Näin Harryn ja Meghanin häät murskasivat perinteitä: modernia morsianta ei luovutettu sulhaselle, piispa saarnasi kiihkeästi...

Kuninkaallisissa häissä yhdisteltiin nykypäivää vanhoihin perinteisiin.

20.5.2018 9:31

Vaikka kuninkaallisiin häihin liittyy paljon vanhoja perinteitä, prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin häissä oli tuulahdus nykypäivää. Jo itse pariskunta on kaikkea muuta kuin tyypillinen kuninkaallinen pariskunta: Harry on prinssi, mutta Yhdysvalloista kotoisin oleva Meghan on feministinä tunnettu näyttelijä, joka on jo kertaalleen ollut naimisissa.

  • Yllä olevalla videolla kooste hääseremoniasta.

Harryn ja Meghanin häissä kohtasivat perinteet ja uudet tavat sekä kaksi kulttuuria. Myös televisiokatsojat kiittelivät nykyaikaista otetta hääperinteeseen.

– Rakastin tätä. Mielestäni hääkaavaassa heijastui hienosti moderni aikakausi. Etenkin, kun puhutaan kuninkaallisista häistä, Twitterissä kommentoitiin.

– Ne olivat kauneimmat häät, jotka olen koskaan nähnyt! Modernit, romanttiset ja täynnä onnea.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghanin häät eivät olleet jäykän vanhanaikaiset.

– Rakastin sitä, että perinteisistä kuninkaallisista häistä tehtiin nykyaikaisemmat ja enemmän Meghanin ja Harryn näköiset!

– Heräsin itse asiassa kello 5.55 katsoakseni kuninkaalliset häät. Ne olivat kauniit, todella nykyaikaiset ja kaikki pääsivät niihin mukaan.

– Uskomattomat häät. Kauniita nykyaikaisia piirteitä. Brittikansa yhdessä.

Ilta-Sanomat listasi viisi aiemmista kuninkaallisista häistä poikkeavaa kohtaa.

Morsianta ei luovutettu sulhaselle

CNN kiinnitti huomiota siihen, ettei Meghan kävellyt alttarille perinteisen urkumusiikin tahtiin. Johann Sebastian Bachin tai Richard Wagnerin tuotannon sijaan musiikiksi oli valittu Georg Friedrich Händelin eteerinen sävellys.

Herttuatar Meghan käveli suurimman osan matkasta alttarille yksin.

Huomionarvoista myös on, että Meghan käveli lähes koko matkan alttarille yksi. Vasta aivan viimeiset metrit häntä saattoi prinssi Harryn isä, Walesin prinssi Charles. Alun perin saattajana oli pitänyt olla Meghanin isä, mutta tämä oli sairastanut ennen häitä eikä päässyt matkustamaan.

Charles ei kuitenkaan luovuttanut Meghania Harrylle, vaan yksinkertaisesti astui taaksepäin.

– Kiitos iskä, Harry kiitti ennen kuin Charles poistui omalle paikalleen.

Alla olevalla videolla Meghan Markle saapuu vihkikirkkoon.

Kiihkeä saarna

Harry ja Meghan vihittiin Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa. Hääparin vihki Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, mutta Welbyn lisäksi häissä puhui yhdysvaltalainen piispa Michael Bruce Curry. Curry on ensimmäinen afroamerikkalainen arkkipiispa Yhdysvaltain episkopaalisessa kirkossa, joka on osa anglikaanista kirkkoa.

Piispa Michael Curryn puhe oli tunteikas ja kiihkeä.

Curryn noin 13 minuuttia ja 30 sekuntia kestänyt kiihkeä puhe aiheutti hieman hämmennystä vieraissa. Tunnettu saarnamies esiintyi energisesti ja korosti sanomaansa suurilla käden liikkeillä.

– Wau, Harry sanoi puheen jälkeen hiljaa ja katsoi morsiantaan.

Suurin osa televisiokatsojista piti kuitenkin siitä, kuinka piispa ravisteli jäykkiä hääperinteitä.

– Vannoin, että en twiittaa häistä, mutta rakastan, kuinka ei-brittiläistä ja ei-kuninkaallinen seremonia on. Piispa Michael Curry on legenda, Twitterissä hehkutettiin.

Alhaalla olevalla videolla ote Michael Curryn puheesta.

Kirkossa kuultiin gospelia

Vihkiseremonian aikana kuultiin perinteisiä hymnejä, kuten Guide Me, O Thou Great Redeemer, joka kuultiin Harryn äidin, prinsessa Dianan hautajaisissa. Sama hymni kuultiin myös Harryn veljen prinssi Williamin häissä. Muuten musiikkivalinnat poikkesivat välillä paljonkin aiemmista kuninkaallisista häistä.

Pyhän Yrjön kappelissa kaikui Ben E. Kingin klassikkokappaleesta Stand By Me gospelversio, jonka tulkitsi The Kingdom Choir. Kuoron perustaja ja johtaja Karen Gibson kertoi The Guardianille prinssi Charlesin alunperin ehdottaneen kihlaparille kuoroa esiintymään häissä.

– Me elämme monikulttuurisessa yhteiskunnassa, joten meillä oli klassista musiikkia, modernia klassista musiikkia ja gospelia, koska täällä elää niin monien kulttuurien edustajia, se heijasti sitä, miltä yhteiskuntamme näyttää nykyisin, Gibson kertoi.

Vihkiseremonia päättyi Etta Jamesin versioon gospelkappaleesta Amen/This Little Light of Mine. Kuuluisa laulu nousi aikoinaan mustien ihmisoikeustaistelun tunnusmusiikiksi.

Vihkiseremonian päätteeksi kuunneltiin gospelia.

Vierailta lupaus

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häissä noudatetun vihkikaavan vanhanaikainen kieli oli peräisin vuonna 1662 julkaistusta rukouskirjasta. Harryn ja Meghanin häissä puolestaan noudatettiin vuonna 2000 julkaistun kirkkokäsikirjan nykyaikaisempaa kieltä.

Meghanin äiti Doria Ragland seurasi liikuttuneena hääseremoniaa.

Sen lisäksi, että hääpari vannoi vihkivalta, myös häävieraat antoivat pariskunnalle oman lupauksensa.

– Aiotteko te, Harryn ja Meghanin perheenjäsenet ja ystävät tukea ja kannustaa heitä heidän avioliitossaan nyt ja tulevina vuosina, Canterburyn arkkipiispa kysyi 600 häävieraalta.

– Kyllä aiomme, vieraat vastasivat.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan saivat vierailta lupauksen.

Aviomies ja vaimo

Kuningatar Elisabet lupasi omissa häissään vuonna 1947 totella aviomiestään. Prinsessa Diana rikkoi kuitenkin perinnettä vuonna 1981, kun hän ei luvannut totella aviomiestään prinssi Charlesia. Tottelemisesta ei myöskään puhuttu prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häävaloissa ja herttuatar Meghan noudatti uutta käytäntöä.

Meghanin ja Harryn häissä poikettiin perinteestä myös siinä, että tuore aviopari julistettiin ”aviomieheksi ja vaimoksi,” Huffington Post huomioi. Tyypillisesti aviopari julistetaan Britanniassa ”mieheksi ja vaimoksi”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?