Näin prameasti kuningattaren kruunajaisia juhlittiin 1953 – yksityiskohta kesken juhlan paljasti muutoksen Elisabetin ja Philipin suhteessa - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Näin prameasti kuningattaren kruunajaisia juhlittiin 1953 – yksityiskohta kesken juhlan paljasti muutoksen Elisabetin ja Philipin suhteessa

Kuningatar Elisabet kruunattiin 65 vuotta sitten Britannian hallitsijaksi. Perheenäidistä ja prinsessasta oli tullut valtion päämies vuotta aiemmin.

2.6.2018 11:01

Tasan 65 vuotta sitten maailmalla seurattiin silmä kovana, kun vasta 27-vuotias kuningatar Elisabet II kruunattiin Britannian hallitsijaksi. Elisabetista oli tullut kuningatar reilu vuosi aiemmin, kun hänen isänsä kuningas Yrjö VI kuoli keuhkosyöpään.

Prinsessana Elisabet oli pystynyt viettämään melko tavallista perhearkea miehensä ja kahden lapsensa kanssa, mutta kuningattarena hänen roolinsa ja asemansa oli kaikkea muuta kuin tavallinen.

Brittisuunnittelija Norman Hartnellin käsialaa olevaan mekkoon oli kirjailtu Britannian ja Kansainyhteisön symbolit.

Kruunajaispäivänä kansalaiset olivat kerääntyneet Lontoon kaduille hyvissä ajoin sateisesta säästä huolimatta. Daily Express kirjoitti tuolloin, kuinka yleisön keskuudessa tunnelma oli innostunut, jopa riehakas.

– Lähellä Admirality Archia eräät skottilakkeja käyttäneet nuoret aloittivat Ylämaiden kansantanssin. Saman tien suuri joukko yleisöstä liikkui ylös ja alas heidän kanssaan ja, kun muutama hyväntuulinen poliisi lähestyi heitä, myös poliisien kädet nousivat ja hetken aikaa hekin vaikuttivat keinuvan tanssin tahtiin, brittilehti kirjoitti.

Kuningatar Elisabetin kruunajaisiin oli kutsuttu yli 8000 vierasta.

Kuningatar ja tämän Philip-puoliso kulkivat hevosten vetämässä kullatussa vaunussa Buckinghamin palatsilta Westminster Abbey -kirkkoon. Kirkko on toiminut kruunajaisten paikkana vuodesta 1066 lähtien.

Elisabetin kruunajaisia seurasi paikan päällä 8251 kutsuvierasta. Mukana oli myös Elisabetin ja Philipin vanhin lapsi, tuolloin 4-vuotias prinssi Charles. Prinsessa Anne ei päässyt kirkkoon, sillä hänen katsottiin olevan 3-vuotiaana vielä liian nuori.

Vaikka kruunajaiset noudattivat hyvin pitkälti perinteistä kaavaa, yksi merkittävä uudistus oli tehty. Ensimmäistä kertaa historiassa myös tavallinen kansa pääsi television välityksellä seuraamaan hallitsijan kruunaamista. Pelkästään Britanniassa tilaisuutta katsoikin hovin verkkosivujen mukaan 27 miljoonaa ihmistä – maan väkiluku oli tuolloin 36 miljoonaa.

Elisabet ja Philip tervehtivät kansaa kruunajaisten jälkeen hevosajelulla.

Kruunajaisseremonia alkoi virallisesti, kun kuningatar Elisabet alkoi kävellä saattueensa kanssa kirkon käytävällä kohti Canterburyn arkkipiispaa, joka toimitti tilaisuuden. Elisabet käveli rauhalliseen tahtiin, kasvot vakavana.

– Vivat! Regina Elisabetha, kuningattarelle huudettiin yleisöstä The Guardianin mukaan.

Tänä vuonna ilmestyneessä haastattelussa kuningatar kertoi, ettei selvinnyt kävelystä aivan kommelluksitta. Elisabetin satiininen, helmillä ja kulta- ja hopeapunonnalla koristeltu kruunajaispuku oli painava, mikä vaikeutti kuningattaren liikkumista.

– Muistan erään hetken, kun kävelin maton nukkaa vastaan, enkä voinut liikkua ollenkaan. Niin, he eivät olleet ajatelleet sitä, Elisabet muisteli huvittuneena BBC:n dokumentissa.

Kuningatar Elisabet ja Philip vilkuttivat lastensa prinssi Charlesin ja prinsessa Annen kanssa kansalle Buckinghamin palatsin parvekkeelta.

Piispan johtaman seremonian aikana kirkossa vallitsi syvä hiljaisuus, joka korosti tilaisuuden arvokasta ja historiallista luonnetta. The New York Times kuvaili kolme tuntia kestäneen tilaisuuden olleen kuin satukirjasta.

– Hento kuningatar olisi aivan hyvin voinut olla hahmo Walter Scottin kirjasta, istuessaan valtaistuimellaan kruunu päässään, pitäen käsissään valtikkaa ja toista valtikkaa, jossa on kyyhky, pää painuksissa kruunun painosta.

Yhdysvaltalaislehti nosti seremoniasta esille myös yksityiskohdan, joka kuvasti muutosta Elisabetin ja tämän puolison välisessä suhteessa.

– Prinssi Philip polvistui ihastuttavan vaimonsa edessä, Elisabetin pää kumarruksissa kruunun painon ja sen tuoman vastuun takia, ja vannoi omistavansa koko elämänsä kuningattaren palvelemiseen ja puolustamiseen.

Ihmiset olivat kerääntyneet hyvissä ajoin vaunuajelun reitin varrelle nähdäkseen edes vilauksen kuninkaallisista.

Elisabet sai kruunajaisissa päähänsä yli kaksi kiloa painavan Pyhän Edwardin kruunun. Myöhemmin hän vaihtoi sen kevyempään Imperial State Crowniin, jonka kaaria oli laskettu hieman, jotta se istuisi paremmin kuningattaren päähän.

Elisabet on kertonut haastattelussa, ettei Imperial State Crown kuitenkaan ole kovin mukava päässä.

– Et voi katsoa alas lukiessasi puhetta vaan sinun pitää nostaa puhetta. Muuten niskasi menisi poikki ja kruunu putoaisi.

Seremonian jälkeen Elisabet ja Philip matkasivat kirkolta takaisin Buckinghamin palatsiin. Reitti oli suunniteltu mahdollisimman pitkäksi, jotta kansalaiset pääsisivät vilkuttamaan kuninkaallisille. Palatsin parvekkeelta Elisabet, Philip lapsineen vilkuttivat yleisölle.

Kuningatar Elisabet, 92, ja prinssi Philip, 96, kuvattuna 19. toukokuuta lapsenlapsensa prinssi Harryn häissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?