Upeimmat kuninkaalliset häät kautta aikojen: Victorian ja Danielin satuhäät sulattivat suomalaisten sydämet

Julkaistu:

katso kuvat
Ruotsin Bernadottet ja Iso-Britannian Windsorit ovat hurmanneet suomalaiset hääloistollaan vuosikymmeniä.
Euroopan kuninkaallisten häiden loisto on ihastuttanut Ilta-Sanomien lukijoita vuosikymmenien varrella. Erityistä ihastusta Suomessa herättivät Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin satumaiset häät Tukholman Suurkirkossa 19. kesäkuuta 2010.

Rakkauden juhlaan osallistui Suomessa miljoonayleisö television välityksellä. Eniten televisiokatsojia on ollut prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häillä, joita seurasi ympäri maailmaa jopa kaksi miljardia ihmistä.

Kautta vuosien erityisesti morsiamien näyttävät hääpuvut ovat herättäneet suurta huomiota. Mukaan Euroopan kuninkaallisten häihin on mahtunut niin kansainvälisten muotitalojen luomuksia kuin kotimaisten suunnittelijoiden hääpukuja.

20. marraskuuta 1947: Kuningatar Elisabeth ja prinssi Philip

Kuningatar Elisabethin ja Kreikan prinssi Philipin häät olivat ensimmäiset kuninkaalliset häät maailmansotien jälkeen. Kruununprinsessaparin vihkitilaisuus pidettiin Westminster Abbeyn kirkossa.

21-vuotias morsian nähtiin suunnittelija Norman Hartnelin luomuksessa. Kuningatar on luottanut Hartnellin tyylitajuun myös useissa muissa merkkihetkissään, kuten kruunajaisissaan kuusi vuotta hääjuhlan jälkeen.


Hääpuku oli valmistettu silkistä ja siinä on pitkät hihat. Kuningattaren päällä on totuttu näkemään koristeltuja pukuja, ja näyttävät koristeet tekivät myös hääpuvusta erityisen. Puku oli koristeltu muun muassa kristallein, ja pienin helmin, jotka oli tuotu maahan Yhdysvalloista.

Elisabethin piti hovin virallisen sivuston mukaan kerätä vaatekuponkeja hääpukuaan varten kuten kenen tahansa muun nuoren brittimorsiamen. Kuningattareksi kruunaamisen yhteydessä prinsessa Elisabethista tuli kuningatar Elisabeth.

19. kesäkuuta 1976: Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Silvia Renate Sommerlath

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Silvia Renate Sommerlath vihittiin Tukholman Suurkirkossa. Avioitumisen jälkeen Silviasta tuli kuninkaan rinnalle kuningatar.


Silvian hääpuku oli Diorin muotitalon käsialaa ja sen oli suunnitellut Marc Bohan. Puku on valmistettu norsunluunvalkoisesta duchesse-satiinista, ja puvussa oli noin kolmen ja puolen metrinen mittainen näyttävä laahus. Malliltaan hääpuku on yksinkertainen ja sen pääntie on umpinainen.


Kuningatar yhdisti hääperinteiden mukaan pukuunsa jotain lainattua, sillä tuolloin 33-vuotias morsian käytti tilaisuudessa perintökruunua, jota olivat käyttäneet kuninkaan sisarista prinsessat Désirée ja Margaretha häntä ennen.

29.heinäkuuta 1981: Walesin prinssi Charles ja lady Diana Spencer

Walesin prinssi Charles ja lady Diana Spencerin häät muistetaan erityisesti morsiamen ikonisesta ja massiivisesta hääpuvusta. Avioliiton myötä lady Dianasta tuli prinsessa Diana.


Puvun suunnitteli David Emanuel, jonka tunnetuimpiin töihin prinsessa Dianan puku myös kuuluu. 20-vuotiaan morsiamen kasvot oli peitetty huntuun, ja perinteiden mukaisesti hänet saattoi St Paulin katedraalin alttarille isänsä, jaarli John Spencer. Häitä ei voitu pitää kuninkaallisten perinteisessä vihkimispaikassa Westminster Abbeyssa, koska kirkkoa pidettiin liian pienenä.


Dianan muhkea hääpuku oli tehty norsunluunvärisestä silkistä ja puvussa oli valtaisat puhvihihat ja peräti reilu seitsemän metriä pitkä laahus. Hääpuku määritteli 80-luvulla hääpukutrendejä ympäri maailmaa tuoden muotiin muun muassa puhvihihat.

19. kesäkuuta 2010: Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling


Kauan odotetussa rakkauden juhlassa Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling solmivat avioliittonsa samana kesäkuun päivänä kuin Ruotsin kuningaspari 34 vuotta aiemmin. Kruununprinsessapari vihittiin kuningasparin tavoin Tukholman Suurkirkossa. Avioliiton myötä aiemmin kuntosaliyrittäjänä toimineesta Danielista tuli Länsi-Götanmaan herttua.


Kruununprinsessa Victoria oli luottanut hääpukunsa ruotsalaisuunnittelija Pär Engsheden käsialaan. Victorian puku oli klassisen yksinkertainen ja päähuomio prinsessan hääasussa oli upeassa perintöhunnussa ja tiarassa, joita hänen äitinsä kuningatar Silvia käytti omissa häissään. Helmenvalkoinen puku oli valmistettu duchesse-silkistä. Materiaalina duchess-silkki on ryhdikästä, ylellisen paksua ja hohtavaa.

Hääpuvun hihat ovat lyhyet ja siinä on pyöristetty, avara pääntie, joka taittuu ylöspäin. Puvun selkämyksessä on päällystetyt napit ja elegantin puvun viimeistelee vyötäröltä lähtevä, hunnun muotoon suunniteltu viisimetrinen laahus.


29. huhtikuuta 2011: Prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häät

Prinssi Williamin ja Catherine Middletonin hääjuhlaa seurasi eri arvioiden mukaan jopa kaksi miljardia ihmistä. Prinssipari vihittiin ikonisessa Westminster Abbeyn kirkossa kuten kuningatar Elisabeth ja prinssi Philip 64 vuotta aiemmin.


Avioliiton myötä arvonimen Cambridgen herttuatar saanut morsian kantoi päällään muotitalo Alexander McQueenin näyttävää hääpukua. Hääpuvun suunnitteli muotitalon pääsuunnittelija Sarah Burton, mutta tyylitajustaan tunnettu morsian osallistui brittihovin mukaan tiiviisti puvun suunnitteluun. Norsunluun värisessä puvussa oli pitkät, pitsein koristellut hihat ja syvään uurrettu kaula-aukko ja siinä on 2,7 metriä pitkä laahus.


Puvussa käytetyt pitsit ovat käsintehtyä englantilaista pitsiä. Victorian tavoin herttuatar Catherine lainasi tiaraa hääpäivänään kuningatar Elisabetiltä, joka käytti samaista tiaraa omissa häissään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt