Kuninkaalliset

Tuleeko herttuatar Camillasta koskaan kuningatarta? Asiantuntijan mukaan tulee – halusi hän sitä tai ei

Julkaistu:

monarkia
Lainsäädäntöön perehtyneen professorin mukaan on mahdollista, että herttuatar Camillasta tulee kuningatar, vaikka hän ei itse haluaisi sitä.
Britanniassa on jo pitkään pohdittu, millainen rooli herttuatar Camillalla, 70, tulee olemaan, kun prinssi Charles astuu valtaan. Ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä olevasta Charlesista tulee kuningas, kun kuningatar Elisabetin vuosikymmeniä kestänyt valtakausi aikanaan päättyy.

Clarence House ilmoitti prinssi Charlesin avioituessa, että Cornwallin herttuatar Camilla tullaan tuntemaan prinsessapuolisona, Princess Consortina prinssin siirtyessä valtaan. Prinsessapuolison titteli oli hovin mukaan herttuattaren oma toive.

The Mirrorin mukaan on kuitenkin mahdollista, että tästä huolimatta Camillasta tulee kuningatar – jopa tahtomattaan. Lehden haastatteleman asiantuntijan, professori Pavlos Eleftheriadisin mukaan Camillasta tulee monimutkaisten, vuosisatoja vanhojen lakikien vuoksi kuningatar, kun Charles astuu valtaan.

– Hallitsijan puolisona Camillasta tulee kuningatar sen rajoitetussa oikeudellisessa merkityksessä, Britannian lainsäädäntöön perehtynyt Eleftheriadis kertoo The Mirrorille.


Professorin mukaan herttuattaresta tulisi kuningatar kuitenkin ainoastaan paperilla eikä sanan varsinaisessa merkityksessä. Pari ei hallitsisi maata yhdessä, ja herttuatar voisi hänen ja puolisonsa niin halutessaan tulla kutsutuksi prinsessapuolisoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The Mirrorin mukaan on mahdollista, että Camilla joutuisi myös vannomaan kruunajaisvalan vuonna 1688 säädetyn lakipykälän vuoksi. Lain mukaan hän voisi myös tuurata puolisoaan, mikäli kuningas estyisi hoitamasta tehtäväänsä.

– Oikeudellisesta ja symbolisesta näkökulmasta Camillasta tulee kuningatar, halusi hän sitä tai ei. Mutta se ei tuo mukanaan sitä, että hän saisi kuninkaallisen tittelin, joka on erillinen kysymys, Eleftheriadis totesi.

Camillan ja Charlesin suhde ja avioliitto ovat saaneet vuosien varrella osakseen runsaasti huomiota. Pari tutustui jo nuorena, kun ujo ja arka Charles ihastui poikatyttönä tunnetun Camillan huumoriin, suorasukaisuuteen ja siihen, että tämä kohteli prinssiä kuin vertaistaan. Camilla kuitenkin suostui seurapiireissä viihtyneen Andrew Parker Bowlesin kosintaan, ja Charles päätyi naimisiin prinsessa Dianan kanssa.

Charlesilla oli kuitenkin jo avioliittonsa aikana suhde nuoruuden rakkautensa kanssa. Tieto suhteesta johti lopulta Charlesin ja Dianan eroon ja aiheutti valtavan skandaalin. Prinssi avioitui edellisestä aviomiehestään eronneen Camillan kanssa vuonna 2005.


Brittien oli vaikea hyväksyä parin liittoa ja suhtautua positiivisesti Charlesin uuteen puolisoon, sillä moni rakasti Dianaa ja koki vahvasti prinsessan elämän kipukohdat.

Vuosi sitten Daily Mail kertoi, että Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan mukaan vain 14 prosenttia maan kansalaisista haluaisi Camillasta kuningattaren. 86 prosenttia toivoi siis, ettei herttuattaresta tulisi kuningatarta.

Lue lisää: ”Prinssi Charlesin suosio pohjamudissa – uusi kysely paljastaa karut luvut: Camillasta ei haluta kuningatarta”


Myös kuningatar Elisabetin on kerrottu suhtautuneen Camillaan varsin viileästi ja tylysti. Herttuattaren on uskottu horjuttaneen monarkian suosiota, aiheuttaneen kränää hovissa ja luoneen turhaa kuohuntaa tulevan kuninkaan ympärille. Sittemmin Camilla on kuitenkin vakiintunut osaksi brittihovia.

Lue lisää: ”Kirjaväite: Kuningatar Elisabet vihasi Camillaa syvästi – hyytävä keskustelu julki – ”En halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt