Brittikuninkaalliset viettävät satumaista luksuselämää – näin he tienaavat rahaa: kuningattaren sijoituksista nousi kohu - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Brittikuninkaalliset viettävät satumaista luksuselämää – näin he tienaavat rahaa: kuningattaren sijoituksista nousi kohu

Brittikuninkaallisilla on useita tulonlähteitä, joilla rahoittaa ulkomaanmatkat ja hulppea elämäntyyli.

14.5.2018 17:32

Britanniassa kuninkaallisten elämäntyyli ja sen aiheuttamat kustannukset ovat herättäneet huomiota etenkin viime viikkoina, sillä prinssi Harryn ja Meghan Marklen häiden on arvioitu maksavan jopa 36 miljoonaa euroa. Arvio perustuu brittimedian haastattelemien hääasiantuntijoiden arvioon.

Myös Harryn isoveljen, prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen seitsemän vuoden takaiset satuhäät maksoivat yli 30 miljoonaa euroa.

Kuninkaallisella perheellä on kuitenkin useita tulonlähteitä, joilla kustannetaan luksuselämä, CNN kertoo.

Kuninkaalliset häät tulevat kalliiksi. Kuva prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häistä vuonna 2011.

Näin kuningatar tienaa

Kuningatar Elisabet II:n päätulonlähteet ovat valtiolta saatu raha hallitsijalle, Lancasterin herttuakunta ja kuningattaren henkilökohtaiset omistukset ja sijoitukset.

Hallitsijaraha tilivuonna 2016–2017 oli 42,8 miljoonaa puntaa (noin 48,5 miljoonaa euroa). Kuluvana tilivuonna summa on noussut 76,1 miljoonaan puntaan (noin 86,3 miljoonaa euroa). Hallitsijarahasta kustannetaan esimerkiksi kuningattaren edustuskulut ja hänen henkilökuntansa palkkakulut. Rahalla pidetään myös yllä kuninkaallisia palatseja muualla Englannissa, Britannian hallituksen sivuilla kerrotaan.

Kuningatar Elisabet on nuuka: hän on esimerkiksi käyttänyt veto-oikeuttaan, jos esimerkiksi matkakulut ovat uhanneet kohota liian suuriksi.

Hallitsijarahan vastineeksi kuningatar antaa kaikista kruunun tiloista saamansa tulot hallitukselle. Tilivuonna 2015–2016 kruunun tilat tuottivat 304,1 miljoonaa puntaa (noin 344,8 miljoonaa euroa). Hallitsijarahan suuruus riippuu kruunun tilojen tuotosta.

Jo keskiajalla perustettu Lancasterin herttuakunta omistaa useita kaupallisia kiinteistöjä, maatiloja ja asuinrakennuksia. Se tuotti kuningattarelle edellisenä tilivuonna 19,2 miljoonaa puntaa (noin 21,8 miljoonaa euroa).

Herttuakunnan tuloja käytetään kuningattaren virallisiin ja yksityisiin kuluihin. Kuningatar esimerkiksi maksaa herttuakunnan tuloista toiselle kuninkaallisen perheen jäsenelle, jos tämä edustaa monarkkia virallisessa tilaisuudessa. The Guardianin mukaan kuningatar on kuitenkin nuuka, sillä hän on käyttänyt veto-oikeuttaan, jos matkakustannukset ovat nousseet liian korkeiksi.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip edustamassa Royal Ascotissa kesäkuussa 2011.

BBC paljasti viime vuoden marraskuussa, että kuningattaren henkilökohtaisia varoja Lancasterin herttuakunnasta oli sijoitettu noin 10 miljoonan punnan edestä veroparatiiseihin. Tuolloin herttuakunnan edustaja vastasi kohuun korostamalla, että vain osa kuningattaren sijoituksista on tehty ulkomaille ja kaikkia sijoituksia valvotaan asianomaisesti.

– Kuningatar maksaa vapaaehtoisesti veroa kaikista tuloista, joita hän saa herttuakunnasta, edustaja sanoi.

Kuningatar omistaa myös kiinteistöjä, kuten Balmoralin linnan Skotlannissa ja Sandringhamin Englannissa.

Kuningattaren puoliso, Edinburghin herttua prinssi Philip saa valtiolta 359 000 puntaa (noin 407 000 euroa), jolla katetaan prinssin edustuskuluja. Vaikka prinssi jäi virallisesti eläkkeelle viime vuoden elokuussa, hän on silti jatkanut edustamista.

Prinssi Philip on vähentänyt edustamista, mutta hänet nähdään silti usein vaimonsa rinnalla.

Näin prinssi Charles tienaa

Walesin prinssi Charlesin ja hänen puolisonsa, Cornwallin herttuatar Camillan tulot koostuvat pitkälti Cornwallin herttuakunnan tuotoista. Kyseinen herttuakunta perustettiin vuonna 1337 turvaamaan kruununperijän tulot. Herttuakunta omistaa maatiloja, kaupallisia kiinteistöjä ja asuinrakennuksia. Lisäksi herttuakunnalla on sijoituksia.

Prinssi Charles ja herttuatar Camilla saavat rahaa Cornwallin herttuakunnasta ja kuningattaren hallitsijarahasta.

Herttuakunta tuotti Charlesille ja Camillalle viimeisimpänä tilivuonna 20,7 miljoonaa puntaa (noin 23,5 miljoonaa euroa). Äitinsä tavoin Charles maksaa vapaaehtoisesti veroa herttuakunnan tuottamasta tulosta.

Charles saa myös osan kuningattaren saamasta hallitsijarahasta. Charles saa myös muutama satatuhatta puntaa Britannian hallitukselta.

Näin prinssi Harry ja prinssi William tienaavat

Prinssi Charlesin lapset saavat rahaa isältään ja äitinsä, vuonna 1997 kuolleen prinsessa Dianan perustamasta säätiöstä. Molemmat prinssit saivat 30 vuotta täytettyään 10 miljoonaa puntaa äitinsä perinnöstä, Telegraph kertoo.

Lisäksi kuningatar maksaa Harryn ja Williamin kulut, kun he edustavat kuningattaren puolesta tilaisuuksissa.

Kuningatar Elisabet korvaa edustuskulut, jotka aiheutuvat, kun prinssi William ja prinssi Harry edustavat valtion päämiestä.

Kuinka paljon monarkia maksaa briteille?

Tilivuonna 2016–2017 kuningattaren saama hallitsijaraha kustansi veronmaksajille 65 penniä (noin 0,75 senttiä), hovin sivuilla kerrotaan. Kaikkia monarkian aiheuttamia kuluja ei kuitenkaan kerrota julkisuuteen. Britannian hallituksen sivuilla todetaan, että esimerkiksi kuninkaallisten turvallisuuteen liittyviä kuluja ei kommentoida julkisuudessa.

Tasavallan puolesta kampanjoiva Republic laski viime vuonna, että monarkia maksaisi todellisuudessa lähemmäs 345 miljoonaa puntaa (noin 390 miljoonaa euroa). Raportista kertoneen The Guardianin mukaan Republicin arvioon oli laskettu mukaan turvallisuuskulut. Lukua ei kuitenkaan voi varmistaa, sillä kyse on vain arviosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?