Katso, miten sukupuu haarautuu! Näin Tanskan, Ruotsin ja Norjan kuningashuoneet ovat sukua keskenään

Useat Tanskan, Ruotsin ja Norjan kuningashuoneiden jäsenet ovat sukua keskenään.

Nykyisistä Skandinavian hallitsijoista läheisintä sukua ovat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Tanskan kuningatar Margareeta II.

He ovat serkuksia, koska Kaarle XVI Kustaan isä Kustaa Aadolf (k. 1947) ja Margareeta II:n äiti Ingrid (k. 2000) ovat sisaruksia.

  • Yllä olevalla videolla esitellään Skandinavian kuningashuoneiden sukupuiden haarautumista.

Kustaa Aadolfin ja Ingridin isä on Kustaa VI Aadolf (k. 1973). Tämän puoliso on Margaret (k. 1920), jonka äiti Luise Margarete (k. 1917) on Norjan nykyisen kuninkaan isänäidinisän (Englannin kuningas Edvard VII, k. 1910) veljen puoliso.

Tanskan ja Norjan siniverinen liitto

Tanskan ja Norjan kuningashuoneiden sukulaisuus juontaa mm. siihen, että Tanskan kuninkaan Fredrik VIII:n (k. 1912) pojista tuli Tanskan ja Norjan hallitsijoita.

Toisesta tuli hänen seuraajansa Tanskan kuningas Kristian X (k. 1947) ja toisesta Norjan kuningas Haakon VII (k. 1957).

Heidän poikansa perivät vallan. Heistä tuli Tanskan ja Norjan kuninkaat, Fredrik IX (k. 1972) ja Olavi V (k. 1991). He ovat siis serkuksia. Heidän perillisensä Margareeta II ja Harald V hallitsevat nykyään Tanskaa ja Norjaa.

Tanskan ja Norjan kuninkaallisten suku sekoittuu myös kuningas Fredrik VIII:n sisaren Alexandran (k. 1925) kautta.

Alexandra oli Englannin kuninkaan Edvard VII:n puoliso. Heidän tyttärensä, Englannin prinsessa Maud avioitui Norjan kuninkaan Haakon VII:n kanssa. Maudista tuli siis Norjan kuningatar ja kuningas Olavi V:n äiti.

Tanskan kuningashuone oli ensin

Tanskan kuningashuone on Skandinavian vanhin ja yksi koko Euroopan vanhimmista. Sen lasketaan muodostuneen jo 900-luvulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?