Brittihovi on täynnä tiukkoja etikettisääntöjä: tämän takia prinsessat Beatrice ja Eugenie eivät saa käyttää tiaraa – ”Selkeä merkki herrasmiehelle”

Brittihovin etikettisäännöt koskevat kaikkia kuninkaallisen perheen jäseniä.

Prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie eivät saa etiketin mukaan käyttää tiaraa.

27.8.2018 16:56

Brittihovissa on todella paljon erilaisia sääntöjä ja etikettejä, joita heidän pitää noudattaa. Ne voivat liittyä käyttäytymiseen, pukeutumiseen, syömiseen tai vaikka lomailuun.

Toisille säännöt ovat kuitenkin huomattavasti tiukempia kuin toisille. Kuningatar Elisabethin pojan, prinssi Andrew’n ja tämän entisen vaimon Sarah Fergusonin tyttäret prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie voivat esimerkiksi elää vähän vapaammin kuin esimerkiksi prinssi Harry tai Kate Middleton.

Jotkut säännöt kuitenkin pätevät myös näihin perimysjärjestyksessä alempana oleviin kuninkaallisiin.

Prinsessa Eugenie ja prinsessa Beatrice ovat kuningatar Elisabetin lapsenlapsia.

Yksi tällaisista säännöistä on se, että he eivät saa käyttää tiaraa.

Kuninkaalliset rakastavat tiaroita, ja hovin holvista löytyykin toinen toistaan upeampia ja arvokkaampia tiaroita, joita on nähty muun muassa prinsessa Dianan, kuningatar Elisabetin ja herttuatar Catherinen kutreilla.

Harttuatar Catherine käytti hääpäivänään Cartierin vuonna 1936 valmistama Halo-tiara, joka koostuu pelkästään timanteista ja sen tasaisen kaksirivisen pantaosan päälle on aseteltu kierremäisiä koristeosioita.

Tähän on kuitenkin tietty syy ja sääntö, miksei Eugeniella ja Beatricella ole koskaan nähty tiaraa. Marie Claire -lehden mukaan hovin säännöissä todetaan, että tiaraa saavat käyttää vain naimisissa olevat naiset ja hekin vain ilta-aikaan.

BBC:n haastatteleman etikettiasiantuntija Grant Haroldin mukaan tiara on merkki naisen statuksesta ja kertoo, ettei hän ole etsimässä itselleen aviomiestä.

– Tämä oli selkeä merkki herrasmiehelle siitä, etteivät hän lähestynyt kyseistä naista.

Vaikka etikettisääntö onkin tarkka, niin siitä on joustettu ja tullaan mahdollisesti joustamaan uudelleen hyvinkin pian.

Prinsessa Eugenie on menossa lokakuussa naimisiin Jack Brooksbankin kanssa ja olisi erittäin erikoista, jos hän ei saisi pitää omissa häissään tiaraa. Etiketin mukaan hän saisi kuitenkin pitää tiaraa vasta sen jälkeen, kun hänet ja Jack on julistettu aviopuolisoiksi.

Kuitenkin myös herttuatar Catherine ja herttuatar Meghan ovat saaneet pitää omissa häissään tiaraa, joten todennäköisesti se on sallittua myös Eugenielle.

Meghanin kutreilla nähtiin hänen ja prinssi Harryn häissä kuningatar Marylle kuulunut timanttitiara vuodelta 1893.

Monet brittilehden uskovat, että Eugenien kutreilla tullaan hänen hääpäivänään näkemään hänen äitinsä Sarah Fergusonin Yorkin tiara.

Sarah Fergusonin päässä hänen omassa vihkitilaisuudessaan vuonna 1986 ei nähty tiaraa, vaan jättimäinen kukkaseppele. Seppeleen alla oli kuitenkin kokoajan ollut timanttitiara, joka paljastettiin, kun hän astui uudelleen kameroiden eteen. Tämä oli symbolinen ele sille, että Ferguson käveli alttarille nuorena morsiamena ja vihkimisen jälkeen hän oli osa kuninkaallista perhettä.

Sarah Fergusonilla olikin kuin olikin omissa häissään tiara, joka uskotaan nähtävän myös hänen tyttärensä kutreilla hänen omana hääpäivänään lokakuussa.

Prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin häitä vietetään 12. lokakuuta Windsorin linnassa. Eugenie on vasta yhdeksäntenä kruununperimysjärjestyksessä, eikä hänellä ole kuninkaallisia velvollisuuksia, mutta silti 28-vuotias prinsessa saa suureelliset häät.

Veronmaksajille kolahtaa häiden turvajärjestelyistä kahden miljoonan punnan, eli noin 2,2 miljoonan euron lasku. Hintalappu on niin suuri, että moni brittiläinen poliitikko on älähtänyt siitä kovaan ääneen.

– Tämä on skandaali, Labour-puolueen Chris Williamson ärähti aiemmin elokuussa.

– Näinä korkeiden turvallisuusriskien aikana on aivan vastuutonta järjestää korkean profiilin häitä näille ”vähäisimmille kuninkaallisille”, saman puolueen Emma Dent Coad puolestaan viestitti.

– He ovat todella kaukana tavallisista ihmisistä, jotka nyt joutuvat maksamaan heidän häänsä yhteisestä kukkarosta. Heillä olisi varaa maksaa itsekin tulevat häät.

Hovin puhemies on kuitenkin painottanut, että sulhasen ja morsiamen vanhemmat maksavat häät puoliksi.

– Turvallisuuskustannukset jaetaan eri poliisiosastojen kesken, mutta häät maksetaan täysin yksityisistä varoista.

Prinsessa Eugenia ja Jack Brooksbank menevät naimisiin lokakuussa.

Eugenie vihitään yökerhon omistajan ja tapahtumajärjestäjä Jack Brooksbankin kanssa samassa paikassa kuin prinssi Harry ja herttuatar Meghan.

Häihin on kutsuttu paljon julkkiksia. George Clooney ja hänen vaimonsa Amal ovat tulossa, olivathan he jo prinssi Harrynkin häissä.

Kutsuttujen listalla ovat myös malli Cara Delevingne, näyttelijä Suki Waterhouse sekä supermallit Kate Moss ja Cindy Crawford.

Ja lista jatkuu: häihin tulevat myös laulajat James Blunt ja Ellie Goulding sekä pop-tähti Robbie Williams.

Tulevat häät ovat aiheuttaneet närää turvallisuuskustannuksiensa vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?