskan lipuin koristellussa makuupussissa olleen pienen vauvan poskea.

Julianna, 13, ja Meri, 11, olivat odottaneet kuninkaallista vierasta jo siitä saakka, kun vierailusta alunperin kerrottiin. Vielä tuolloin Suomeen piti saapua kruununprinssi Frederik, mutta syyskuun alussa kerrottiin, että välilevypullistuman takia leikkaukseen joutuneen prinssin sijaan hänen puolisonsa tulisi vierailulle.

Tytöt ojensivat kruununprinsessalle kortin ja kukkia.

– Ihana, Meri kehui Maryä.

– Vielä kauniimpi kuin kuvissa, Julianna totesi.

Jos suomalaiset olivat vaikuttuneita kruununprinsessasta, nautti myös Mary vierailusta.

– Tämä on ollut ihana vierailu. Inspiroiva ja todella kiinnostava, prinsessa kertoi Ilta-Sanomille.

Mary totesi, että Suomen ja Tanskan välillä on jo nyt paljon yhteistyötä, mutta kahdenvälistä kauppaa voisi olla enemmänkin.

– On jännittävää nähdä mahtavien tanskalaisten ja suomalaisten yritysten kohtaaminen ja kuulla ratkaisuista, joita ne voivat yhdessä tarjota.

Ministeri Anne-Mari Virolainen tapasi kruununprinsessa Maryn jo eilen Helsingissä.

– Istuimme illallisella vierekkäin monta tuntia. Siinä oli aikaa jutella, Virolainen kertoo.

– Keskustelimme Tanskan ja Suomen yritysyhteistyöstä. Kestävä kehitys on hänelle tärkeä asia.

Paula Risikko (keskellä) ja Anne-Mari Virolainen tapaavat kruununprinsessa Maryn.

Virolainen itse oli edellisellä viikolla Tanskassa, mutta ei tuolloin tavannut kruununprinsessaa. Sen sijaan puolet kruununprinsessan mukana Suomessa olevasta bisnesdelegaatiosta Virolaisen matkallaan tapasi. Virolaisen kokemukset kruununprinsessan Suomen vierailulta ovat yksinomaan positiivisia.

– Hän on erinomainen tanskalaisen osaamisen viejä. Hän on äärettömän miellyttävä ihminen ja aina aidosti läsnä tilanteessa.

– Ei ole turhaa puhetta, että sanotaan pohjoismaiden kuuluvan samaan perheeseen. Tunnelma on ollut erittäin mukava. Merenkulun ohella kruununprinsessaa kiinnosti Turussa kaupunkisuunnittelu ja elintarviketeollisuus.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve oli hänkin iloinen kruununprinsessa Maryn vierailusta.

– Tosi hienoa, että hän pääsi tulemaan. Turun meriklusteri saa hienoa tunnustusta.

Turun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen kertoo, että kruununprinsessa Marylla ei ollut erityisiä toiveita vierailun suhteen.

– Hienoa, että prinsessa tuli Turkuun. Hän on keskittynyt bisnespuoleen, koska tämä on bisnesvierailu, Akkanen kertoo.

– Voimme keskustella myös ympäristöasioista ja Itämeren kysymyksistä. Prinsessan vierailu tuo Turulle ja Suomelle positiivista näkyvyyttä. Kuninkaalliset vetävät paikalle yleisöä ja mediaa. Eikä vierailuun liity poliittisia paineita. Nämä ovat mukavia ja turvallisia tapahtumia.

Kruununprinsessa kiinnitti nimeään kantavan laattansa maahan, Ruotsin kruununprinsessa Victorian laatan viereen. Mary oli mielissään siitä, että hänen laattansa pääsi ”hänen ystävänsä” viereen. Marystä ja Victoriasta on vuosien varrella tullut läheiset ystävät. Mary on esimerkiksi Victorian ja prinssi Danielin esikoisen prinsessa Estellen kummitäti.

Laatan kiinnityksen jälkeen Mary jatkoi matkaansa lounaalle. Ruokailun jälkeen kruununprinsessan ohjelmassa on Suomen Joutsenella vierailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?