Kruununprinsessa Victorian kotilinnasta tehtiin radioaktiivinen löydös – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Sekä Ruotsin kuninkaanlinnassa että Hagan linnassa on ongelmia radonin kanssa, kertovat ruotsalaismediat.

Victorian ja Danielin perheen asunnosta löytyi radonia.

7.3.2018 17:07

Ruotsalaiset Expressen ja VVS-Forum uutisoivat, että kuninkaanlinnassa ja Hagan linnassa on molemmissa vakava radonongelma.

Radon on hajuton, mauton ja väritön radioaktiivinen kaasu, joka aiheuttaa sisäilmaongelmia ja kasvattaa riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Teollisuusalan lehti VVS-Forum on osallistunut linnoissa tehtyihin radonmittauksiin, ja sekä kuninkaanlinnassa että Hagan linnassa arvot ovat olleet paljon enimmäisarvoja ja määräyksiä korkeampia. Ruotsin määräyksien mukaan sisäilman radonpitoisuuden ei tulisi ylittää 200 becquereliä kuutiometrissä. Kuninkaanlinnan kellarissa arvot ovat olleet korkeimmillaan kuitenkin jopa 15 000 Bq/m3.

Hovin kiinteistöhuollosta vahvistetaan tilanne VVS:llä, mutta huomautetaan myös, että arvot putoavat huomattavasti ihan vain lisäämällä ilmanvaihtoa.

Kuninkaanlinnassa radonarvot ovat olleet pahimmillaan todella korkeita.

Toinen rakennus, jossa on mitattu suosituksia korkeampia radonarvoja on Hagan linna. Hagan linnassa asuu kruununprinsessa Victoria yhdessä puolisonsa prinssi Danielin sekä heidän lastensa prinsessa Estellen, 6, ja prinssi Oscarin, 2, kanssa.

Radonia nousee näihin rakennuksiin linnojen alla olevasta maaperästä ja kalliosta.

Lehtien mukaan radon ei aiheuta kuninkaanlinnassa suurempia toimenpiteitä, sillä kellaritiloja käytetään vain varastona eikä siellä asu ketään eli pelkkä ilmanvaihdon lisääminen riittää radonarvojen laskemiseen. Hagan linnan toimenpiteistä ei ole vielä lisätietoa.

Hagan linnassa asuvat kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar.

Sisäilman radon on toiseksi merkittävin tunnettu keuhkosyövän aiheuttaja tupakoinnin jälkeen. Tupakoitsijoilla radonista aiheutuva riski on suurempi kuin tupakoimattomilla. Suomessa todetaan vuosittain 2000 keuhkosyöpää, joista noin 300 liittyy radonaltistumiseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?