Kuningatar Elisabet lomailee joka kesä hulppeassa linnassaan Skotlannissa – ottaa mukaan yhden poikkeuksellisen esineen

Brittikuninkaalliset vierailevat joka kesä Balmoralin linnassa. Katseilta suojassa he viettävät tavallista arkea.

28.8.2018 19:37

Kuningatar Elisabet II viettää parhaillaan kesälomaa tuttuun tapaan Balmoralin linnassa, Skotlannissa. Kuningatar on perheineen nauttinut kesästä siellä vuosikymmenet. The Mirrorin mukaan Elisabet pakkaa aina mukaan yhden varsin poikkeuksellisen esineen. Brittilehti nimittäin paljastaa, että Elisabetin isälle, kuningas Yrjö VI:lle kuulunut miekka matkaa aina Buckinghamin palatsista Balmoraliin kuningattaren mukana. Kuningatar käyttää miekkaa aatelointiin, mutta tiedossa ei ole, minkä takia kuningatar ottaa sen mukaansa Skotlantiin.

Kuningatar Elisabetin on saanut seurakseen myös lapsenlapsensa prinssi Williamin (etupenkillä) perheineen.

Balmoralin linnalla on pitkä historia. Jo Skotlannin kuninkaalla Robert II:lla oli metsästysmaja alueella. Tiettävästi ensimmäinen asuintalo rakennettiin tilalle 1300-luvun lopussa. Britannian kuninkaallisille rakennus ja sen tilukset päätyivät 1800-luvulla.

Town and Country Magazinen mukaan kuningatar Viktorian puoliso prinssi Albert osti kiinteistön vuonna 1852 lahjaksi vaimolleen, joka rakasti Skotlannin maaseutua. Taloa pidettiin kuitenkin liian pienenä, joten hallitsijapari rakensi linnan kasvavalle perheelleen. Kun linna valmistui, vanhat rakennukset purettiin.

Nykyinen Balmoralin linna valmistui vuonna 1856.

Balmoralin arvellaan yleisesti olevan kuningatar Elisabetin suosikkilinna.

– Uskon, että isoäiti on kaikista onnellisin siellä. Uskon, että hän todella, todella rakastaa Skotlannin Ylämaita, kuningattaren lapsenlapsi, prinsessa Eugenie pohti vuonna 2016 ilmestyneessä Our Queen at Ninety -dokumentissa.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip kolmen vanhimman lapsensa kanssa Balmoralin linnan edustalla vuonna 1960.

Kuninkaalliset viettävät linnassa tavallista arkea – niin tavallista, kuin se kuninkaallisina on mahdollista. Balmoralin taloudenhoitaja kertoi aiemmin BBC:n Countryfile-ohjelmassa, ettei henkilökunta tarjoile kuningattarelle ja prinssille, vaan nämä haluat hoitaa ruoan itse.

Prinssi Philip tunnetusti nauttii grillaamisesta. Jos kuninkaallisilla on vieraita, Philip usein huolehtii grillaamisesta samalla, kun Elisabet valmistaa salaatin ja kattaa pöydän. Grillaaminen linnan mailla tosin kiellettiin heinäkuussa, sillä helteiset säät kuivattivat linnan ympäristöä ja grillaaminen olisi aiheuttanut tulipalon riskin.

Lue lisää: Kuningatar Elisabet kielsi prinssi Philipin lempipuuhan kuninkaallisten hulppealla kesäasunnolla – syynä poikkeuksellinen helleaalto

Prinssi Philip, kuningatar Elisabet ja parin lapset prinssi Edward, prinssi Andrew, prinsessa Anne ja prinssi Charles vuonna 1972 Balmoralin linnalla.

Kuninkaalliset myös tiskaavat itse.

– Luulisi, että vitsailen, mutten tee niin. He laittavat tiskihanskat käteen ja kätensä pesualtaaseen. Kuningatar kysyy, oletko lopettanut, ja pinoaa sitten lautaset ja menee tiskaamaan ne, entinen pääministeri Tony Blair on kertonut The Guardianin mukaan.

Kuninkaallinen perhe myös ulkoilee linnan laajoilla tiluksilla, kalastaa, metsästää, katselee peuroja ja nauttii piknikeistä.

Balmoralin linna henkii historiaa. Kuva viime syyskuulta, jolloin kuningatar tapasi Kanadan kenraalikuvernööri Julie Payetten.

Historian havinaa tuo kuningatar Viktorian ajalta perua oleva säkkipillin soitto joka aamu. Britannian pääministerinä 1990-luvun alussa toiminut John Major muisteli The Guardianille, kuinka kerran säkkipilli aiheutti varsin kiusallisen tilanteen. Major yritti ratkoa kriisiä Italian pääministerin kanssa puhelimitse.

– Hetken kuluttua hän sanoi: ”Mikä ihme tässä linjassa on vialla, en kuule mitään.” Kyse oli säkkipilleistä. Olin ollut siellä muutaman päivän ja kokonaan unohtanut, että niitä soitettiin, mutta niin kuitenkin tehtiin. Olin sulkenut ne pois, mutta hän ei voinut tehdä niin. Se oli hyvin vaikea keskustelu hänen kanssaan, Major kuvaili puhelua italialaisen kollegansa kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?