Hämmästyttävä puhe teki Norjan kuningas Haraldista, 80, someilmiön – liitto kuningatar Sonjan kanssa on kestänyt monet vastoinkäymiset

Norjan kuningas Harald juhlii 80-vuotispäiväänsä tänään tiistaina 21. helmikuuta. Kuningatar Sonja täyttää saman verran myöhemmin tänä vuonna. Alussa pari joutui salaamaan luokkaerot ylittävän suhteensa, mutta nyt he ovat avoimuutensa ansiosta koko kansan suosiossa.

Kuningas Harald V ja kuningatar Sonja ovat hallinneet Norjaa 26 vuotta. Tänä vuonna he molemmat täyttävät 80-vuotta, Harald ensi tiistaina ja Sonja heinäkuun alussa.

21.2.2017 7:43

Norjalaiset ovat tyttöjä, jotka rakastavat tyttöjä,

poikia, jotka rakastavat poikia ja tyttöjä ja poikia, jotka rakastavat toisiaan.

Norjalaiset uskovat Jumalaan, Allahiin, universumiin ja ei mihinkään.

Toisin sanoen: Norja olet sinä. Norja olemme me.

Puhe oli hämmästyttävä. Sen piti kuninkaallisissa puutarhajuhlissa 79-vuotias mies ja siitä tuli välitön viraalihitti. Pian puheen jälkeen sen oli nähnyt Facebookissa jo kolme miljoonaa ihmistä.

Kuningas Harald piti paljon huomiota herättäneen puheen syyskuussa Oslossa.

Puheen piti viime kesänä Norjan kuningas Harald, joka täyttää 80 vuotta tänään tiistaina 21. helmikuuta. Hänen vaimonsa kuningatar Sonja juhlii samaa merkkipäivää heinäkuussa. Harva – jos kukaan – osasi odottaa yhtä kiihkeällä tavalla pakolaisia, uskonnollista suvaitsevaisuutta ja homoliittoja puolustavaa puhetta kuninkaalta. Haraldilla on kuitenkin omakohtaista kokemusta niin pakolaisuudesta kuin rakkauden puolesta taistelustakin.

Harald pakeni Saksan hyökkäystä Ruotsiin ja Suomeen

Eletään huhtikuun alkua 1940. Hitlerin natsi-Saksa hyökkää Norjaan. Välttääkseen sen käsiin joutumisen Norjan hallitus ja kuninkaallinen perhe pakenevat Oslosta junalla kohti pohjoista. Pommit räiskyvät pitkin matkaa: saksalaiset yrittävät tappaa kuningas Haakon VII:n.

Keski-Norjassa sijaitsevassa Elverumissa seurue jakaantuu. Kruununprinsessa Märtha ja hänen kolme lastaan Ranghild, Astrid ja Harald suuntaavat turvaan Ruotsiin. Märtha on syntyjään Ruotsin prinsessa, mutta joutuu jo rajalla lastensa kanssa ongelmiin.

Urheilu on maittanut Haraldille lapsesta asti.

Prinsessa Astrid kertoo myöhemmin, että perhe pääsi rajan yli vasta autonkuljettajan uhattua täräyttää rajaportin läpi. Tuleva kuningas Harald on vain kolmevuotias ja muistot sen mukaiset.

Perhe viettää joitakin öitä Sälenissä. Sieltä matka jatkuu prinssi Carl Bernadotten luokse Frötunaan ja lopulta Drottningholmin linnaan Tukholmaan kuningas Kustaa V:n luokse.

Ruotsin ja Norjan välejä jää jäytämään kuninkaallisten kohtelu Ruotsin rajalla. Harald on kertonut, ettei hänen isänsä kruununprinssi Olav antanut koskaan anteeksi vaimonsa saamaa kohtelua.

Myöskään kuningas Haakonia ministereineen ei tahdottu ensimmäisellä kerralla päästää lepäämään Ruotsiin yöksi pakomatkallaan Britanniaan.

Maanpaossa toimiva Norjan hallitus asettuu sodan ajaksi kuninkaan ja kruununprinssin kanssa Lontooseen. Elokuussa kuningas haluaa siirtää perheensä Ruotsista muualle parempaan turvaan. Harald, hänen sisarensa ja äitinsä suuntaavat tuolloin Suomelle kuuluneeseen Petsamoon. He nousevat kuljetusalus American Legionin kyytiin ja suuntaavat Yhdysvaltoihin – tarkemmin ottaen Washingtoniin.

Kruununprinssi Harald 16-vuotiaana.

Samaan aikaan vaatekauppiaan tytär Sonja Haraldsen varttuu Vinderenissä Oslossa kolmen sisaruksensa kanssa.

Harald palaa Norjaan rauhan myötä 1945. Hän kirjautuu ensimmäisenä kuninkaallisena lapsena tavallisen peruskoulun kolmannelle luokalle. Vajaat kymmenen vuotta myöhemmin hänen äitinsä kuolee syöpään.

Suhde Sonjaan oli salattava

Vuonna 1957 kuningas Haakon kuolee. Hän jää Lontoon-vuosien vuoksi historiaan Saksan toiminnan vastaisena symbolina. Elämän loppu ei ole kaunis. Kuningas kaatuu kaksi vuotta ennen kuolemaansa kylpyhuoneessa ja joutuu reisiluun murtuman vuoksi pyörätuoliin. Liikuntakyvyn menetystä seuraa masennus. Haakonin kuoleman jälkeen kuninkaaksi nousee Olavi V. Haraldista tulee kruununprinssi.

Muutamaa vuotta myöhemmin kruununprinssi tapaa Sonja Haraldsenin ystävien järjestämillä illallisilla. Suhde on pidettävä salassa, koska mielitietty ei ole kuninkaallinen. Pari vuotta suhteen alkamisen jälkeen he näyttäytyvät ensimmäistä kertaa yhdessä, mutta se ei tarkoita, että rakastavaiset ovat voittaneet pelin.

Nuori kruununprinssi Harald isänsä kuningas Olavin kanssa Trondheimissä 1958.

Sonja on opiskellut ammattikoulussa ompelijaksi ja räätäliksi. Jatko-opintoja hän suuntaa suorittamaan Sveitsin Lausanneen. Harald on opiskellut Oslon yliopistossa ja Norjan sotilasakatemiassa. Sonjan jo tavattuaan hänkin lähtee ulkomaille, Balliol Collegeen Oxfordiin.

Rakastavaisia yritetään useita kertoja painostaa eroamaan heidän ollessaan ulkomailla, mutta se ei onnistu. Yhdeksän vuoden taistelun jälkeen Harald päättää uhmata kuningas Olavia, jotta rakkaus saa jatkua. Hän ilmoittaa isälleen, ettei avioidu koskaan, ellei puoliso voi olla Sonja. Uhkaus olisi toteutuessaan todennäköisesti kuolinisku Norjan kuningashuoneelle. Harald on ainoa kruununperillinen. Perustuslaki ei anna siirtää kruunua hallitsijan naispuolisille jälkeläisille.

Kuningas Olavi neuvottelee hallituksen kanssa muiden sukulaisten mahdollisesta nostamisesta kruununperijäksi. Maaliskuussa 1968 hän myöntyy ja nuoripari kihlautuu. Kesällä heidät vihitään avioliittoon Oslon tuomiokirkossa. Kansalaiset hyväksyivät kauppiaantyttären heti tulevaksi kuningattarekseen.

– Yhdistelmä kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä, Harald on kommentoinut rakkauden voittoa.

Olavi kuoli sotauutisen äärellä

Tammikuussa 1991 kuningas Olavi saa sydänkohtauksen. Hän kuolee katsellessaan uutislähetystä juuri alkaneesta Persianlahden sodasta.

– Hänestä tuli sodan ensimmäinen uhri, koska hän sai sydänkohtauksen katsellessaan sitä televisiosta. Hän oli hyvin vakuuttunut, että kolmas maailmansota oli alkanut, eikä halunnut olla siinä mitenkään osallinen, kuningas Harald on sanonut.

Kuningasparin yhteiselämään on mahtunut monenlaisia käänteitä.

Olavin kuoleman myötä kruununprinssi Haraldista tulee kuningas ja Sonjasta kuningatar. Lääkäri puhuttelee isänsä kuolinvuoteelta lähtenyttä Haraldia ensimmäisenä ”hänen majesteetikseen”. Harald ei reagoi mitenkään. Totuus ei vielä ollut iskenyt tajuntaan.

– En se ollut minä, hän on muistellut.

Nyt Harald on hallinnut Norjaa 26 vuotta. Hän varttui kuninkaaksi pitkälti isänsä varjossa. Kuninkaaksi tullessaan hän oli jo 53-vuotias ja on halunnut olla isänsä tapaan lähellä kansaa. Motokseen hän valitsi: ”Annamme kaikkemme Norjalle”.

Niin Harald ja Sonja ovat myös tehneet. Heidät tunnetaan ulkoilua rakastavana ja melko mutkattomana pariskuntana. He ovat modernisoineet kuningashuonetta ja tehneet siitä helpommin lähestyttävän.

Sonjan avoimuus on hurmannut norjalaiset

Haraldin paras turva kuninkaana on ollut hänen puolisonsa. Vaatekauppiaan tytär Sonja Haraldsen on hurmannut norjalaiset avoimuudellaan. Viime vuonna kuningatar kertoi avoimesti ensimmäisen raskautensa päättymisestä keskenmenoon.

Elettiin 60-luvun loppua. Sonja ja Harald olivat 32-vuotiaita. Kruununprinssipari oli lähtenyt merelle rakkaalla kuninkaallisella aluksella, kun kivut ja verenvuoto herättivät Sonjan.

– Se oli epätoivoinen tilanne. Kauhistuttavaa, Sonja on sanonut.

Kruununprinsessa vietiin Fredrikstadin sairaalaan.

– Tunsin itseni hyvin yksinäiseksi. Harald ei silloin saanut tulla huoneeseeni.

Kuningatarta huoletti, voisiko hän enää saada lapsia. Jos se ei olisi ollut mahdollista, koko kuningashuoneen tulevaisuus olisi jälleen kerran ollut vaarassa.

Pelko osoittautui turhaksi. Prinsessa Märtha Louise syntyi 1971, kruununprinssi Haakon 1973. Norjan perustuslain mukaan kruunun saattoi vielä tuolloin periä vain miespuolinen henkilö. Lakia muutettiin vasta vähän ennen kuningas Haraldin kuninkaaksi tuloa.

Loistokkaat mutta kansanomaiset kruununperilliset

Kuningaspari on saanut viettää melko tervettä elämää. 2000-luvun alussa Norjassa pelättiin kuitenkin kahdesti kuninkaan puolesta. Haakon toimi isänsä sijaisena tämän sairastaessa virtsarakon syöpää vuonna 2003. Kuningas palasi tehtäviinsä huhtikuussa 2004. Vuotta myöhemmin Haakon joutui jälleen tuuraamaan isäänsä, kun tämä toipui sydänleikkauksesta.

Hallitsija ja hänen seuraajansa. Kruununprinssi Haakonista tulee Norjan hallitsija isänsä kuoltua. Hänellä on puolisonsa Mette-Maritin kanssa kaksi lasta, Sverre Magnus ja tämän isosisko, tuleva kuningatar Ingrid Alexandra (oik.). Haraldin takana kuvassa tyttärentytär Maud Angelica.

Norjalaisten enemmistön mielestä Haakonissa ja kruununprinsessa Mette-Maritissa on juuri tarpeeksi glamouria, mutta samalla riittävästi kansanomaisuutta, jotta monarkia siirtyy aikoinaan vakaasti Haraldin ajasta Haakonin aikaan.

Kruununperimyskin on vakaalla pohjalla. Kruununperimysjärjestyksessä toisena on Haakonin ja Mette-Maritin tytär Ingrid Alexandra, 13. Häntä seuraa perheen toinen lapsi Sverre Magnus, 11. Molemmat ovat innokkaita muusikkoja. Ingrid Alexandra soittaa pianoa, Sverre Magnus rumpuja.

– Norjan monarkia on mielestäni vakaa. Se ei johdu vähiten siitä, että isäni ja isoisäni tekivät asiat enimmäkseen oikein, kuningas Harald on sanonut.Lähteet: www.kongehuset.no, www.thelocal.no Expressen, Aftonbladet, Guardian, NRKJuttua korjattu tiistaina klo 8.51: Korjattu kuvatekstiä.

Tuore aviopari tervehtii kansaa kesällä 1968.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?