Kuningatar Elisabet tänään 65 vuotta vallassa: Pisimpään hallinneelle monarkille juhlapäivä on aina myös surun päivä - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabet tänään 65 vuotta vallassa: Pisimpään hallinneelle monarkille juhlapäivä on aina myös surun päivä

Julkaistu: 6.2.2017 8:13

Kuningatar Elisabet II on istunut valtaistuimellaan 65 vuotta ja on pisimpään hallinnut brittimonarkki. Hovi julkisti juhlan kunniaksi symboliikkaa pursuavan muotokuvan.

Britannian teräskuningatar Elisabet II on tällä hetkellä maailman pisimpään valtaistuimella istunut monarkki. Tänään helmikuun 6. päivä tulee kuluneeksi 65 vuotta siitä, kun hänet kruunattiin kuningattareksi.

Syyskuussa 2015 Elisabetista tuli pisimpään hallinnut brittimonarkki, kun hän ohitti kuningatar Viktorian 63 vuoden ja 216 päivän vallassaoloennätyksen. Lokakuussa 2016 Elisabetista tuli maailman tämänhetkisistä valtaa pitävistä kuninkaallisista kauiten hallinnut, kun Thaimaan kuningas Phumibol Adulyadej kuoli 88-vuotiaana.

Elisabet juhlistaa taivaltaan Britannian pitkäaikaisena hallitsijana vain perhepiirissä, sillä päivä on kuningattarelle myös surun päivä, koska se on myös hänen isänsä kuolinpäivä. Prinsessa Elizabethin isä, kuningas Yrjö VI kuoli yllättäen ja nuoresta prinsessasta tuli kuningatar Elisabet vuonna 1952.

  • Katso yllä olevalta videolta kooste Elisbetin valtaan noususta.

Tämänpäiväisen juhlan kunniaksi hovi julkisti valokuvaaja David Baileyn vuonna 2014 ottaman kuvan kuningattaresta, jossa Elisabet on pukeutunut isältään häälahjaksi saamaansa pukuun ja safiirikaulakoruun. Kuvassa on runsaasti symboliikkaa, sillä 65-vuotishääpäivää kutsutaan tähtisafiiri- tai kruununtimattihääpäiväksi.

Kuningatar Elisabetista julkaistiin juhlapäivän kunniaksi tuore muotokuva.

Kuningatar Elisabetista julkaistiin juhlapäivän kunniaksi tuore muotokuva.

Nuori nainen olisi varmasti halunnut viettää hieman kauemmin huoletonta perhe-elämää aviomiehensä prinssi Philipin ja lastensa kanssa. He olivat avioituneet 1947 ja heillä oli kaksi lasta, prinssi Charles ja prinsessa Anne. Jälkipolvi oli kotona Buckinghamin palatsissa, kun äiti kruunattiin. Charlesin ja Annen jälkeen syntyivät vielä prinssit Andrew ja Edward.

Kuningatar on joskus sanonut, että hänen nuorella iällä saamansa vastuu oli suuri. Hänen piti nimittäin yhdistää äitiys ja kuningattaren rooli, eikä se ollut ihan helppoa alussa.

Huhtikuussa 91 vuotta täyttävä Elisabet on kuitenkin hoitanut tehtävänsä erinomaisesti. Vuosikymmenten varrella prinssi Philipin tuki on kantanut vaimoa eteenpäin tämän vastuullista tehtävässä. Myöhemmin tänä vuonna, 20. marraskuuta, pari juhlistaa 70 vuotta kestänyttä avioliittoaan.

Vuosi 1992 ”kauhea vuosi”

Elämänsä aikana Elisabet on nähnyt ja kokenut paljon. Pääministerit ovat vaihtuneet, perheessä on ollut kuolemaa ja avioeroja, mutta kuningattaren pokka on pitänyt. Tosin vuosi 1992 oli yksityiselämässä turbulenssin vuosi. Hän kutsuikin pitämässään puheessaan vuotta nimikkeellä Annus horribilis.

Tuon vuoden aikana ilmoitettiin prinssi Andrew’n ja Yorkin herttuattaren Sarahin sekä prinsessa Annen ja kapteeni Mark Phillipsin erosta.

Suurin kolaus oli hänen poikansa vaimon prinsessa Dianan paljastuskirja. Diana kertoi, että hänen miehellään on ollut jo kauan suhde aviossa olevaan nuoruudenrakkauteensa Camilla Parker-Bowlesiin. Myöhemmin Camillasta tuli Charlesin vaimo, Cornwallin herttuatar Camilla.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip juhlivat tänä vuonna 70-vuotishääpäiväänsä.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip juhlivat tänä vuonna 70-vuotishääpäiväänsä.

Prinsessa Diana ei päässyt hänkään helpolla, sillä Dianan sanottiin olleen suhteessa kapteeni James Hewittiin. Suhde oli alkanut siitä, kun Hewitt opetti Dianan ja Charlesin lapsia ratsastamaan. Diana ei suhdetta kieltänyt. Myöhemmin Hewitt myönsikin asian. Prinssi Charles ja prinsessa Diana erosivat 1996.

Pikkuhiljaa kuninkaallisen perheen asiat asettuivat uomiinsa ja jälkipolvi rauhoittui. Prinsessa Anne löysi uuden onnen ja avioitui kuningattarelta arvonimen saaneen Sir Tim Laurencen kanssa. Charles vei viimein vihille rakastamansa Camillan.

Iloa lapsenlapsista

Lastenlapset puolestaan ovat tuoneet paljon iloa. Varsinkin prinssi William ja hänen vaimonsa, Cambridgen herttuatar Catherine lapsineen ovat kuningattaren sydäntä lähellä. Myös prinssi Edwardin vaimo, Wessexin herttuatar Sophie lapsineen nauttivat Elisabetin suosiosta.

Kuningatar Elisabetin virallinen residenssi on Buckinghamin palatsi, mutta hän nauttii oleskelustaan myös Balmoralin linnassa Skotlannissa sekä Norfolkissa sijaitsevassa Sandringhamin linnassa.

Kuvituskuva

Viime jouluna sairastellut kuningatar viettää joka vuosi joulunpyhät Sandringhamissa. Hän tulee takaisin Lontooseen vasta hieman ennen virallista kruunajaispäiväänsä.

Elisabetin 60-vuotista hallitsijataivalta juhlittiin monta päivää näyttävästi Britanniassa sekä kansanyhteisönmaissa. Myös Elisabetin 90-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin usein eri tilaisuuksin.