Moni julkkis on kompastunut kuninkaallisen pukukoodin koukeroihin – tiesitkö näitä yksityiskohtia siniveristen etiketistä?

Julkaistu:

Kuninkaallinen arvojärjestys sanelee, kenelle niiataan tai kumarretaan.
Britannian kuninkaallista elämää säätelee yhä monessa asiassa koukeroinen etiketti ja pukukoodi. Viimeksi mainitussa prinssi Harryn ja Meghan Marklen häät tarjoavat kutsuvieraille loistavia tilaisuuksia onnistua, mutta myös tumpeloida näyttävästi.


Häiden pukukoodi on miehillä sotilasunivormu, saketti tai tumma puku. Etiketin asiantuntijan William Hansonin mukaan prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häissä 2011 itsensä nolasi muun muassa jalkapallolegenda David Beckham, jonka saketin eri osat olivat liian samansävyiset ja paidan kaulus pystyssä. Kaiken kukkuraksi jalkapallolegenda oli kiinnittänyt rintamukseensa ansiomerkin.

– Se oli väärällä puolella. Eikä kutsussa ollut mainintaa kunniamerkeistä eli ei sitä olisi pitänyt laittaa ollenkaan, Hanson jatkaa.


Hänen mieleensä on jäänyt myös silloisen pääministerin David Cameronin vaimo Samantha, joka saapui kirkkoon paljain päin. Hattu on naisille ehdoton must, ja Harryn häiden alla asiasta on muistutus jo kutsukortissa: "Day Dress with Hat".

”Tunteet ovat koiria ja hevosia varten”

Kuninkaallisessa perheessä käyttäytymistä säätelee keskinäinen arvojärjestys. Prinssi Harrya alempiarvoisempi prinsessa Beatrice niiaa Meghan Marklelle, jos tämä kävelee vastaan yhdessä miehensä kanssa. Jos taas Meghan on liikkeellä yksin, hänen tulee niiata Beatricelle.

Harry putosi juuri kruununperimysjärjestyksessä viidenneltä sijalta kuudennelle, kun Catherinen ja prinssi Williamin kolmas lapsi, prinssi Louis syntyi. Etikettiekspertti Hansonin mukaan häitä seuraavat voivat päästä jyvälle vaikeasta arvojärjestyksestä näin: aikaisemmin paikalle saapuvat ovat aina alempiarvoisia.


Harry ja Meghan on nähty usein kuninkaallisille epätyypillisesti käsi kädessä. Hansonin mukaan on mielenkiintoista nähdä, jatkavatko he tätä myös avioparina.

– Se ei vain ole kovin brittiläistä. Se on osoitus tunteesta, ja Britanniassa me osoitamme tunteita koirille ja hevosille.

Prinssi Harryn ja Meghanin häitä vietetään reilun kolmen viikon kuluttua. Näyttävä juhla järjestetään Windsorin linnassa, jonka kappelissa pari vihitään 19. toukokuuta.


Expressin mukaan häiden lasku on 32 miljoonaa puntaa, ja yksistään makkarapasteijoihin menee 26 000 puntaa. Häihin on kutsuttu 4 040 vierasta. Jokaisen oletetaan juovan päivän aikana neljä lasillista samppanjaa. Sitä kuluu siis 16 000 lasillista.


Häiden kukkabudjetti on 110 000 puntaa, ja se sisältää kaikki somisteet alkaen napinlävessä pidettävistä ruusuista suurempiin asetelmiin.


Windsorin linnassa työskentelee valmiiksi 500 ihmistä. Hääpäiväksi heille on palkattu 500 apukättä lisää, joista suurin osa on tarjoilijoita.

Britit rakastavat pubejaan. Kuninkaallinen hääpäivä tuo niiden kassaan melkoisen tuoton. On arvioitu, että 52 750 baaria pitää oviaan auki tavallista myöhempään häiden aikana. Häät työllistävät luonnollisesti myös poliisia. Hääpäivän aikana työvuorossa on noin 5 000 poliisia.

Ota kantaa

Sujuisiko juhlinta kuninkaallisen etiketin mukaan?

Tottakai! 46% No ei. 54%
Ääniä yhteensä 4683