Salaiset nauhat paljastavat Dianan elämän suurimman tragedian: äiti jätti perheensä ja lähti miljonäärin matkaan

Julkaistu:

Äidin lähteminen toisen miehen perään ja vanhempien eron katkeruus jättivät syvän jäljen nuoreen Dianaan. Hylkäämisen tunne ja suru seurasivat prinsessaa läpi elämän.
Dianan lapsuus oli kaikkea muuta kuin onnellinen. Perheonni rikkoutui hänen ollessaan vain kuusivuotias, kun Frances-äiti rakastui liikemies Peter Shand Kyddiin ja jätti perheensä.

Diana ja tämän isosiskot Jane ja Sarah sekä pikkuveli Charles jäivät keskelle vanhempien myrskyisää avioeroa.

Vanhemmat kävivät kiivasta huoltajuustaistoa, isä sai lopulta lasten huoltajuuden. Diana on kuvaillut kaunistelematta vanhempiensa tulehtuneita välejä Andrew Mortonin kirjoittamassa elämäkerrassa.

– Lapsuuteni suurin mullistus oli, kun äiti päätti lähteä. Se on meidän lasten voimakkain lapsuudenmuisto. Meillä kaikilla oli omat tulkintamme siitä, että mitä olisi pitänyt tapahtua ja mitä todella tapahtui. Ihmiset ottivat puolia, tietyt ihmiset eivät puhuneet toisilleen. Minulle ja veljelleni se oli tuskallinen kokemus, Diana kertoi kirjassa traumaattisesta avioerosta.

– Muistan nähneeni äidin itkevän jatkuvasti. Isä ei koskaan puhunut meille siitä, emmekä koskaan kysyneet häneltä siitä.


Dianan kerrotaan kuvailleen läheisilleen muistavansa ikuisesti äidin askelten äänen hiekkatiellä, kun hän muutti pois kodista. Perhe asui kuningatar Elisabetin lomakartanon mailla Park Housessa, jota Spencerien perhe oli vuokrannut jo vuosien ajan.

”Isä oli hyvä saalis jollekin”

Läheisimmät välit perheessä prinsessalla oli veljeensä Charlesiin. Välit äitiin ja isään olivat hankalat, sillä eron jälkeen äiti muutti uuden miehensä kanssa Skotlantiin, isosiskot olivat suurimman osan vuodesta poissa kotoa ja isä oli keskittyneempi seurapiirielämään kuin lapsiin.

– Huolehdin aina veljestäni. Lastenhoitajat vaihtuivat jatkuvasti, sillä isä oli hyvin haluttu eronnut mies ja hyvä saalis jollekin. Uskoimme lastenhoitajien olleen kiinnostuneempia hänestä kuin minusta ja veljestäni. Charles kertoi, että ymmärsi vasta avioiduttuaan, että vanhempien ero oli jättänyt häneen niin suuren jäljen.


Diana kuvaili Andrew Mortonin kirjassa kokeneensa tuottaneensa vanhemmilleen pettymyksen. He olivat toivoneet hartaasti poikaa, joka perisi jaarlin tittelin. Dianan John-veli oli menehtynyt 1960 vain muutaman tunnin ikäisenä.

– En ymmärtänyt silloin, miksi olin heille eräänlainen harmi. Myöhemmin tulkitsin sen johtuvan pojasta, joka kuoli ennen syntymääni. Vanhempani halusivat pojan ja perijän. Sitten tulikin kolmas tytär.

Diana kertoi elämäkertateoksessa lasten joutuneen viettämään osan ajasta isänsä ja osan äitinsä luona, jotka vihasivat toisiaan.

– Muistan nähneeni, kuinka isä löi äitiä kasvoihin. Muistan piilotelleeni oven takana ja äiti itki. Hän itki hyvin paljon. Joka lauantai menimme hänen luokseen viikonlopuksi ja joka lauantai-ilta hän itki. Mikä hätänä, äiti? En halua, että lähdette huomenna. Se oli 9-vuotiaalle lapselle musertavaa.


Lapsuuden traumat jättivät syvän jäljen

Perhe jätti Norfolkin rauhan ja muutti Althorpiin Dianan isän periessä Spencerin jaarlin tittelin 1975. Sitä ennen Diana oli vieraillut Althorpissa vain satunnaisesti.

– 13-vuotiaana muutimme Althorpiin. Oli kamalaa jättää kaikki ihmiset, jotka tunsin. Isoisä kuoli, joten meidän piti muuttaa.

Diana kuvaili Mortonin kirjassa lapsuuden traumojen vainonneen häntä pitkin aikuisikää. Epävarma ja onneton Diana sairastui bulimiaan heti hänen ja Charlesin kihlauksen jälkeen. Hän kuvaili olleensa niin ahdistunut, että oksentaminen tuntui tuolloin ainoalta keinolta selvitä.

– Kun minut ensimmäistä kertaa mitattiin häämekkoani varten, vyötäröni ympärysmitta oli 73 senttimetriä. Kun menin naimisiin, vyötäröni mitta oli 58 senttimetriä. Olin kutistunut olemattomaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt