”Kielletyt” suhteet pakottivat Euroopan hovit hyväksymään tavispuolisot – nyt kuninkaalliset rakastuvat ja eroavat kuin ketkä tahansa

Julkaistu:

Maailma on muuttunut myös kuninkaallisissa piireissä. Prinssit ja prinsessat saavat nyt avioitua tavisten kanssa. Ja jos liitto ei toimi, sitten erotaan.
Kuninkaallista hoveista Britannian hovi on kaikkein vanhoillisin. Niin on ollut aina. Britanniassa on oltu tiukkoja siitä, kuka kuninkaallinen saa avioitua ja kenen kanssa. Yleensä kuninkaallisissa piireissä morsiamet on katsottu valmiiksi prinsseille. Ei ole kysytty, rakastaako tuleva aviopari toisiaan.

Asia alkoi muuttua radikaalisti brittihovissa silloin, kun kuningas Edvard VIII luopui kruunustaan ollakseen yhdessä Wallis Simpsonin – kaksi kertaa eronneen amerikkalaisnaisen – kanssa.

Edvard piti dramaattisen puheen joulukuussa 1936: Hän kertoi seuraavansa sydämensä ääntä ja luopuvansa kruunustaan. Luopuminen oli siinä mielessä helppoa, että Edvardia ei oltu ehditty vielä kruunata.


Luopumisen jälkeen Edvard matkusti ulkomaille ja avioitui rakkaansa kanssa kesällä 1937. Heistä tuli Windsorin herttuapari ja he asuivat muun muassa Ranskassa. Pari nautti seurapiirielämästä ja he olivat aikansa julkkiksia. Herttua kuoli 1972 ja hänen vaimonsa 1986.

Sen verran ajat olivat jo muuttuneet, että herttua sai kuninkaalliset hautajaiset ja hänen vaimonsa haudattiin miehensä viereen.

Prinssi Bertil ja Lilian Craig

Ruotsin prinssi Bertil työskenteli aikoinaan maansa suurlähetystössä Lontoossa. Siellä Bertil vietti mukavaa poikamies­elämää erilaisissa klubeissa kunnes 31-vuotiaana vuonna 1943 hän tapasi kolme vuotta nuoremman mallin Lilian Craigin. He rakastuivat, mutta Lilian oli aviossa skottinäyttelijä Ivan Craigin kanssa. Bertil suostutteli Ivan Craigin myöntymään avioeroon.


Bertil ja Lilian elivät avoparina 33 vuotta ja suhde oli julkinen salaisuus. He asuivat Villa Solbackenissa ja ostivat 1947 Ranskan Rivieralta Villa Miragen, joka on edelleenkin kuninkaallisen perheen kesäpaikkana. Kun modernisti ajatteleva kruununprinssi Carl Gustaf kruunattiin kuningas Kaarle Kustaaksi, hän antoi parille luvan kihlautua. Häitä vietettiin joulukuussa 1976.

Prinssi Bertil menehtyi tammikuussa 1997 ja prinsessa Lilian 2013.

Prinssi Charles ja rouva Camilla Parker-Bowles, nykyinen Cornwallin herttuatar

Kun prinssi Charles avioitui lady Diana Spencerin kanssa, liitto oli enemmänkin Charlesin vanhempien, kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin toivoma ja järjestämä kuin miehen itsensä. Jo kihlajaishaastattelussa Charles mietti, mitäköhän rakkaus merkitsee.

Vaikka Walesin prinssi nai Dianansa, Charlesin sydän löi rouva Camilla Parker-Bowlesille. He olivat rakastuneet nuoruudessaan, mutta Camilla ei odottanut Charlesia vaan avioitui Andrew’ nsa kanssa.

Charlesin ja Dianan häiden jälkeen pari eli jonkin aikaa onnellisessa suhteessa, mutta liiton alettua särkyä Charles kääntyi Camillan puoleen. Camillasta tuli liiton ”kolmas pyörä”, kuten Diana BBC:n haastattelussa kuvaili.


Kuningatar Elisabet oli oppinut ymmärtämään, että maailma muuttuu ja siihen kuuluvat kuninkaallistenkin avioerot. Seurattuaan Dianan ja Charlesin liittoa hän antoi 1992 pääministeri John Majorille luvan ilmoittaa, että pari muuttaa erilleen. Avioero tuli 1996.

Tämän jälkeen Charles oli vapaa rakastamaan naista, jota hän oli aina rakastanut. Charles ja Camilla avioituivat 2005.

Kuningattaren tytär, prinsessa Anne erosi hänkin ja ex-mies Mark Phillips löysi sittemmin uuden vaimon. Prinsessa Anne puolestaan avioitui pienimuotoisissa häissä Timothy Laurencen kanssa. Kentin prinssi Michael seurasi myös aikoinaan sydämensä ääntä ja avioitui eronneen paronittaren Marie Christine von Reibnitzin kanssa. Siviilihäät vietettiin 1978 Itävallassa ja parilla on kaksi aikuista lasta; lady Gabriella Windsor ja lordi Frederick Windsor.


Kun kuningattaren sisar, prinsessa Margaret aikoinaan erosi valokuvaajamiehestään lordi Snowdonista, prinsessa ei avioitunut sen jälkeen. Margaretista tulikin kuuluisa juhlien järjestäjä. Liitto oli ollut tylsä, sillä Margaret halusi aikoinaan avioitua hävittäjälentäjä Peter Townsendin kanssa. Mies eli onnettomassa liitossa, mutta Townsend ei silti ollut sopiva sulhasehdokas, vaikka olisi eronnut.

Myös prinssi Andrew ja Yorkin herttuatar Sarah erosivat. Ehkä näiden kokemusten jälkeen kuningatar teki omat johtopäätöksensä. Näin hän on mielellään antanut luvan lapsenlapsilleen avioitua ihan tavallisten ihmisten kanssa.

Elisabet katsoo varmasti tyytyväisenä prinssi prinssi Williamin ja Cambridgen herttuattaren Catherinen liittoa ja tuskin kieltää prinssi Harrya avioitumasta eronneen näyttelijän Meghan Marklen kanssa.


Tanskan prinssi Joachim

Tanskan prinssi Joachim avioitui 1995 hongkongilaisen finanssialalla työskennelleen Alexandra Manleyn kanssa. Pari ehti olla aviossa yhdeksän vuotta ja heillä on kaksi poikaa, prinssit Nikolai ja Felix.

Joachim ja Alexandra erosivat 2004, mutta ero astui voimaan vasta seuraavana vuonna. Prinssi Joachim avioitui ranskalaisen Marien kanssa 2008 ja heillä on kaksi lasta: prinssi Henrik ja prinsessa Athena.

Kreivitär Alexandra meni 2007 naimisiin itseään nuoremman valokuvaajan Martin Jorgensenin kanssa, mutta tuo liitto päättyi eroon 2015.


Kruununprinssi Haakon

Kun kuninkaallinen rakkaus iskee, sitä ei mieti, onko vastapuoli eronnut yksinhuoltaja. Näin kävi Norjan kruununprinssi Haakonille, kun hän tapasi eronneen yksinhuoltajan Mette-Marit Tjessem Hoibyn. Vaalealla kaunottarella oli takanaan railakas nuoruus ja hänen sanottiin liikkuneen aikoinaan hieman hieman arveluttavissa piireissä.

Tämä ei Haakonin rakkautta sammuttanut ja hän esitteli Mette-Maritin vanhemmilleen, kuningas Haraldille ja kuningatar Sonjalle. Vanhemmat ymmärsivät, sillä olihan Haraldkin aikoinaan uhmannut hovia ja avioitunut kauppiaan tyttären Sonja Haraldsenin kanssa.


Haakonin ja Mette-Marin häitä juhlittiin elokuussa 2001 ja parilla on kaksi lasta; prinsessa Ingrid sekä prinssi Sverre. Mette-Maritilla on edellisestä liitostaan Marius-poika.

Kruununprinssi Haakonin sisar, prinsessa Märtha Louise on puolestaan eronnut miehestään, kirjailija Ari Behnistä. Pari avioitui 2002 ja heillä on kolme tytärtä. Ex-mies on jo esitellyt Norjassa uuden naisystävänsä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt