Syö kuin kuningatar! Tällaista ruokavaliota Elisabet noudattaa – kuningattarella on yksi heikkous, johon monet voivat samaistua - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Syö kuin kuningatar! Tällaista ruokavaliota Elisabet noudattaa – kuningattarella on yksi heikkous, johon monet voivat samaistua

Julkaistu: 19.8.2018 10:20

Kuningatar Elisabet syö hyvin, mutta harkitusti. Tiukasta linjasta ei lipsuta, vaikka hänen korkeudellaan on myös heikkoutensa – yksi niistä on suklaaherkut.

Kuningatar Elisabet, 92, on säntillinen nainen. Hän totisesti tietää, kuinka valtakuntaa johdetaan – onhan hän tehnyt sitä jo 66 vuoden ajan.

Velvollisuuksista selviytyminen ja niiden kunniakas hoitaminen vaativat säännöllisen ja tarkkaan mietityn ruokavalion. Kuninkaallisilla on paljon erilaisia syömiseen liittyviä sääntöjä, mutta kuningattarella jos kenellä on aivan päivänselvä käsitys siitä, mitä hän suuhunsa pistää.

Elisabetin nimittäin tiedetään noudattaneen vuosikymmenestä toiseen hyväksi havaittua ruokavaliota. Kuningattaren ateriat ovat vuosien varrella hioutuneet tiettyyn muottiin. Ja miksipä hyvää kaava menisi muuttamaankaan.

Jos siis haluat syödä kuin kuningatar, niin tutustu tarkemmin hänen korkeutensa ruokalistaan:

Päivän aloitus

Kun kuningatar herää, hän nauttii peribrittiläiseen tapaan ensimmäisenä Earl Grey -teetä ja pikkuleipiä. Kuningatar on tarkka teestään, eikä hän koskaan käytä maitoa tai sokeria juoman seassa. Teensä hän nauttii aina luuposliinista tehdystä kupista.

Aamiainen

Teen ja pikkuleipien jälkeen kuningatar syö varsinaisen aamiaisensa. Silloin Elisabet nauttii jotain vähän tukevampaa, kuten muroja. Hänen suosikkinsa kerrotaan olevan Kellogsin Special K -murot. Hän saattaa päätyä aika ajoin myös Quaker Oats -kaurahiutaleisiin tai Weetabix -aamiaismuropatukoihin.

Kuningatar Elisabet on tarkka ruokavaliostaan.

Murojen kanssa hän nauttii aina tuoreita hedelmiä. Kuningatar on tarkka siitä, että hänen aamiaisensa tulee tarjota tietynlaisesta Tupperware-kulhosta, sillä hänen korkeutensa uskoo kulhon pitävän annoksen raikkaana.

Jos kuningatar haluaa hullutella, hän valitsee aamiaisekseen paahtoleivän Wilkin & Sons -marmeladilla. Erityisinä hetkinä hän saattaa syödä munakkaan savustetulla lohella. Tällöin erityisenä toiveena on käyttää munakkaassa ruskeita munia, sillä Elisabetin mielestä ne maistuvat huomattavasti paremmilta kuin vaaleat.

Lounasdrinkki

Ennen lounasta kuningatar herättelee ruokahaluaan tukevalla drinkillä.

Elisabetin cocktailiin kuuluu brittiläistä Gordon’s Giniä ja ranskalaista Dubonnet-viiniä. Myös Suomesta saatava Dubonnet on makeahkon marjainen ja hennon yrttinen jälkiruokaviini.

Kuningatar nauttii juomasekoituksensa jäiden ja sitruunaviipaleen kera.

Lounas

Kuningatarkin sen tietää, että lounaaksi kannattaa nauttia jotain kevyttä. Elisabetin kerrotaankin suosivan simppeliä ja kevyttä syötävää, kuten kalaa ja vihanneksia.

Eräs hänen suosikeistaan on grillattu meriantura kesäkurpitsan ja pinaatin kanssa.

Yksi tiukka sääntö kuningattarella on: lounaaseen ei kuulu tärkkelyksiä. Hän ei siis syö riisiä, pastaa tai perunaa. Edustuslounaat ja juhlatilaisuudet ovat toki asia erikseen, mutta normaalioloissa Elisabet tyytyy proteiiniin ja kasviksiin.

Iltapäivätee

Kuten brittiläisiin tapoihin kuuluu, nauttii Elisabetkin perinteisen iltapäiväteen.

Kyseessä ei ole kuitenkaan vain pelkkä kupponen kuumaa, vaan perienglantilaiseen tyyliin teen kanssa nautitaan sormisyötävää, kuten pieniä suolaisia leipiä. Täytteenä on usein kurkkua, lohta, kananmunia ja majoneesia, tai kenties vaikka kinkkua ja sinappia. Reunat näistä herkuista on kuitenkin aina poistettu.

Yksi kuningattaren suosikeista iltapäiväteen seurana nautittavaksi on myös hillopennit, eli pienet vadelmahillotäytteiset leivät, jotka on leikattu englantilaisen pennin muotoisiksi.

Iltapäivätee on varsinainen herkkuhetki, ja silloin tarjolla saattaa olla skonsseja ja kakkuja. Kuningattaren lemppareita ovat hunajakermasokerikakku ja inkiväärihedelmäsuklaakakku. Jälkimmäistä oli tarjolla myös Elisabetin lapsenlapsen prinssi Williamin ja tämän puolison herttuatar Catherinen häissä. Liekö prinssi valinnut kakun juuri isoäitinsä mieltymysten mukaisesti?

Päivällinen

Päivällinen saa olla lounasta tukevampi. Kuningatar suosii paikallisia tuotteita, ja nauttii päivälliseksi naudanfileetä, peuranlihaa tai lohta. Liha tulee aina paikallisilta tiloilta Sandringhamista tai Balmoralista, joissa kuningasperheellä on tiluksia.

Kuningatar suosii lähiruokaa ja monet ainekset tulevatkin kuninkaallisen perheen omilta tiluksilta.

Lihan kanssa Elisabet nauttii sienikastiketta, joka on maustettu kermalla ja viskillä. Englantilainen perinneruoka sunday roast eli naudanpaisti on myös yksi vaihtoehto kuningattaren päivällislistalla. Silloin lihan tulee olla hyvin kypsennettyä.

Jälkiruoka

Jälkkärissäkin kuningatar suosii paikallisia herkkuja. Jälkiruokalautasella saattaakin näkyä mansikoita Balmoralista tai makeita persikoita Windsorin linnan kasvihuoneista.

Kuningattaren tiedetään olevan todellinen herkkusuu. Hän ei voi vastustaa suklaata, vaan hänelle kelpaavat niin luksussuklaat kuin markettisuklaatkin. Erityisesti suklaamousse ja suklaakakut ovat hänen korkeutensa mieleen.

Yömyssy

Iltapalaa kuningatar ei syö, vaan viimeisenä ennen nukkumaanmenoaan hän kaataa kurkkuunsa lasin samppanjaa. Kuningattarella on kahdeksan eri luottosamppanjamerkkiä, kuten Bollinger, Lanson ja Krug, joista hän valitsee mieluisensa.

Lähde: Business Insider

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?