Hyvästi, sydänten prinsessa! Dianan hautajaisista muodostui koko kansan surujuhla: ihmiset itkivät valtoimenaan ja pyörtyilivät kadulle

Dianan hautajaisista muodostui ennennäkemätön yleisötapahtuma, jossa järkyttyneet ihmiset surivat ihailemansa prinsessan kuolemaa.

Dianan kuolema kosketti lukemattomia ihmisiä ympäri maailmaa. Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip hiljentyivät Buckinghamin palatsilla tutkimaan portille tuotuja kukkasia ja kirjeitä.

31.8.2017 10:05

Yli miljoona ihmistä jätti 6. syyskuuta 1997 Lontoossa tunteikkaat jäähyväisensä Walesin prinsessa Dianalle hänen hautaussaattonsa kulkiessa keskustan halki Kensingtonin palatsista Westminster Abbeyn katedraaliin.

Tuhannet ihmiset olivat matkustaneet lähikaupungeista Lontooseen ja yöpyneet puistoissa nähdäkseen edes pienen vilauksen prinsessan arkusta. Ensimmäisten auringonsäteiden valaistessa Kensingtonin palatsin kukkameren kömpivät uneliaat ihmiset teltoistaan ja makuupusseistaan saattelemaan Dianan viimeiselle matkalleen.

Kensingtonin palatsin läheisyydessä sijaitsevan Hyde Parkin ja Regent’s Parkin laidoille oli kerääntynyt ihmismeri, joka jatkui silmänkantamattomiin. Kymmenet tuhannet vaelsivat Hyde Parkin itälaidalle seuratakseen tapahtumia puistoon pystytetyltä näytöltä.

Westminster Abbeyn kello kajahti kello 09.08 merkiksi siitä, että hautajaissaattue on lähtenyt liikkeelle prinsessan kodista, Kensingtonin palatsista.

Ihmiset itkivät ja pyörtyilivät Lontoon kaduilla seuratessaan hautajaissaattuetta. William ja Harry ovat kertoneet jihmisten reaktion yllättäneen heidät täysin.

Prinsessa lepäsi kuninkaalliseen vaakunalippuun verhotussa arkussa, joka oli koristeltu valkoisin kukkasin, ja arkku lepäsi hevosten vetämällä tykinlavetilla. Ihmiset yrittävät päästä mahdollisimman lähelle reitille pystytettyjä aitoja nähdäkseen arkun paremmin. Jotkut kurottautuvat heittämään kukkasia kohti arkkua.

Ratsupoliisien ja Walesin henkivartiokaartin sotilaiden saattamana Dianan arkku kulki halki Lontoon keskustan satojen tuhansien ihmisten muodostamaa kujaa pitkin.

Buckinghamin palatsin portilla hautajaissaattuetta tervehtivät kuningatar Elisabet, prinsessa Margaret ja prinsessa Anne, sekä prinssi Andrew ja prinssi Edward. Kun kuningatar lähti palatsista Westminster Abbeyyn, nostettiin valtionlippu puolitankoon.

St. Jamesin palatsilla koettiin hautajaissaattueen sydäntäsärkevin hetki: Dianan lapset, tuolloin vasta 15- ja 12-vuotiaat prinssit William ja Harry liittyivät saattueeseen surupuvuissa ja pää painuksissa. Heidän rinnallaan kävelivät Dianan veli jaarli Charles Spencer, entinen aviomies prinssi Charles ja Edinburghin herttua prinssi Philip.

Prinssi Philip (vas.), prinssi William, jaarli Charles Spencer, prinssi Charles ja prinssi Harry kulkivat Dianan arkun takana.

Nuoret ja vanhat, ihonväristä riippumatta seurasivat hiljaa hautajaissaattueen etenemistä. Monien kasvoilla kimmelsivät kyyneleet, monet rukoilivat. Lontoon kaduille kerääntyneiden joukossa olivat myös niitä, kuten vähempiosaisia ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, joiden oikeuksien puolesta prinsessa oli taistellut.

6. syyskuuta Lontoo hiljeni sydänten prinsessan hautajaisiin. Kensingtonin palatsin edusta oli täyttynyt kukkamerestä, ihmiset itkivät avoimesti.

Siunaustilaisuuden alkamisen merkiksi kajahtava kansallislaulu sai ihmiset yhteislauluun.

Westminster Abbeyn kahden tuhannen kutsuvieraan joukossa oli kuningasperheen ja Spencerin suvun edustajien lisäksi runsas joukko Dianan ystäviä ja tuttavia. Heidän joukossaan olivat muun muassa oopperalaulaja Luciano Pavarotti, ohjaaja Steven Spielberg, laulaja Sting ja näyttelijä Tom Cruise. Hautajaisissa läsnä olivat myös Pariisissa auto-onnettomuudessa menehtyneen Dodi Al Fayedin isä Mohamed Al Fayed ja hänen suomalainen vaimonsa Heini.

Prinsessan ystävä Elton John esitti uuden version kappaleesta Candel in the Wind, jossa jätetään jäähyväiset Englannin ruusulle, Walesin prinsessa Dianalle.

Elton Johnin hautajaisissa esittämästä Candle in the Windista tuli kaikkien aikojen toiseksi myydyin single. Tuotot ohjattiin Dianan tukemille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Siunaustilaisuuden poikkeuksellisin hetki koettiin Dianan veljen Charles Spencerin pitäessä puheen. Jaarli sivalsi puheessaan kuninkaallista perhettä ja vannoi suojelevansa Williamia ja Harrya. Kirkon ulkopuolella puhetta radiossa kuunnellet ihmiset puhkesivat raikuviin suosionosoituksiin. Puheen on kerrottu johtaneen välirikkoon jaarlin ja kuninkaallisen välillä. Kukaan kuninkaallisen perheen jäsenistä ei pitänyt puhetta siunaustilaisuudessa.

Hautajaisiin osallistuivat myös useat viihdemaailman tähdet, muun muassa Sting, Tom Cruise, Nicole Kidman ja Steven Spielberg.

Tilaisuuden päätyttyä koko kansakunta hiljentyi minuutiksi kunnioittamaan Dianan muistoa. Sen jälkeen sotilaat kantoivat arkun odottavaan autoon, joka lähti kuljettamaan Dianaa hänen viimeiselle matkalleen kohti Northamptonia ja Althorpia, Spencerin suvun kotia.

Prinssi Harryn viesti äidilleen.

Kansalaisille kerrottiin, että illansuussa Diana haudattiin lapsuudenkotinsa Althorpin puistossa olevalle pienelle saarelle vain lähimpien omaisten läsnäollessa. Hänet haudattiin mustassa Catherine Walkerin suunnittelemassa mekossa, jonka hän oli tilannut viikkoja aiemmin. Kädessään Dianalla oli rukousnauha, jonka hän oli saanut lahjaksi Äiti Teresalta.

  • Katso alla olevalta videolta miten prinsessa Dianan viimeinen ilta eteni Pariisissa:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?