Naistennaurattaja vai lojaali aviomies? Prinssi Philipin uskollisuutta kuningatar Elisabetille epäillään: yhdistetty showtanssijoihin ja ballerinaan

Julkaistu:

The Crown
Netflixin hittisarja nosti julkisuuteen spekulaatiot siitä, onko prinssi Philip pettänyt kuningatar Elisabetia.
Naistenmies, joka tapaili useita kaunottaria vaimonsa selän takana. Aviomies, joka pysyi aina uskollisena vaimolleen. Näin eri tavoin Edinburgin herttuaa prinssi Philipiä on vuosien varrella julkisuudessa kuvailtu.

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin avioliittoja prinssin väitetty uskottomuus nousivat jälleen spekulaatioiden kohteeksi, kun aihetta käsiteltiin Netflixin suositussa The Crown -sarjassa. Joulukuussa ilmestyneen toisen kauden yhtenä kantavana teemana ovat Philipin huhutut naissuhteet. Sarjassa annetaan ymmärtää, että prinssi petti kuningatarta.


Elisabet ja Philip menivät naimisiin 1947. Pari oli tavannut ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta aiemmin, kun Elisabet oli vasta 13-vuotias.

Philipillä oli maine naistenmiehenä jo ennen avioliittoa.

– Blondeja, brunetteja, punatukkaisia viettelijöitä, Philip uljaasti ja mielestäni melko puolueettomasti pyöritti heitä kaikkia, prinssin Alexandra-serkku kuvaili Gyles Brandethin Philip and Elisabeth: Portrait of Royal Marriage -kirjassa, josta julkaistiin ote The Telegraphissa vuonna 2004.

Sittemmin Philip on yhdistetty showtanssijoihin, näyttelijöihin ja jopa perhetuttuihin. Villeimmissä puheissa Philipillä on väitetty olevan lehtolapsia.

Vaikka huhuja uskottomuudesta on liikkunut vuosia, näyttöä ei niiden tueksi ole kyetty esittämään. Vuonna 1992 suhdespekulaatioista ilmeisesti huvittunut prinssi Philip heitti Independentin toimittajalle kysymyksen.

– Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan, että viimeisten 40 vuoden aikana en ole koskaan liikkunut minnekään ilman poliisia seurassani. Miten helvetissä olisin siis pystynyt tekemään mitään sellaista?

Galina Ulanova

The Crownissa kuningatar Elisabet löytää miehensä laukusta kuvan venäläisestä ballerinasta Galina Ulanovasta. Myöhemmin nähdään, kuinka järkyttynyt Elisabet seuraa Ulanovan esitystä Royal Opera Housessa kyyneleet silmissä.


Vaikka kohtaus on pääasiassa fiktiota, jotain perää siinä on. Galina Ulanova todella esiintyi Lontoossa vuonna 1956. Kuuluisan ballerinan vierailu oli sensaatio ja ihmiset jonottivat yön yli lippuja nähdäkseen Bolshoin baletin ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton ulkopuolella, Royal Opera Housen sivulla kerrotaan.

Kuningatar kävi perheensä kanssa katsomassa baletin, mutta ballerinan ja prinssin välillä ei todennäköisesti ollut mitään. The Vanity Fairin selvityksen mukaan kaksikolla tuskin olisi ollut aikaa ylläpitää suhdetta. Lehden mukaan harjoitukset, esiintymiset ja matkustaminen pitivät ballerinan kiireisenä, prinssiä puolestaan työllistivät kuninkaalliset velvollisuudet.

Showtanssijoita ja näyttelijöitä

Philip yhdistettiin aikoinaan Ulanovan sijaan toiseen tanssijaan, Pat Kirkwoodiin. Huhujen mukaan kaksikolla oli suhde samaan aikaan, kun kuningatar Elisabet odotti esikoistaan, prinssi Charlesia.


Philip ja Kirkwood tapasivat, kun prinssi ja Kirkwoodin poikaystävä humalapäissään astuivat näyttelijän pukuhuoneeseen, The Sun kertoo. Philip vei Kirkwoodin syömään Mayfairissa sijainneeseen ravintolaan urheiluautollaan. Brittilehden mukaan humalassa ajanut prinssi oli aiheuttaa onnettomuuden matkalla.

BBC:n mukaan Philipin ja Kirkwoodin nähtiin myöhemmin tanssineen yhdessä ja syöneen seuraavana päivänä yhdessä aamupalaa. Daily Mailin mukaan mukana oli tosin myös koko ajan Kirkwoodin poikaystävä.

Kirkwood kiisti suhteen kuolemaansa asti.

– Hän oli niin täynnä elämää ja energiaa. Epäilen, että hän tunsi olevansa loukussa ja sai harvoin tilaisuuden olla oma itsensä. Arvelen, että tein jotain oikein, sillä sain hänet nauramaan, Kirkwood muisteli eräässä haastattelussa.

Kirkwoodin lisäksi Philip yhdistettiin myös muun muassa näyttelijä Katie Boyleen ja Abercornin herttuattareen. Molemmat kiistivät suhteet Gyles Brandethin kirjassa.

Kohua herättänyt maailmankiertue

The Crownissa prinssi Philipin vuoden 1956 maailmankiertue näyttää välillä pikemminkin polttariristeilyltä, kuin edustusmatkalta. Matka saa dramaattisen käänteen, kun julkisuuteen vuotaa, että Philipin yksityissihteerin Mike Parkerin vaimo hakee miehestään eroa. Parker eroaa lähes välittömästi. Hovin pelkona on, että samalla julkisuuteen vuotaa raskauttavaa materiaalia prinssistä.


Sarjassa Parkerin vaimo hakee eroa, kun hän saa käsiinsä miesten torstaikerholla ääneen luetut kirjeet, jotka todistavat uskottomuuden. Vaikka kirjeiden sisältö on ilmeisesti käsikirjoittajan sepitettä, Parker joutui todella jättämään pestinsä sen jälkeen, kun tieto avioerosta vuosi julkisuuteen.

– Hänen irtisanoutumisensa järkytti hovipiirejä. Parker oli kuninkaallisella Britannia-jahdilla kuningattaren puolison kanssa, kun Parkerin asianajaja ilmoitti irtisanoutumisesta, uutistoimisto AP uutisoi tuolloin Vanity Fairin mukaan.

– Johtava brittilehti uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Buckinghamin palatsin virkamiehet olivat huolissaan siitä, että ”yksityiskohtaista todistusaineistoa” saattaisi ilmaantua Parkerin avioeron käsittelyssä.

Vaikka televisiosarjassa Philipin uskottomuudesta voi löytää viitteitä, Parkerin mukaan prinssi pysyi aina uskollisena vaimolleen.

”Nimeltä mainitsematon nainen”

Prinssin maailmankiertueen aikaan The Baltimore Sun julkaisi artikkelin, jonka mukaan Lontoossa kuhistiin Philipin suhteesta nimeltä mainitsemattomaan naiseen, jota prinssi oli tapaillut säännöllisesti.

– Raportti kuningatar, herttua välirikko biletytön takia, artikkeli oli otsikoitu.

Yleensä hovi ei ole kommentoinut uskottomuusväitteitä. Olikin poikkeuksellista, kun Buckinghamin palatsin lehdistösihteeri kiisti amerikkalaislehden artikkelin väitteen.

– Ei pidä paikkansa, että kuningattaren ja herttuan välillä olisi minkäänlaista välirikkoa. Se on valhe, Richard Colville sanoi Marie Claire -lehden mukaan.

Torstaikerho

The Crownin kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella on usein puhuttu torstaikerhosta, jonka jäsen prinssi Philip on. Prinssi Philip kuului todella Lontoon Sohossa kokoontuneeseen torstaikerhoon. Kerhoon kuului myös muita aristokraatteja ja korkeaan asemaan kohonneita miehiä kuten näyttelijät David Niven ja Peter Ustinov.

Brittitabloidien mukaan kerhoon kuului myös Britannian suurimmassa seksi- ja vakoiluskandaalissa osallisena ollut osteopaatti Stephen Ward. The Crownissa prinssi Philip osallistuu Wardin järjestämiin juhliin, ja Philip linkittyy näin Britanniaa ravistelleeseen skandaaliin.

Vaikka huhuja Philipin kytköksistä skandaaliin on liikkunut, ei mitään näyttöä siitä ole ollut. Historioitsijat torppasivat sarjan antaman kuvan Philipin osallisuudesta.


Siitä, millaisia torstaikerhon kokoontumiset olivat luonteeltaan, on eri näkemyksiä. Daily Mailin mukaan tapaamisissa nautittiin paljon alkoholia.

– Jäsenten keksimien perinteiden joukossa oli sellainen, jossa puhuja riisuu housunsa pitääkseen yllä haukottelevan yleisön huomion, lehti sanoo.

Kerhoon kuulunut Miles Kington kirjoitti vuonna 1996 Independentissä, että keskimäärin tapaamisiin osallistui 10–15 jäsentä sekä muutamia naisia.

Ensitapaaminen Jackie Kennedyn kanssa

The Crownissa prinssi Philip odottaa puolisonsa harmiksi innoissaan Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn ja tämän Jacqueline-vaimon saapumista. Ennen Lontoota Jackie Kennedy oli häikäissyt Ranskassa ja Britanniassa odotettiin Yhdysvaltain ensimmäisen parin saapumista malttamattomina.

Kun Philip pääsee Yhdysvaltain ensimmäisen naisen kanssa juttusille, vaikuttaa innostunut mies flirttailevan Kennedyn kanssa. Tiedossa ei kuitenkaan ole, että kaksikolla olisivat kipinät lennelleet tosielämässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt