Muistatko nämä brittikuninkaallisten Suomen-vierailut? Kuningatar Elisabet söi lounasta metsässä, kreivitär möyri lumihangessa...

Vaikka prinssi William vierailee marraskuussa ensimmäistä kertaa Suomessa, niin maassamme on vieraillut liuta muita brittikuninkaallisia.

18.10.2017 9:08

Suomalaiset saivat tiistaina iloisia uutisia, kun ilmoitettiin, että Cambridgen herttua, prinssi William, saapuu vierailulle Suomeen. Vierailu tapahtuu 29.–30. marraskuuta 2017, ja sitä isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

William ei ole käynyt koskaan aikaisemmin vierailulla Suomessa, mutta muita Britannian kuninkaallisia maassamme on kuitenkin nähty.

Kuningatar Elisabet on vieraillut Suomessa kahteen otteeseen. Ensimmäinen kerta oli toukokuussa 1976. Tuolloin kuningatar saapui maahamme yhdessä puolisonsa prinssi Philipin kanssa neljäksi päiväksi. Kun he saapuivat Helsingin Eteläsatamaan kuninkaallisella Britannia-jahdilla, niin heitä vastassa oli noin 20 000 ihailijaa pitkää valtionpäämiesliutaa unohtamatta.

Presidentti Urho Kekkosen isännöimällä vierailulla kuninkaallinen pari kävi muun muassa Helsingin keskuspaloasemalla, Hietaniemen hautausmaalla ja Finlandia-talolla. Eduskuntavierailulla heillä oli hyvin haparoiva tulkki, joka ei ollut tehtäviensä tasalla ja takelteli puheen kääntämisen kanssa.

Kolmantena päivänä he suuntasivat Turkuun, jossa kuningatar paleli koleassa säässä kansantanhuesitystä seuratessaan. Parhaiten ihmisten mieleen on kuitenkin varmasti jäänyt vierailun viimeinen päivä. Tuolloin pari lennätettiin Jyväskylään, jossa heitä odotti tutustumiskäynti paperitehtaalla ja metsäkeskuksen järjestämä lounas metsän siimeksessä.

Kuningatar vietiin pikkukengissä ja kapeassa hameessa metsään tutustumaan puun kaatoon ja syömään lankkupöydän ääreen lohisoppaa ja lettuja. Ruokajuomana oli valkoviiniä ja suomalaiseen tapaan myös Koskenkorvaa.

Englannin kuningatar Elisabet raahattiin myös metsätyömaalle. Oranssia kypärää hän ei suostunut päähänsä laittamaan.

Kuningattarella tarjottiin metsäretkeä varten myös oranssia kypärää, jota hän ei suostunut laittamaan päähänsä. Sen sijaan se putosi hänen käsistään, kun hän kompuroi metsässä suuren yleisön edessä. Prinssi Philip kuitenkin laittoi kypärän päähänsä.

Kuningatar Elisabetin seuraavaa Suomen-vierailua saatiin odottaa 18 vuoden ajan. Hän kävi pikavisiitillä Helsingissä lokakuussa 1994 Venäjän valtiovierailun jälkimainingeissa.

Kyseinen vierailu oli hyvin nopea, sillä se kesti vain puolitoista tuntia. Kuningatar ehti nauttia kello viiden teestä yhdessä yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren kanssa ennen kuin hän jatkoi matkaansa Lontooseen.

Kuningatar Elisabetin serkku Gloucesterin herttua, prinssi Richard, ja hänen vaimonsa herttuatar Birgitte vierailivat Suomessa syyskuussa 2012.

Herttuapari pääsi tutustumaan ensimmäisellä Suomen-matkallaan muun muassa Designmuseoon ja Arkkitehtuurimuseoon. Lisäksi prinssi kiinnostui todella paljon Ravintolapäivästä, joka oli hänen mielestään erittäin hauska idea.

Kahden päivän vierailullaan pari tapasi myös presidentti Sauli Niinistön, rouva Jenni Haukion sekä Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen, tutustui Alvar Aallon museoon, Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastoon, Marimekon tehtaaseen sekä Helsingin Olympiastadioniin.

Kaikki brittikuninkaallisten vierailut eivät ole suinkaan sijoittuneet kesään ja syksyyn vaan heitä on nähty täällä myös talvella. Wessexin jaarli, prinssi Edward, ja hänen vaimonsa Wessexin kreivitär Sophie vierailivat Suomessa helmikuussa 2015.

Prinssi Edward on kuningatar Elisabetin nuorin poika ja kruununperimysjärjestyksessä yhdeksäntenä veljensä ja heidän lasten jälkeen.

Pari vietti Suomessa lähes viikon ja he tapasivat muun muassa presidenttiparin sekä osallistuivat tapahtumaan, jossa nimettiin Duke of Edinburgh -nuorisopalkinnon saajat.

Wessexin jaarli, prinssi Edward nauratti tasavallan presidentti Sauli Niinistöä helmikuussa 2015.

Kaksikko vieraili myös Sodankylässä ja Kuusamossa.

Sodankylässä he seurasivat puolustusvoimien talviharjoituksia ja maastopukuun pukeutunut kreivitär möyri lumessa yhdessä sotilaiden kanssa.

Kreivitär Sophie poikkesi vierailullaan myös Sodankylän nietoksissa.

Kuusamossa Edward ja Sophie tutustuivat nuorten leiritoimintaan ja muun muassa pelasivat curlingia sekä pilkkivät.

Viimeisin siniverinen britti vieraili Suomessa ihan vastikään. Kuningatar Elisabetin serkku, Kentin prinssi Michael kävi maassamme syyskuussa Genesis Initiative -suojelijan ominaisuudessa. Kutsun hänelle oli esittänyt Ison-Britannian ja Kansainyhteisön kauppakamariyhdistys Suomessa.

– Mahtavaa olla jälleen Suomessa, edellisen kerran vuonna 1999 maassamme käynyt prinssi totesi Ilta-Sanomille ja ihaili maamme valoisuutta ja luonnon kirkkaita värejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?