Täällä bongaat Kaarle Kustaan ja Silvian sekä muut kuninkaalliset torstaina – katso Suomen-vierailun tarkka aikataulu

Julkaistu:

Suomen-vierailu
Pohjoismaiden valtionpäämiehet saapuvat torstaina Suomeen. ISTV:stä vierailua voi seurata klo 10 alkaen, mutta arvovieraat voi bongata myös Helsingissä omin silmin.
Kesäkuun ensimmäisenä päivänä Helsingissä nähdään harvinaislaatuinen juhlatilaisuus, kun Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä saapuu juhlimaan Pohjoismaiden kuninkaallisia ja Islannin presidenttipari. Päivän isäntinä toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Kyseessä on harvinainen tapahtuma, sillä itsenäisyyden aikana Pohjoismaiden valtionpäät ovat kokoontuneet Suomessa vain kerran aikaisemmin. Edellisen kerran Suomessa nähtiin näin monta siniveristä vuonna 2002 Pohjoismaiden neuvoston 50-vuotisjuhlaistunnossa, jolloin Suomi toimi Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajana.

Presidenttipari ottaa torstaina vastaan Tanskan kuningatar Margareeta II:n, Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja tämän puolison Eliza Jean Reidin.

100-vuotiaan Suomen onnittelupäivää voi seurata torstaina niin TV1:ssä kuin ISTV:ssä. Yle esittää juhlallisuuksia klo 13.30 alkaen, ISTV:stä kuninkaallisten ja Islannin presidenttiparin vierailua voi seurata klo 10 alkaen.


Täällä bongaat vieraat

  • Yleisöllä on torstaina useita mahdollisuuksia nähdä juhlavieraat. Paras hetki kuninkaallisten ja Islannin presidenttiparin näkemiselle on aamupäivällä.
  • Päivä alkaa klo 10.30 kun presidenttipari vastaanottaa vieraat Presidentinlinnan edustalla. Saavuttuaan kuninkaalliset tervehtivät yleisöä parvekkeelta noin klo 10.50
  • Juhlavieraat siirtyvät Presidentinlinnasta kaupungintalolle kävellen noin klo 11.20. Yleisölle on varattu tilaa Kauppatorilta.
  • Myöhemmin iltapäivällä yleisöllä on mahdollisuus nähdä vieraat klo 16 Sibelius-monumentilla. Sibelius-puisto on avoinna yleisölle.
Kuningatar Margareeta saapuu Suomeen ilman puolisoaan prinssi Henrikiä, joka jäi eläkkeelle prinssipuolison julkisista tehtävistä viime vuonna. 82-vuotiasta Henrikiä on enää harvemmin nähty edustustehtävissä.


Margareetaa, 77, on kutsuttu Euroopan moderneimmaksi kuningattareksi, eikä suotta. Boheemi kuningatar nauttii kotimaassaan vankkaa kansansuosiota, ja hän esiintyy usein julkisuudessa arkisissa vaatteissa, viinilasi kädessä ja tupakkaa poltellen. Margareeta on myös lahjakas taidemaalari, ja hän on pitänyt useita näyttelyitä.

Kuningas Harald ja kuningatar Sonja ovat tavanneet presidentti Niinistön ja rouva Haukion edellisen kerran toukokuussa Oslossa, kun Harald ja Sonja viettivät yhteisiä 80-vuotissyntymäpäiviään.

Norjan kuningashuonetta on kiitelty poikkeuksellisesta avoimuudesta, aitoudesta ja iloisuudesta. Kuningaspari ei peitellyt vuosikymmeniä kestänyttä suurta rakkauttaan syntymäpäiväjuhlilla, vaan Sonja keskeytti juhlapuheensa useita kertoja muiskauttaakseen suudelman aviomiehelleen.


Kaarle Kustaa, 71, ja Silvia, 73, ovat tavanneet presidentti Niinistön ja rouva Haukion useita kertoja. Edellisen kerran Ruotsin kuningaspari vieraili Suomessa maaliskuussa 2015.

Viime vuoden elokuussa virkaansa valittu Islannin presidentti Guðni Jóhannesson vierailee kanadalaisen puolisonsa Eliza Reidin kanssa Suomessa ensimmäistä kertaa.

Pariskunnalla on yhdessä neljä lasta, ja he ovat olleet yhdessä vuodesta 2004 asti. Avioliitto on presidentin toinen. 48-vuotias presidentti tunnetaan Islannissa poliitikkona, historiantutkijana sekä historia-aiheisten kirjojen kirjoittajana. Hänen vaimonsa on myös koulutukseltaan historioitsija.


Näyttävät seremoniat alkavat klo 10.30. Tuolloin yleisö voi seurata vieraiden saapumista Kauppatorilla ja Pohjoisesplanadilla. Presidenttiparit ja kuninkaalliset tervehtivät yleisöä Presidentinlinnan parvekkeelta noin kello 10.50.

Vieraat siirtyvät tämän jälkeen Helsingin tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren isännöimälle lounaalle. Sään salliessa juhlavieraat siirtyvät Presidentinlinnasta kaupungintalolle kävellen noin klo 11.20 ja tervehtivät yleisöä matkalla. Ennen lounasta vieraat seuraavat Kauppatorilla järjestettävää Koko Suomi tanssii -tapahtumaa.

Iltapäivällä valtionpäämiehet osallistuvat kulttuurikeskus Hanasaaren uudelleen vihkimiseen. Tämän jälkeen he vierailevat Sibelius-monumentilla, jossa esiintyvät Musiikkitalon kuoro ja Tapiolan kuoro.

Juhlavierailla on hetki aikaa levähtää ennen Presidentinlinnassa järjestettävää iltajuhlaa klo 19.30. Luvassa on upeaa pukuloistoa, sillä kuningattaret ovat yleensä edustaneet juhlaillallisilla näyttävissä puvuissa ja sädehtivissä tiaroissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt