Kuninkaalliset juhlat käynnistyivät Oslossa – tyylikäs Jenni Haukio tervehti juhlakansaa prinsessa Victorian rinnalla

Julkaistu:

Norjan kuningasparin, Haraldin ja Sonjan 80-vuotisjuhlat alkoivat kirpeässä kevätsäässä – sateelta vältyttiin vaivoin.
Oslon kuninkaanlinnan pihalla kansalaiset heiluttivat Norjan lippuja ja kuuntelivat kuninkaallisen soittokunnan tarjoamaa musiikkia.

Perinteisen marssimusiikin keskeytti varsin rock and roll -henkinen ja katu-uskotta sähkökitarasoolo. Se antoi ymmärtää, ettei nuorekkaan ja modernin kuningasparin 80-vuotispäivien tarvitse olla millään muotoa kaavoihin kangistunut pönötysjuhla.

Samaa tunnelmaa piti yllä linnan pihalla esiintynyt svengaava bändi ja nuorisokuoro.

Varsinaisia hurraa-huutoja kuultiin vasta, kun kuningasperhe saapui kello 19.30 Suomen aikaa tervehtimään kansaa kuninkaanlinnan parvekkeelle.


Kuningatar Sonja loisti vaaleassa iltapuvussa ja valkoisessa keepissä. Kruununprinsessa Mette-Marit oli pukeutunut niin ikään vaaleaan iltapukuun.

Mukanaan Norjan kuningasperheellä oli juhliin osallistuvia kuninkaallisia vieraita. Väriläiskänä parvekkeelta erottui Belgian kuningatar Mathilde.

Ruotsin kuningatar Silvia oli hivenen yllättäen pukeutunut tummaan iltapukuun vaikka kesä kolkuttelee jo ovea.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio olivat myös päässeet parvekkeelle. He olivat samassa parvekkeen osiossa kuin Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel.

Jenni Haukio edusti tyylikkäänä petrolinvärisessä takissa ja mekossa. Hän vilkutteli iloisesti juhlakansalle puolisonsa rinnalla.


Prinsessa Victoria oli puolestaan pukeutunut syvänsiniseen ja avara kaula-aukkoiseen lyhythihaiseen mekkoon.

Niinistö ja Haukio osallistuvat myöhemmin illalla myös kuninkaanlinnassa tarjottavalle juhlaillalliselle, joka tarjoillaan kuninkaanlinnan suuressa juhlasalissa. Kuningaspari tanssi häitään samassa salissa elokuussa 1968.

Näyttelijä Bjarte Hjelmeland piti linnan pihamaalla syntymäpäiväsankareille puheen ja alleviivasi siinä Sonjan ja Haraldin uupumatonta työtä Norjan ja norjalaisten hyväksi.

Loistokkaat juhlat jatkuvat huomenna. Ulkoilmaa ja merta rakastava kuningaspari vie juhlavieraat lounasristeilylle rakkaalla Norge-aluksellaan.

Illalla Norja hallitus tarjoaa 300 sadalle arvovieraalle syntymäpäiväillallisen Oslon oopperatalolla. Kuninkaallisia illallisia ei ole aiemmin vietetty Oslon modernissa maamerkissä. Graniittirakennuksen ilmavaa aulaa oli tiistaina pystytetty pyöreitä pöytiä.

Juhlat huipentuvat keskiviikkoiltana ilotulitukseen, jota arvovieraat seuraavat oopperatalon merenpuoleiselta tasanteelta. Oopperatalolta aukeaa silmiähivelevä näkymä Oslonvuonolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt