Prinsessa Anne karttoi julkisuutta – tällainen on kuningatar Elisabetin tyttären vaiettu elämä: pettämiskohu, kidnappausyritys ja skandaaliero - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinsessa Anne karttoi julkisuutta – tällainen on kuningatar Elisabetin tyttären vaiettu elämä: pettämiskohu, kidnappausyritys ja skandaaliero

Prinsessa Annea pidetään brittihovin uutterimpana jäsenenä. Hän on jättänyt taakseen skandaalien värittämän nuoruuden.

6.1.2018 11:42

Britannian kuninkaallisen perheeseen on kohdistunut viime aikoina poikkeuksellisen suurta kiinnostusta.

Kiitos tästä kuuluu Netflixin The Crown -sarjalle, jossa seurataan kuningatar Elisabetin tasapainottelua perheen ja monarkin velvollisuuksien välillä.

Elisabet, tai edes nuoret prinssit William ja Harry eivät kuitenkaan ole hovin kiireisimpiä jäseniä, vaan kuninkaallisen perheen todellinen työmyyrä on kuningattaren ainoa tytär, prinsessa Anne, 67.

Prinsessan elämään on menneisyydessä mahtunut skandaaleja, mutta viime vuosina hän on pysytellyt poissa julkisuudesta. Edellisen kerran Anne joutui otsikoihin 2000-luvun alussa, jolloin hän sai 450 euron sakot ylinopeudesta. 2002 prinsessan koira Dotty puri kahta lasta puistossa ja prinsessa sai 560 euron sakot tapahtuneesta.

Viime vuonna hän teki kaikessa hiljaisuudessa peräti 455 edustustehtävää Britanniassa ja 85 edustustehtävää ulkomailla.

Ahkeran prinsessan elämää ei ole viime vuosina juuri seurattu julkisuudessa, mutta prinsessa on saanut nuoruudessaan oman osansa skandaaleista.

Brittilehdet toivoivat Annesta samanlaista bileprinsessaa kuin tädistään prinsessa Margaretista. Prinsessa Anne suhtautui kuitenkin tehtäviinsä hyvin vakavasti jo nuoruudessaan ja oli kiinnostuneempi hevosurheilusta kuin seurapiirikinkereistä.

The Tatler -lehti kuvailee brittilehdistön yrittäneen luoda Annelle nuoruudessa mainetta tätinsä prinsessa Margaretin kaltaisena bileprinsessana, mutta turhaan. Läheisten mukaan Anne on käytännönläheinen, uuttera ja sisukas prinsessa, joka on perinyt äitinsä työmoraalin.

– Anne on sellainen nainen, jonka kanssa lähtisi vaikka viidakkoon, The Tatler -lehdelle on luonnehdittu prinsessaa.

Annen on kuvailtu olleen lapsena isänsä prinssi Philipin silmäterä. Isältään Anne peri rakkauden ulkoiluun ja urheiluun, kuningatar Elisabet puolestaan tutustutti tyttärensä pienestä pitäen hevosurheilun pariin.

Annessa on brittilehtien mukaan kuitenkin myös toinen puoli, jota harvoin nähdään julkisuudessa.

Prinsessaa kuvaillaan älykkääksi ja huumorintajuiseksi naiseksi, jolla on silmää komeille miehille. Annella tiedetään olleen nuoruudessaan säpinää useiden komeiden ratsastajien kanssa, jotka hän tapasi ratsastuskentillä.

Hevoset ovat Annen suurin intohimo ja hän on kilpaillut ratsastuksessa myös Montrealin olympialaisissa.

Nykyään Anne tunnetaan lapsenlapsiaan palvovana ja työtä pelkäämättömänä kuninkaallisena, mutta vielä muutamia vuosia sitten hänellä oli maine hovin äkäpussina.

Annen nuiva suhtautuminen julkisuuteen korostui 80-luvulla, jolloin brittilehdistö vertasi häntä ja prinsessa Dianaa jatkuvasti toisiinsa. Dianaa pidettiin hurmaavana ja tyylitietoisena prinsessana, Annea mutrusuisena äksyilijänä.

– Ratsastuskisoissa valokuvaajat asettuivat riviin odottamaan saisiko Diana pokaalin ja mätkähtäisikö Anne maahan vesiesteellä, kuninkaallisasiantuntija James Whitaker on muistellut vastakkainasettelua.

Lapsenlapset ovat Annelle kaikki kaikessa, ja hänen tiedetään viettävän lasten kanssa mahdollisimman paljon aikaa. Annen lapset Zara ja Peter ovat kertoneet pitävänsä äitiään esikuvanaan vanhemmuudessa. – Hänen elämänohjeensa ovat olleet korvaamattomia. Äiti on ollut aina se, joka on pitänyt jalkamme maassa, Peter Phillips kertoi BBC:lle 2010.

Prinsessa ei ole välttynyt skandaaleilta, vaan etenkin hänen rakkauselämänsä käänteitä on seurattu herkeämättä lehtien sivuilla. The Daily Mail kuvailee Annen tehneen runsaasti töitä parantaakseen julkisuusimagoaan avioeron jälkeen.

Anne on itse kertonut haastatteluissa kokevansa julkisuuden tittelin mukanaan tuomana pakollisena pahana, jonka kanssa hän on opetellut elämään.

– Ihmiset odottavat minun hirnuvan, kaapivan maata ja heiluttavan häntääni samanaikaisesti. Se ei ole helppoa, Anne on puhissut haastatteluissa häneen kohdistuneista odotuksista.

Anne ja ensimmäinen aviomies Mark Phillips tutustuivat kenttäratsastuksen parissa. Kuva vuodelta 1973.

Prinsessa Anne on saanut elää vapaammin kuin veljensä Charles, jota ruvettiin valmistelemaan tulevan hallitsijan rooliin jo hyvin nuorena.

Anneen kohdistui kuningattaren ja prinssi Philipin ainoana tyttärenä kuitenkin toisenlaisia paineita, ja hänet nähtiin potentiaalisena puolisona muun muassa Ruotsin Kaarle XVI Kustaalle.

Prinsessalla tiedetään olleen nuoruudessaan suhde upseeri Andrew Parker Bowlesin ja ratsastaja Richard Meaden kanssa.

Anne: The Private Princess Revealed -elämäkertakirjan kirjoittanut Brian Hoey kuvailee teoksessaan Annen olleen hullaantunut Parker Bowlesista ja pettyneen karvaasti, kun mies avioitui pitkäaikaisen naisystävänsä Camillan kanssa.

Hevoset ovat Annen suurin intohimo. Hän on kilpaillut ratsastuksessa myös Montrealin olympialaisissa 1976.

Anne ei jäänyt suremaan eroa, vaan meni naimisiin ratsastaja Mark Phillipsin kanssa 1973. Hoey kuvailee elämäkertateoksessaan Annen ja Phillipsin suhteen olleen alussa hyvin kiihkeä, mutta parin toisen lapsen Zaran syntymän aikoihin 1981 suhde oli ajautunut kriisiin.

Anne oli kuvattu suutelemassa henkivartija Peter Crossin kanssa, joka siirrettiin lopulta toisiin tehtäviin. Potkuista suuttunut Cross puhui suhteesta suunsa puhtaaksi brittilehdissä.

Anne ja Mark Phillips vihittiin 1973 Westminster Abbeyssa. Pari ilmoitti aikeistaan erota vuonna 1989. He saivat kaksi lasta, Peterin (1977) ja Zaran (1981).

Liitto Mark Phillipsin kanssa päättyi skandaalinkäryisesti 1989. Ennen eroilmoitusta The Sun -lehti julkaisi Annen ja kuningattaren palveluksessa työskennelleen Timothy Laurencen intiimit kirjeet, jotka antoivat ymmärtää heidän välillään olevan muutakin kuin pelkkä ystävyyssuhde.

1991 brittilehdet saivat selville Phillipsin pettäneen vaimoaan ja rakastajattaren synnyttäneen hänelle lapsen 1985. Avioero astui voimaan huhtikuussa 1992.

Anne ei jäänyt haikailemaan ex-miehensä perään, vaan viisi kuukautta myöhemmin hän asteli alttarille Timothy Laurencen kanssa.

Anne ja Charles ovat kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan kuin yö ja päivä. Anne ei vaatteilla pröystäile, toisin kuin Charles, jonka kengännauhatkin silitetään brittilehtien tietojen mukaan. –Anne ei ole tippaakaan turhamainen. Hän käyttää samoja vaatteita vuodesta toiseen, eikä välitä mitä muut ajattelevat, läheiset ovat kertoneet haastatteluissa.

Prinsessa joutui maaliskuussa 1974 keskelle karmivaa tapahtumaketjua ollessaan palaamassa miehensä kanssa Buckinghamin palatsiin hyväntekeväisyysgaalasta.

Ford Escort kiilasi prinsessaa kuljettaneen limusiinin eteen palatsin lähistöllä, ja kuski Ian Ball ampui käsiaseella kohti limusiinia. Neljä ihmistä loukkaantui ammuskelussa, mutta prinsessa selvisi vahingoittumattomana.

– Luulin hänen olevan vihainen autoilija. Ball puhui jotain prinsessalle ja muistan Annen kysyneen mieheltä, että miksi haluat minut. Ballilla oli kaksi asetta. Hän ampui minua vatsaan. Muistan ajatelleeni, että minulla oli uusi puku, enkä halunnut liata sitä, prinsessan henkivartija James Beaton on muistellut tapausta BBC:llä.

Ball kertoi viranomaisille halunneensa kidnapata Annen ja suunnitelleensa tekoa vuosikausia. Ball oli laatinut kuningattarelle osoitetun lunnaskirjeen, jossa hän vaati Annesta yli 2 miljoonan euron lunnaita.

Mies oli vuokrannut väärällä nimellä Lontoon keskustasta asunnon, jonne hän olisi Annen vienyt, jos olisi onnistunut yrityksessään.

Annen henkivartija Beaton on kertonut prinsessan pysyneen rauhallisena tapahtuman ajan.

– En hemmetissä nouse autosta eikä minulla ole sinulle antaa kahta miljoonaa, Anne oli vastannut asemiehen yrittäessä saada hänet ulos limusiinista.

Ohi kulkenut entinen nyrkkeilijä Ron Russell löi Ballia takaraivoon ja auttoi prinsessan ja tämän hovinaisen pakoon. Paikalle hälytetyt poliisit saivat lopulta Ballin kiinni. Nyt, 44 vuotta myöhemmin, Ball on edelleen mielisairaalassa.

Anne ja Timothy Laurence avioituivat Skotlannissa, sillä Englannin kirkko ei tuolloin sallinut kirkkohäitä eronneille, joiden entinen puoliso oli vielä elossa. Anne oli ensimmäinen eronnut kuninkaallinen sitten 1900-luvun alun, joka solmi uuden avioliiton.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?