Dianasta puhutaan avoimesti uutuusdokumentissa: ”Hän oli ujo, epävarma ja naiivi” – Näin prinssit saatiin avautumaan

rac

Julkaistu:

UUTUUSDOKUMENTTI
Myöhään maanantai-iltana ensiesityksensä saaneessa Diana, Our Mother: Her Life and Legacy -dokumentissa prinsessa Dianaa muistelivat monet hänen perheenjäsenensä ja ystävänsä, joista osa ei ole aiemmin puhunut julkisuudessa traagisesti menehtyneestä prinsessasta.
– Tämä on ensimmäinen kerta kun puhumme hänestä äitinä, sanoi prinssi Harry, 32, maanantai-iltana ensiesityksensä saaneen Diana, Our Mother: Her Life and Legacy -dokumentin alussa. Dokumentti kertoo 20 vuotta sitten traagisessa auto-onnettomuudessa menehtyneestä prinsessa Dianasta.

–  Ei ole montakaan päivää ettenkö ajattelisi häntä. Hänen kuolemansa 20. vuosipäivä tuntuu hyvältä ajalta muistella kaikkia hyviä asioita hänessä ja tarjota uusia ennennäkemättömiä näkökulmia, sanoi prinssi William, 35.

William sanoo tuntevansa yhä äitinsä rakkauden.

–  Hän valmisti meidät hyvin elämää varten, tietenkin tietämättään mitä tulisi tapahtumaan, hän sanoi.


Harry kuvailee kaipaavansa Dianan valtaisia halauksia.

– Hän oli äitimme, hän on yhä äitimme. Tietenkin poikana sanon, että hän oli maailman paras äiti, Harry sanoo kyyneleitä nieleskellen kameralle.

– Äitini elää minussa joka päivä, William sanoi.

Näin prinssit suostuivat avautumaan Diana-äidistään dokumentissa

Tuore dokumentti on tuotantoyhtiö Oxford Filmin käsialaa, joka teki myös ohjelman kuningatar Elisabeth II:sesta tämän 90-vuotissyntymäpäivän aikaan. Tuolloin dokumentaristit loivat pohjan nyt ilmestyneelle teokselle.

– Aloimme puhua [tuolloin], että tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Dianan kuolemasta. Kaikki ovat tehneet dokumentin prinsessa Dianasta vuosien saatossa, mutta ilmeisestikään kukaan ei ole kuullut tarinaa kahden ihmisen näkökulmasta, jotka todella tunsivat hänet paremmin kuin kukaan muu – hänen poikiensa, kertoo vastaava tuottaja Nick Kent.

– Ehdotimme ideaa, ja parin kuukauden jälkeen saimme viestin takaisin, että itseasiassa prinssi William ja prinssi Harry olivat avoimia ajatukselle.

Dokumentaristit tapasivat prinssit puhuakseen projektista. Kuningattaresta tehty dokumentti oli kenties tehnyt vaikutuksen kuningasperheeseen.

– Oli todella selvää, että he tosissaan ajattelivat tämän olevan oikea aika näyttää heidän äitinsä heidän silmiensä kautta, kertoo Kent.

Johtavan tuottajan mukaan prinssit halusivat kertoa äidistään juuri nyt, koska hänen kuolemansa jälkeen on syntynyt kokonaan uusi sukupolvi, joka on varttunut tuntematta koskaan prinsessa Dianaa.

– Emme ole oikeastaan koskaan puhuneet hänestä näin avoimesti ja tuntui, että nyt oli oikea aika, prinssi William sanoi The Sunday Timesin mukaan.


Kerta saattaa olla viimeinen, sillä lehti kertoo prinssi Williamin sanoneen, etteivät he, hän ja Harry, aio enää puhua äidistään samalla tavalla avoimesti.

Ystävät ensi kertaa äänessä

Dokumentissa esiintynyt lady Carolyn Warren oli Dianan perhetuttava.

– Hän toi valon mukanaan. Jos jollain meni huonosti, vaikka poikaystävän kanssa, hän oli ensimmäisenä auttamassa, muistelee Warren.

Diana toimi ohjelmassa muistelevan William van Straubenzeen siskon lapsenvahtina.

– Hän oli ujo ja epävarma itsestään, ja naiivi. Häntä oli helppo kiusata, mutta hän otti sen hyvin. Minulla ei ollut hajuakaan mitä hänestä tulisi, van Straubenzeen muisteli.

– Minulta kysyttiin olinko rakastunut häneen? Kaikki olivat, koko maailma rakasti häntä, tokaisi van Straubenzeen.

Pikkuveljen koskettavat muistot

Dokumentissa nähdään Dianan isän kuvaamia videopätkiä hänen lapsuudesta. Diana kekkuloi videoilla usein pikkuveljensä Charles Spencerin kanssa.

Spencer muistelee ihailemaansa isosiskoa.

– Äitini lähti kotoa kun olin 2–3-vuotias, joten Diana oli merkittävin lämmin naishahmo elämässäni. Vietimme niin paljon aikaa yhdessä, muistelee Spencer.

Hän muistelee, että tunnelma heidän kotonaan oli vanhempien osalta usein melko hapan, eivätkä heidän vanhempansa juuri jutelleet.

– Hänen oman herkkyyden ja heikkouksien takia, hän oli kykenevä tuntemaan myötätuntoa vaikeita asioita kokevia ihmisiä kohtaan ja antamaan toivoa, Spencer muistelee.

Kasvaessaan Diana muuttui pikkuveljen mukaan itsevarmaksi.

– Hän oli todella hauska, hänen huumorintajunsa oli fantastinen, sanoo Spencer.

Tukea sairastuneille

Yksi dokumentissa puhuneista ystävistä on artisti Elton John, joka tunsi Dianan muun muassa aids-kampanjoinnin kautta.

– Sitä pidettiin homoseksuaalien sairautena. Tuen saaminen ulkopuoliselta henkilöltä, joka oli kuninkaallinen, nainen ja hetero, oli aivan uskomaton lahja.

Prinsessa Diana kohtasi ja kosketti sairastuneita aikana, jolloin sairauteen suhtauduttiin usein kammolla. Hän vieraili potilaiden luona usein omalla ajallaankin, dokumentissa sanotaan.


Elton John kehaisi myös prinssi Harrya sanoen, että tämä on, tavallaan, perinyt äidiltään kyvyn saada muut tuntemaan olonsa seurassaan tasaväkiseksi ja tuntemaan, että asiat tulevat järjestymään.

– En ole tuntenut elämässäni montakaan ihmistä kenellä on sellainen kyky, Elton John sanoi.

Dokumentissa kerrottiin myös Dianan työstä kodittomien puolesta.

– Hän ymmärsi aina, että palatsin ulkopuolella on elämää, William sanoi dokumentin alussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt