Grace Kellyn kuolemasta 35 vuotta – ruhtinas Albert avautui yllättäen kiistellystä kuolonkolarista: ”Se tuska, että olit autossa äidin kanssa...” - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Grace Kellyn kuolemasta 35 vuotta – ruhtinas Albert avautui yllättäen kiistellystä kuolonkolarista: ”Se tuska, että olit autossa äidin kanssa...”

Grace Kellyn kuolemasta tulee tänään torstaina kuluneeksi 35 vuotta.

14.9.2017 7:22

Grace Kellyn tuhkimotarina Hollywood-kaunottaresta Monacon ruhtinattareksi on vailla vertaistaan. Alfred Hitchcokin luottonäyttelijänä tunnettu valovoimainen näyttelijä tapasi Monacon ruhtinaan Rainier III:n Cannesin elokuvajuhlilla, pari rakastui ja tähti hylkäsi uransa Hollywoodissa.

Videolla Grace Kelly saapuu laivalla Monacoon vuonna 1956 mennäkseen naimisiin ruhtinas Rainier III:n kanssa.

Aikansa seuratuimpiin pareihin lukeutuneiden Gracen ja Rainierin rakkaustarina sai hirvittävän päätöksen syyskuussa 1982, kun Gracen ja prinsessa Stéphanien auto suistui vuoristotieltä. Ruhtinatar menehtyi onnettomuudessa saamiinsa vakaviin vammoihin 14.syyskuuta, vain 52-vuotiaana.

Monien mieleen ovat painuneet kuvat surunmurtamasta ja kyynelsilmäisestä ruhtinas Rainierista vaimonsa arkun äärellä. Ruhtinas Albert on kertonut isänsä pohjattomasta surusta harvinaisessa haastattelussa, jossa hän kuvailee miten perheen elämä muuttui äidin kuoleman jälkeen.

–Hän ollut täysin sama mies kuin ennen onnettomuutta, Albert on kuvaillut isänsä suurta surua.

Albert kertoo Rainierin kertoneen lapsilleen Gracen ja tuolloin 17-vuotiaan Stéphanien onnettomuudesta aamiaispöydässä.

– Hän sanoi, että meidän pitää mennä sairaalaan, koska äiti ja Stéphanie ovat olleet onnettomuudessa. Lähdimme heti sairaalaan isän ja Carolinen kanssa, Albert kuvailee In Depth with Graham Besinger -ohjelmassa.

Albert sanoo, ettei tiennyt mitä ajatella, sillä kukaan perheestä ei tuolloin tiennyt kuinka vakavasti ruhtinatar ja prinsessa Stéphanie olivat loukkaantuneet.

– Se oli järkyttävä hetki, siinä ei oikein voinut tietää mitä ajatella. Että asiat kyllä järjestyvät ja onnettomuus ei olekaan niin paha kuin luulet. Ne sairaalassa vietetyt tunnit olivat hyvin jännittyneitä ja hyvin tunteikkaita.

Albert kuvailee perheen saaneen tietää illalla, että ruhtinatar ei tulisi toipumaan saamistaan vammoista.

Mitä todella tapahtui?

Ruhtinattaren kuolemaa edeltäneistä hetkistä on käyty runsaasti keskustelua julkisuudessa. Virallisen tutkimuksen mukaan ruhtinatar sai sairauskohtauksen auton ratissa ja menetti ajoneuvon hallinnan mutkittelevalla tiellä.

Julkisuudessa on kuitenkin spekuloitu, että Stéphanie olisi ajanut autoa. Tuolloin turman silminnäkijät väittivät, että auton kuskin paikalla olisikin istunut ruhtinattaren tytär.

Stéphaniella oli tapana ajaa auto pihamaan läpi ennen ajomatkaa, vaikka hänellä ei ollut vielä ajokorttia. Grace ei kuitenkaan virallisen tutkimuksen mukaan antanut tyttärelleen lupaa ajamiseen, koska tyttö oli lomaillut edellisellä viikolla Antigualla ja loukannut itsensä vesihiihto-onnettomuudessa.

Grace Kelly oli aikansa tunnetuimmista filmitähdistä. Hän jätti Hollywoodin tavattuaan Monacon ruhtinaan Rainier III:n.

Erään teorian mukaan äiti ja tytär olisivat riidelleet, Stéphanie olisi ottanut ratista kiinni ja auto olisi syöksynyt rotkoon.

Prinsessa itse on kiistänyt väitteet. Stephanie on kertonut, että he ehtivät ajaa vain viitisen minuuttia, kun hänen äitinsä valitti viiltävää pääkipua. Virallisten tietojen mukaan Grace ilmeisesti menetti sen jälkeen muutamaksi sekunniksi tajuntansa.

Stéphanie sai tapahtuneesta syvät traumat

Ruhtinasperheelle Gracen kuolema tuntui lähes käsittämättömältä tapahtumalta. Albert kertoo ohjelmassa etenkin prinsessa Stéphanielle olleen vaikeaa toipua onnettomuuden aiheuttamista fyysisistä ja henkisistä traumoista.

– Tapahtuneesta toipuminen kesti pitkään ja onnettomuus on erittäin tuskallinen muisto hänelle. Hänellä kesti vuosia hyväksyä asia. Se tuska, että olit autossa äidin kanssa, etkä pystynyt auttamaan häntä, tai että lopputulos olisi ollut toisenlainen, Albert sanoo.

– Se oli traumaattinen kokemus meille, se olisi kenelle tahansa.

Albert sanoo perheen tukeutuneen toisiinsa surun keskellä, eivätkä he olisi selvinneet ilman läheisten apua.

– Toipuminen vie aina aikaa, siitä selviää perheen, ystävien ja läheisten tuella. Ihmisten, jotka voivat lohduttaa. Kestää vuosia, että todella hyväksyy asian.

Isä Rainier ei kuitenkaan toipunut koskaan täysi vaimonsa ja elämänsä rakkauden kuolemasta.

– Se vaikutti häneen syvästi, eikä hän ollut täysin sama mies kuin ennen onnettomuutta.

Rainierin ja Grace Kellyn häät 1956 olivat suuri seurapiiritapahtuma. Vastaanotolle kutsuttiin 1 500 ihmistä, ja ainakin saman verran toimittajia ja valokuvaajia saapui todistamaan hääspektaakkelia

Albert kuvailee perheen kunnioittavan äitinsä elämäntyötä ja sitä, mitä kaikkea tämä teki Monacon eteen. Ruhtinatar Gracen uskotaan olevan yksi suurimmista syistä miksi pikkuruinen Monaco nousi julkisuuteen. Gracen vaikutusvaltaiset ystävät ostivat loma-asuntoja Monacosta ja elokuvatähdet olivat nopeasti tuttu näky Monte Carlon kasinoilla.

– Hän oli upea lähettiläs Monacolle. Hänen luonteensa ja anteliaisuutensa hurmasivat ihmiset. Ne saivat ihmiset tulemaan Monacoon, Albert kiittää.

Ruhtinas Rainier, ruhtinatar Grace, prinsessa Caroline (vas.), prinssi Albert ja prinsessa Stephanie.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?