Tällainen on maailman äksyin prinssi Henrik, 82, – rajuja lausuntoja ja katalia temppuja, joiden kohteena oma vaimo kuningatar Margareeta

Tanskan kuningatar Margareeta II saapuu juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea ilman puolisoaan Henrikiä.

Kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik avioituivat 1967.

30.5.2017 21:28

Tanskan kuningatar Margareetan II ja muut Pohjoismaiden valtionpäämiehet saapuvat torstaina Helsinkiin presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vieraaksi.

Kuningatar Margareeta saapuu Suomeen ilman puolisoaan prinssi Henrikiä. Viime vuonna eläkkeelle jäänyttä prinssi Henrikiä on kutsuttu julkisuudessa maailman äksyimmäksi kuninkaalliseksi.

Vielä viime keväänä kuningattaren aviomiehen titteli oli prinssipuoliso. Henrik on kuitenkin useita kertoja ilmaissut tyytymättömyytensä titteliin, sillä se tarkoittaa, että hän on alempiarvoinen kuin vaimonsa, tai poikansa kruununprinssi Frederik. Tanskalaislehdistön mukaan Henrik on aina toivonut, että häntä kutsuttaisi kuninkaaksi.

– Minua suututtaa, että minua syrjitään, prinssi Henrik on kommentoinut titteliään Le Figaro -lehdelle.

– Vaikka Tanska tunnetaan sukupuolien välisen tasa-arvon tiukkana kannattajana, se ilmeisesti on valmis pitämään aviomiehiä vähempiarvoisina kuin vaimonsa. Miksi olen vain ”hänen korkeutensa” enkä ”hänen majesteettinsa”?

Kuningatar Margareethaa on kutsuttu Euroopan modernimmaksi kuningattareksi. Kuningatar on pitänyt useita taidenäyttelyitä ja käyttää usein arkisia vaatteita.

Tanskalainen Biller-Bladet kertoi viime keväänä, että Henrik hankki itselleen eräänlaisen ylennyksen: prinssipuolison titteli vaihtui prinssin titteliin.

– Hänen mielestään titteli sopii hänelle paremmin nyt, kun hänen viralliset työtehtävänsä harvenevat, hovin tiedottaja Lene Balleby kommentoi tuolloin tanskalaislehdelle.

Henrikin lausuntoja hämmästellään Tanskassa

Kuningatar Margareeta ilmoitti Henrikin eläköitymisestä yllättäen joulukuussa 2015. Eläköityminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Henrikin viralliset edustus- ja työtehtävät vähenevät huomattavasti eikä häntä enää nähdä itsestään selvästi myöskään kuningattaren rinnalla virallisissa tilaisuuksissa.

Henrikin elämää on seurattu Tanskassa tarkoin, eikä hän ole säästynyt kohuilta.

Vuonna 2002 puolestaan Henrik paheksui hovin päätöstä nostaa kruununprinssi Frederik uudenvuoden juhlallisuuksien isännäksi kuningattaren sairastuttua.

Henrik vetäytyi tanskalaislehdistön mukaan tuohtuneensa viinitilalleen Ranskaan ja valitti, ettei hän saa ottaa vieraita vastaan omassa kodissaan. Hän myös sanoi, että on nöyryyttävää olla vasta kolmantena vaimonsa ja poikansa jälkeen.

Keväällä 2015 tanskalaislehdistö ihmetteli Henrikin poissaoloa kuningatar Margareetan 75-vuotissyntymäpäiväjuhlilta. Hovin mukaan Henrik sairastui, mutta tanskalaislehdistö kuvasi prinssin Venetsiasta lomamatkalta.

Viime vuonna Henrik suivaantui, kun hollantilainen tv-ryhmä haastatteli häntä ennen Hollannin kuninkaan vierailua. Henrikiltä kysyttiin, vieläkö hän neuvoo kuningatarta maan asioissa.

– Olen aina sanonut, että minun pitäisi olla kumppani, mutta en ole, koska en ole samalla tasolla kuin vaimoni, mikä on täysin käsittämätöntä. Kaikki kuningattaret ovat aina tehneet miehistään kuninkaita. Miksi minun pitäisi olla vaimoni alapuolella? No, se on elämää. Hyväksyn sen. Ei, en hyväksykään! En hyväksy sitä koskaan! Henrik kertoi tv-ryhmälle.

Tanskalaislehdistön mukaan ranskalaissyntyinen Henrik ei ole hovin suosituimpia jäseniä.

– Monien tanskalaisten on vaikea ymmärtää, miksi hän antaa tällaisia kommentteja, tanskalainen historian professori ja kuninkaallisasiantuntija Lars Hovbakke Sørensen on kommentoinut julkisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?