Tällaisia ovat Ruotsin hovin lastenhoitajat: tietävät kaiken kuningasperheen salatusta elämästä – pestiin äärimmäisen tiukat kriteerit

Ruotsin hovin lastenhoitajat ovat pikkukuninkaallisille kuin perheenjäseniä, mutta aivan kuka tahansa ei tehtävään kelpaa.

17.6.2018 9:06

Kun kruununprinsessa Victoria, prinsessa Madeleine ja prinssi Carl Philip olivat lapsia, jäivät he lastenhoitajiensa huomaan pitkiksi ajoiksi vanhempiensa työkiireiden vuoksi.

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia joutuivat matkustelemaan runsaasti lasten ollessa pieniä ja he ovat jälkeenpäin harmitelleet asiaa haastatteluissa.

– Ymmärrämme varmaan vasta myöhemmin, että olemme olleet paljon poissa. Valitettavasti. Se on jotain sellaista, mitä emme nyt edes välttämättä huomaa. Meillä on aina ollut lastenvahti, mutta se ei ole sama asia, kuningas harmitteli Dagens Nyheter -lehden haastattelussa 2016.

Ruotsin kuningasperhe 2017 heinäkuussa kruununprinsessa Victorian 40-vuotissyntymäpäivillä. Kuvasta puuttuvat tänä vuonna syntyneen prinssi Gabriel ja prinsessa Adrienne.

Kruununprinsessa Victoria on kuitenkin sanonut hänen ja sisarustensa olleen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että heistä huolehtivat vuosien ajan samat lastenhoitajat. Kuninkaallisten lapsuudessa lastenhoitajat olivat heille kuin perheenjäseniä, joille pystyi kertomaan kaikki ilot ja surut.

– Olimme onnekkaita, että meillä oli todella hyvät lastenhoitajat, se merkitsi meille paljon. Ensimmäiset kahdeksan tai yhdeksän vuotta meillä oli samat hoitajat, Victoria on muistellut lapsuuttaan Alice Bahin ja Elizabeth Tarras-Walhlbergin kirjassa Victoria, Victoria.

Sisarukset ovatkin kertoneet haastatteluissa lastenhoitajien Ingrid ”Nenne” Björnbergin, Åse Blomqvistin (os. Fotland) ja Elisabeth Zimmermanin olleen heille paljon muutakin kuin lastenhoitajia. Naiset olivat osa heidän perhettään.

Erityisellä lämmöllä kuninkaalliset ovat muistelleet 80-vuotiaana menehtynyttä Nenne Björnbergiä, joka toimi aikoinaan jo Kaarle Kustaan lastenhoitajana. Svensk Damtidning kertoo Björnbergistä tulleen Kaarle Kustaalle tuki ja turva prinsessa Sibyllan surressa puolisonsa Kustaa Aadolfin kuolemaa.

Ingrid ”Nenne” Björnberg hoiti aikoinaan myös kuningas Kaarle Kustaata. Kuvassa Björnberg 1940-luvulla Kaarle Kustaan sisarusten kanssa.

– Olet ihanin nainen jonka tiedän, kuningas Kaarle Kustaa on tarinoiden mukaan henkäissyt pikkupoikana Björnbergille.

Björnberg seurasi läheltä kuinka Kaarle Kustaa kasvoi aikuiseksi ja perusti lopulta oman perheensä. Hän omisti elämänsä kuninkaalliselle perheelle ja otti siipiensä suojaan myös Kaarle Kustaan lapset.

Kruununprinsessa Victorialle lempeä Björnberg oli kuin oma isoäiti.

– Nenne oli se ihminen lapsuudessani, jolla oli minulle aikaa, joka kertoi minulle tarinoita ja luki minulle, Victoria on sanonut.

Aftonbladet-lehden mukaan hovissa työskentelee nyt useita lastenhoitajia, jotka huolehtivat Victorian, Carl Philipin ja Madeleinen lapsista. Asetelma on kuitenkin hyvin erilainen kuin heidän omassa lapsuudessaan, sillä sisarukset turvautuvat lastenhoitoapuun vain satunnaisesti.

Expressen-lehti on kertonut, että pikkukuninkaallisten hoitajille on asetettu tiukat kriteerit. Heidän on oltava nuhteettomia, ehdottoman luotettavia ja heidän on puhuttava sujuvaa englantia. Lastenhoitaja ei myöskään missään nimessä saa kertoa työstään tai työpäiviensä sisällöstä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Häneltä odotetaan täyttä uskollisuutta kuninkaallista perhettä kohtaan.

Hovin lastenhoitajien elämästä tiedetään varsin vähän, sillä luottamus on kuninkaalliselle perheelle kaikista tärkeintä, eivätkä esimerkiksi Victorialle työskentelevät lastenhoitajat ole koskaan antaneet haastatteluita medialle.

– Lastenhoitajat näkevät työssään kaikki Victorian surut, ilot ja huolet. He eivät saa kertoa työstään sosiaalisessa mediassa tai julkaista kuvia lapsista. He eivät myöskään saa ottaa mitään perheen kotoa, Expressenin kuninkaallisasiantuntija Jenny Alexandersson on kuvaillut lehdelle.

– Työssä vaaditaan täyttä luottamusta ja siksi kuninkaalliset ovat hyvin varovaisia siinä, keitä he palkkaavat lastenhoitajiksi.

Lastenhoitajien tehtävänä on huolehtia perheen pienokaisista vanhempien edustusmatkoilla ja muissa tilaisuuksissa, joihin kuninkaalliset osallistuvat.

Expressenin mukaan Victoria ja Daniel etsivät Estellen syntymän jälkeen lastenhoitajaa lontoolaisen rekrytointipalvelun kautta ja tuolloin hoitajalle olisi maksettu palkkaa noin 600 euroa viikossa. Samasta rekrytointifirmasta on lehden tietojen mukaan löydetty lastenhoitajia myös Tanskan hoviin.

Työpäivinään Victorian perheen lastenhoitajien tiedetään asuvat Hagan linnassa omassa pienessä asunnossaan ja heillä on käytössään hovin auto.

Hoviasiantuntija Jenny Alexandersson kuvaileekin lehdelle Victorian ja Danielin jättävän Estellen, 6, ja Oscarin, 2, lastenhoitajien huomaan vain kiireisinä työpäivinään.

– Victorialle ja Danielille lastenhoitajien käyttäminen on pakollista, jotta he saavat työnsä hoidettua. He matkustelevat paljon ja tekevät töitä niin iltaisin kuin viikonloppuisinkin, Alexandersson selittää.

Ruotsalaislehden mukaan Carl Philip ja prinsessa Sofia eivät palkanneet ollenkaan lastenhoitajaa esikoislapsensa Alexanderin synnyttyä, vaan halusivat selviytyä vauva-arjesta yksin. Victoria ja prinssi Daniel ovat myös kertoneet haastatteluissa yrittävänsä elää mahdollisimman normaalia perhe-elämää kuninkaallisista velvollisuuksistaan huolimatta.

Prinsessa Madeleine puolestaan asuu Lontoossa miehensä Chris O’Neillin ja parin kolmen lapsen Leonore, 4, Nicolasin, 2, ja maaliskuussa syntyneen Adriennen kanssa. Liikemies Chris O’Neillin tiedetään matkustelevan paljon työnsä takia, joten apukädet ovat tarpeen kolmen pienen lapsen kanssa kotona olevalle Madeleinelle.

Prinsessa Estelle kuvattuna entisen lastenhoitajansa Katie Millingtonin kanssa. Millington palkattiin perheeseen, sillä Victoria ja Daniel haluavat opettaa lapsilleen englantia jo varhain.

Leonorea ja Nicolasta on hoitanut Expressen-lehden mukaan perheystävä Louise Blomqvist, joka on Madeleinen entisen lastenhoitajan Åse Blomqvistin tytär.

– Madeleine saa apua lastenhoitoon, mutta hän ja Chris vievät lapsia usein leikkimään Lontoon puistoihin. Prinsessan jokaisella lapsella on oma hoitajansa, Victorialla puolestaan on kolme lastenhoitajaa, jotka kutsutaan töihin tarvittaessa, Alexandersson tietää.

Prinsessa Estelleä on hoitanut Elisabeth Zimmerman, joka toimi vuosia sitten myös Victorian lastenhoitajana. Hän on kuitenkin nyt eläkkeellä ja ruotsalaislehtien mukaan Estelleä ja Oscaria hoitavat eniten Adeline Petersson ja Isabelle Welch.

Isabelle Welch on työskennellyt kruununprinsessaparin palveluksessa vuodesta 2017 lähtien.

Adeline Peterssonin tiedetään kuuluvan helluntaiseurakuntaan ja saaneen paikan kruununprinsessaparin palveluksessa suoraan suositustensa kautta. Isabelle Welch puolestaan kuuluu Expressen-lehden mukaan samaan seurakuntaan kuin Petersson, ja sai paikan lastenhoitajana juuri Petterssonin suositusten ansiosta.

Estelleä on aikaisemmin hoitanut myös australialainen Katie Millington, joka opetti pikkuprinsessalle englantia. Hän kuitenkin muutti takaisin kotimaahansa vuonna 2016.

Ruotsalaislehdet ovat kuvailleet Ruotsin hovin olevan hyvin paljon vapaampi työympäristö kuin esimerkiksi brittihovin, joka on tunnettu tiukoista ja vanhoillisista säännöistään. Britanniassa lastenhoitajat joutuvat esimerkiksi käyttämään univormua, Ruotsissa heille ei ole asetettu erikseen työpukua.

Town and Country -lehden mukaan brittihovissa työskentelevät lastenhoitajat ovat käyneet lisäksi myös itsepuolustus- ja ensiapukursseilla, jotta he osaisivat toimia mahdollisissa uhkaavissa tilanteissa.

Katso alla olevalta videolta lisää asiaa Ruotsin hovin pikkukuninkaallisista.

Adeline Peterssonin tiedetään saaneen työnsä prinsessa Estellen hoitajana suosituksiensa kautta. Hänen on kuvailtu olevan iloinen ja lempeä nainen, joka rakastaa lapsia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?