Britannia pysähtyi 20 vuotta sitten: Dianan kuolema syöpyi kansan mieliin – ”Suurin uutinen, joka on koskaan ollut” - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Britannia pysähtyi 20 vuotta sitten: Dianan kuolema syöpyi kansan mieliin – ”Suurin uutinen, joka on koskaan ollut”

Monille prinsessa Diana oli, ja on edelleen, koko kansan prinsessa, hyväntekijä, joka auttoi niitä ihmisiä, jotka usein jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle.

31.8.2017 7:13

Vain harvojen ihmisten ympärille on muodostunut samanlainen henkilökultti kuin 36-vuotiaana traagisessa auto-onnettomuudessa menehtyneen Walesin prinsessa Dianan.

Vanhemmat nimesivät tyttövauvojaan Dianaksi synnytyslaitoksilla kilpaa. Prinsessan hautajaiset olivat ja ovat edelleen eräs maailman katsotuimmista tv-lähetyksistä. Palstatilaa kuolema sai enemmän kuin toisen maailmansodan dramaattisimmat käänteet.

Tänään torstaina 31. elokuuta sydänten prinsessan kuolemasta on kulunut 20 vuotta.

Dianan asuinkoti Kensingtonin palatsi ja muistopuutarha.

Millaisena tavalliset britit muistavat prinsessa Dianan, vai muistavatko ollenkaan?

IS haastatteli ihmisiä Dianan muistosta Lontoossa prinsessan muistopaikoilla. Dianan kunniaksi avattiin Kensingtonin palatsissa keväällä yleisölle muistopuutarha sekä näyttely Dianan asukokonaisuuksista. White Garden -puisto on rakennettu prinsessan läheisten avustuksella. Puutarhassa on esimerkiksi runsaasti lemmikkejä, Dianan suosikkikukkia, joita hänen veljensä siskolleen lapsuudessa antoi.

Prinsessa Dianan kuolema 20 vuotta sitten pysäytti koko Britannian.

Moni muistaa edelleen elävästi sen hetken, jolloin he saivat kuulla prinsessan kuolemasta.

– Hän on unohtumaton, todellakin koko kansan prinsessa. Hän toi niin paljon iloa ihmisille, oli huolehtivainen ja rakastava. Avoin kaikkia kohtaan. Koko kansa rakasti häntä, Kensingtonin palatsilla vieraillut Sue kuvailee.

Uutinen Dianan kuolemasta tavoitti lontoolaisen Doreenin lomamatkalla Italiassa. Hän ei ollut alussa uskoa italiankielisiä uutisia onnettomuudesta todeksi.

– Kotiin palatessamme ihmiset surivat julkisesti ja Kensingtonin palatsi oli täyttynyt kukkasista. Se oli varmaan ensimmäinen kerta kun kansa suri yhdessä jonkun kuolemaa, hän sanoo.

Lontoolainen Nicholas kuvailee kuoleman järkyttäneen brittejä sydänjuuria myöten.

– Se oli suurin uutinen, joka on koskaan ollut. Kukaan ei muusta puhunutkaan, Nicholas sanoo.

Lontoon Hyde Parkissa on Dianalle omistettu suihkulähde.

Hän muistaa prinsessan karismaattisena ja ihmisläheisenä naisena. Dianan ailahtelevaisen luonteen hän uskoo olleen lopulta prinsessan ja Charlesin eron syy.

– Diana oli uskomattoman kaunis, valtavan karismaattinen, myös ailahtelevainen. Uskon, ettei hänen avioliittonsa olisi onnistunut, oli sulhanen sitten prinssi, aristokraatti tai kuka tahansa tavallinen mies. Sellainen hän oli luonteeltaan. Hänellä oli upea kyky samaistua tapaamiinsa ihmisiin, Nicholas kuitenkin sanoo.

Nicholas ja Georgina pitävät Dianan kuolemaa maailman suurimpana uutisena.

– Hänet pitkään tunteneet ihmiset kuitenkin tiesivät, että hänellä oli vikansa. Siitä huolimatta hän oli uskomattoman karismaattinen ja kaunis, hän sanoo.

”Läheisempi, kuin muut kuninkaalliset”

Kolmekymppisille saksalaisille Stephanielle ja Ronnielle Walesin prinsessa on jäänyt melko etäiseksi. He olivat lapsia Dianan kuollessa ja muistavat prinsessan lähinnä hyväntekeväisyystyön ansiosta.

– Muistan Dianan jotenkuten. Hän oli hyvin tunnettu, ei pelkästään Britanniassa vaan ympäri maailmaa. Hän teki paljon hyväntekeväisyystyötä. Kaikin puolin kiva ihminen, Stephanie luonnehtii.

Ronnie ja Stephanie muistavat Dianan avustustyöstä.

– Minä muistan hänet avoimena ja ystävällisenä. Ihmiset rakastivat häntä. Hän oli ihmisille läheisempi hahmo kuin muut kuninkaallisen perheen jäsenet. Olin tuttavien luona käymässä ja uutinen oli kaikkialla mediassa. Muistan myös hautajaispäivän, sitä näytettiin jokaisella tv-kanavalla. Saksassa hänen kuolemansa oli iso uutinen, Ronnie muistelee.

”Ihana nainen”

Saksalainen opettaja Lothar tunnustautuu Diana-megafaniksi. Dodi Al Fayedin isän, Mohamed Al Fayedin rakennuttama Diana ja Dodi -muistomerkki Harrods-tavaratalossa oli saksalaismiehelle yksi Lontoon-reissun kohokohdista. Patsaan edustalle jätettyyn surunvalittelukirjaan hän kirjoitti tervehdyksen edesmenneelle parille.

– Ihana, sanoo Lothar.

– Diana oli ihana nainen. Vuonna 1997 olin juuri valmistunut opettajaksi ja opintomatkalla Lontoossa. Kun uutinen hänen kuolemastaan tavoitti meidät, me opiskelijat tukeuduimme toisiimme surun hetkellä, Lothar muistelee.

– Dianan kuolema valtava shokki koko maailmalle. Kirjoitin surunvalittelukirjaan, että kaipaan ja rakastan häntä ja Dodia. Kävin edellisen kerran katsomassa muistomerkkiä neljä vuotta sitten. Se on hyvin vaikuttava, Lothar sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?