Totuus prinssi Harryn kiistellystä nuoruudesta paljastui – tällainen oli raikulipojan rankka ”bilevaihe”: Jäi kiinni huumeista 17-vuotiaana

Julkaistu:

uutuusdokumentti
Britannian Harry oli nuoruudessaan melkoinen huliviliprinssi, joka jäi teinivuosiaan jopa kiinni kannabiksen käytöstä.
Viime vuosien aikana Britannian prinssi Harry on ollut todellinen esimerkkiprinssi osallistumalla sotilasvoimiin Afganistanissa ja tekemällä valtavasti töitä hyväntekeväisyyden eteen eri puolilla maapalloa.

19. toukokuuta hän menee naimisiin kihlattunsa Meghanin kanssa Windsorissa. Ne ovat yhdet brittikuninkaallisten historian odotetuimmista hääjuhlista. Entisestä bile-Harrysta ei ole enää tietoakaan.

Harryn elämästä kertovassa National Geographicin tuoreessa dokumentissa kerrotaan prinssin elämäntarina alusta loppuun. Harryn tarina: Neljät häät ja hautajaiset -dokumentissa avataan myös sitä vaihetta Harryn elämässä, kun hän vielä etsi itseään nuorella iällä.


Äitinsä varhaisen ja yllättävän kuoleman takia Harryn nuoruusvuodet olivat vaikeat. Hän kävi Etonin yksityiskoulua veljensä tavoin. Hovin ja median välinen sanaton sopimus oli, että prinssejä ei häiritty heidän kouluvuosinaan.

Sopimus kuitenkin raukesi, kun Harry kasvoi teini-ikään ja aloitti juhlimisen. Ei mennyt aikaakaan, kun bileprinssi narahti huumeista ja etusivut täyttyivät otsikoista.

14. tammikuuta 2002 uutisissa kerrottiin, että tuolloin vasta 17-vuotias prinssi tuprutteli kannabista rähjäisessä varastorakennuksessa kaveriensa kanssa. Hän myös vietti kaveriensa kanssa aikaa paikallisissa pubeissa, vaikka oli alaikäinen. Dokumentissa paljastettiin, että Harry rähäköi paikallispubissa ajauduttuaan sanaharkkaan kokkina työskennelleen kaverinsa kanssa.


Harry valmistui Etonista 18-vuotiaana. Hovissa muhi pinnan alla syvä huoli siitä, mitä prinssille tapahtuisi tämän jälkeen. Harry kuvattiin yhä useammin drinkki kädessä bilettämässä. Harry is out of control, lehtien etusivut huusivat.

Hovissa ja toki myös kansan keskuudessa eli pelko, että Harry nakkaisi kuninkaallisen uransa roskikseen ja jatkaisi hurvittelevaa elämäntyyliään. Siihen hänellä oli täydet mahdollisuudet.

– Silloin oltiin todella huolissaan siitä, että hän haluaisi vain katsoa pullonpohjaan tai sortua huumeisiin, eräs asiantuntijoista lausuu dokumentissa.

Bileprinssi löysi raiteensa samassa paikassa, jossa hänen edesmennyt äitinsä teki aikanaan elämäntyötään. Harry matkusti huumekohun jälkeen Etelä-Afrikkaan tapaamaan AIDS:n takia orvoksi jääneitä lapsia. Dokumentissa haastateltujen asiantuntijoiden mukaan Afrikkaan matkustaminen muutti Harryn elämän.

– Harrylla on lahja kohdata ihmisiä, kuten äidillään. Hänellä on myös valtavasti empatiakykyä, asiantuntijat sanovat.

Bilevaihe jatkui

Mutta englantilainen lehdistö on raadollinen. Harrysta oli jo nähty bilepuoli, eikä Afrikassa työskenteleminen ollut vielä muuttanut sitä tosiasiaa, että nuori prinssi nautti yöelämän humusta kotona ollessaan.


Kun 19-vuotias Harry palasi Englantiin vuonna 2004, lehdistö jahtasi häntä kaikkialle minne hän meni. Valokuvaajat saivat kuvia, joissa nuori prinssi juo oluita baareissa ja juhlii ystäviensä kanssa.

Harryn elämän kenties isoin kohu tapahtui, kun hänet kuvattiin bileissä puvussa, jossa oli natsien hakaristisymboli. Päihtyneellä prinssillä oli toisessa kädessään savuke, toisessa puoliksi juotu drinkkilasi.

Asu oli mitä ilmeisimmin tarkoitettu vitsiksi jonkinlaisessa kaveriporukan naamiaisjuhlassa. Se päätyi kuitenkin lehtien etusivuille. Monet pohtivat hiljaa mielessään, sopiiko Harry lainkaan kuninkaalliseksi esikuvaksi.

Armeija toi muutoksen elämään


Lopullinen käännekohta Harryn bileiden täyteisessä elämässä tapahtui, kun hän suoritti asepalveluksen ja matkusti kansan ja median tietämättä Afganistaniin joulukuussa 2007 taistelemaan brittijoukoissa.

Harry myönsi Guardian-lehden haastattelussa vuonna 2013, että hän tuntee sielunsa sopivan paremmin sotilaan univormuun kuin prinssin edustustehtäviin.

– Olen aina tuntenut niin. Isäni yrittää aina muistuttaa minua siitä, kuka oikeasti olen ja sellaista. Mutta minun on hyvin helppoa unohtaa, kuka olen silloin, kun olen armeijassa.

– Kaikki siellä käyttävät samaa univormua ja tekevät samoja asioita. Tulen hyvin toimeen kundien kanssa ja nautin siitä työstä. Se on juuri niin yksinkertaista, hän sanoi.

Lähteet: Harryn tarina: Neljät häät ja hautajaiset -dokumentti (National Geographic, tv:ssä sunnuntaina 13.5. klo 19), The Guardian, IS Arkisto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt