Kuka oli upein? Kuninkaalliset morsiuskuvat lumoavat – vuonna 1923 häätyyli oli hieman erilainen kuin nykyään

Julkaistu:

kuninkaalliset häät
Kuninkaalliset ovat tunnetusti häämuodin edelläkävijöitä ja suunnannäyttäjiä. Kukapa voisi unohtaa prinsessa Dianan puhvihihat tai herttuatar Catherinen ihanat pitsihihat? Katso upeat kuvat kuninkaallisista häistä kautta aikain.
Kuninkaallisten häät ovat kiinnostaneet ja ilahduttaneet kansaa kautta aikain. Varhaisemmilla vuosikymmenillä kuninkaalliset häät pidettiin hyvinkin yksityisesti, vaikkakin niistä julkaistiin kuvia paikallisissa lehdissä ja kerrottiin yksityiskohtia radiossa.

Yorkin prinssi Albertin häät huhtikuussa 1923 oli traditioista poiketen julkinen tapahtuma. Kun prinssi ja Elizabeth Bowes-Lyon vihittiin Westminster Abbeyssa, kadut tukkeutuivat tapahtumaa seuraamaan tulleista ihmisistä. Albertista tuli kuningas Yrjö VI ja Elizabethista kuningatar Elisabet vuonna 1936, kun Albertin isoveli Edvard VIII luopui yllättäen kruunusta voidakseen avioitua eronneen Wallis Simpsonin kanssa.


Kun kuningatar Elisabet II meni naimisiin Philip Mountbattenin kanssa marraskuussa 1947, tapahtuma radioitiin. Lähteiden mukaan yli 200 miljoonaa ihmistä kuunteli suoraa radiolähetystä Westminster Abbeysta. Elisabet oli tuolloin 21-vuotias ja Philip 26-vuotias.

50-luvun lopussa television katseleminen yleistyi räjähdysmäisesti. Kuningatar Elisabetin siskon, prinsessa Margaretin ja tämän puolison Antony Armstrong-Jonesin häistä tuli keväällä 1960 ensimmäiset virallisesti televisioidut kuninkaalliset hääjuhlat.


Margaretin esimerkin innoittamana kuninkaalliset häät on sen jälkeen lähes poikkeuksetta televisioitu ja esitetty kansalle suorina lähetyksinä. Myös kuningattaren ja prinssi Philipin vanhimman tyttären, prinsessa Annen ja tämän puolison Mark Phillipsin häät televisioitiin vuonna 1973. Häät olivat poikkeavat, sillä Phillips oli aateliton. Pari erosi vuonna 1992.


Konservatiivisemmat hovin edustajat ovat vastustaneet häiden televisiointia turhana ”sirkushuvina” kansalle, mutta kenties valtavien katsojamäärien takia tavasta ei ole luovuttu.


Yksi kuuluisimmista televisioiduista hääjuhlista on Walesin prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin hääjuhla. Diana oli vasta 19-vuotias, kun pariskunta meni kihloihin. Kun Diana asteli alttarille trendikkäässä puhvihihaisessa hääpuvussa, tuli puhvihihaisista hääpuvuista välittömästi muoti-ilmiö länsimaisissa häissä.

Aiemmin kuninkaallisissa häissä oli nähty konservatiivisia pitkähihaisia ja koruttoman yksinkertaisia hääpukuja. Dianan ja Charlesin häitä seurasi yli 750 miljoonaa katsojaa ympäri maapalloa.


Prinsessa Dianan ja Charlesin häiden jälkeen suurimmaksi kuninkaalliseksi häätapahtumaksi on nimetty Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja puolisonsa Danielin hääjuhla kesäkuussa 2010. Victorialla oli yllään ruotsalaisen Par Engshedenin suunnittelema elegantti satiininen hääpuku, joka paljasti kauniisti olkapäät. Tyylin kruunasi pisaranmallinen hääkimppu ja yli viisi metriä pitkä hunnun ja laahuksen yhdistelmä.


Kaikkien aikojen katsotuimmat kuninkaalliset häät ovat kuitenkin Britannian prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häät keväällä 2011. Häitä seurasi televisiosta suorana lähetyksenä yli kaksi miljardia ihmistä ympäri maapalloa.

Catherine yhdisti häätyylissään perinteitä ja modernia häätyyliä upeasti: Hänellä oli muotitalo Alexander McQueenin edustajan, muotisuunnittelija Sarah Burtonin tekemä pitsinen hääasu, jossa oli kuninkaallisille perinteisesti pitkät hihat ja peittävä yläosa. Asussa oli kuitenkin kauniin avoin, V-aukkoinen pääntie. Päässään Catherinella oli Cartierin tiara, joka valmistui 30-luvulla.


Pian Katen ja Williamin häiden jälkeen häitä juhlittiin Monacossa: prinssi Albert II ja Charlene Wittstock menivät naimisiin heinäkuussa 2011 todella näyttävästi. Juhlat olivat vähintään yhtä hulppeat kuin 55 vuotta aiemmin nähdyt ruhtinas Rainierin ja Grace Kellyn häät. Charlenen hääpuku oli siinä mielessä ainutlaatuinen kuninkaallinen hääpuku, että siinä oli hyvin kapea helma. Pääntie oli samantyylinen kuin Victorian puvussa vuotta aiemmin: Olkapäät paljastava ja yksinkertaisen elegantti. Hääasu oli Armanin muotitalosta.


Nuorempien kuninkaallisten häät ovat myös kiinnostaneet kansaa runsaasti. Ruotsin prinsessa Madeleine pukeutui hääpäivänään vuonna 2013 suosikkimerkkinsä Valentinon upeaan luomukseen, jossa oli neljä metriä pitkä laahus. Puku oli valmistettu valkoisesta organza-silkistä.


Prinssi Carl Philipin puoliso, prinsessa Sofia puolestaan pukeutui ruotsalaisen Ida Sjöstedtin suunnittelemaan pitsiseen hääasuun, joka muistutti tyyliltään jonkin verran herttuatar Catherinen hääpukua. Häitä tanssittiin vuonna 2015.

Nykypäivänä kuninkaalliset häät ovat valtava mediaspektaakkeli. Ensi keväänä naimisiin menee Britannian prinssi Harry kihlattunsa, näyttelijä Meghan Marklen kanssa. Kansa odottaa jo innolla, millaiset kuninkaalliset häät tällä kertaa on luvassa.

Korjattu juttua kello 9.40: Prinsessa Anne on kuningattaren tytär, ei sisko. Korjattu Anne perheen vanhimmaksi tyttäreksi.

Korjattu juttua kello 17:13: Prinssi Albert ei ollut kuningas vielä avioituessaan. Hänestä tuli kuningas Yrjö VI vuonna 1936.

Lähteet: BBC, CNBC, IS Arkisto

Ota kantaa

Kuka on suosikkisi kuninkaallisista morsiamista?

Elizabeth Bowes-Lyon 0% Elisabet II 1% Grace Kelly 12% Prinsessa Margaret 1% Prinsessa Anne 0% Walesin prinsessa Diana 6% Kruununprinsessa Victoria 43% Herttuatar Catherine 14% Ruhtinatar Charlene 5% Prinsessa Madeleine 5% Prinsessa Sofia 5% Kuningatar Silvia 2% Kruununprinsessa Mary 1% Kruununprinsessa Mette-Marit 2% Kuningatar Letizia 1%
Ääniä yhteensä 19069

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt