Miksi koko ajan paleltaa? Lääkäri: ”Antaa aiheen selvitellä kilpirauhasen toimintaa” - Kukat ja mehiläiset - Ilta-Sanomat

Miksi koko ajan paleltaa? Lääkäri: ”Antaa aiheen selvitellä kilpirauhasen toimintaa”

Julkaistu: 10.10.2015 9:40

Miksi joitakin paleltaa jatkuvasti? Eki vastaa.

”Moikka! Miksiköhän minulla on aina niin kylmä? Ei ole pelkästään jossain tietyssä ruumiinosassa, vaan koko kropassa. Syön ja nukun riittävästi, unta 7-9 tuntia yössä. Tätä on jatkunut jo vuosia.

Ulkona tätä kirjoittaessani +15 enkä voi mennä ulos ilman toppatakkia. Jos olen kylmässä liian kauan, menen paniikkiin ja alan herkästi itkeä kylmyyden vuoksi. Talvisin en voi olla paljoa ulkona ilman, että alkaa ahdistaa.

Tahtoisin apua, kun jollain palstoilla luin kommentteja, joissa ihmisillä on ollut pintaverenkierto huono ja siksi käsiä ja jalkoja kylmää, mutta omaan ongelmaani en ole vastausta saanut.”

Nim. Jääpuikko.

VAST. Toki on ihmisiä, joilla pintaverenkierto, etenkin kropan ääreisalueilla on heikko ja vaiva korostuu kylmässä ja etenkin talvikautena. Tuollainen yleinen palelu, mikäli todella syöt hyvin ja nukut riittävästi ja harrastat riittävästi liikuntaa päivittäin (verenkierron kannalta varsin tärkeätä), antaa aiheen selvitellä kilpirauhasen toimintaa.

Selkeä kilpirauhasen vajaatoiminta antaa usein yhtenä oireena tuollaista viluisuutta tai jopa palelun tunnetta. Tytöillä tuota kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy nuoruudessa useammin kuin pojilla.

Olisi siis hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle tuon viluisuuden selvittämiseksi ja samalla tulee huomioitua mm. tuon kilpirauhasen toiminta. Kyllä sinulle apua löytyy.

Kysy Ekiltä Kukat ja mehiläiset -palstalla

Yleislääkäri Erkki-Pekka "Eki" Helle on vastannut 10–25-vuotiaita nuoria askarruttaviin kysymyksiin vuosikymmenten ajan.

Sinä 10-25-vuotias nuori, mietityttääkö puberteetti tai muu terveyteen liittyvä asia? Kysy Ekiltä, Eki vastaa.

• Lähetä tästä kysymys Ekille

Ekin vastauksia pääsee seuraamaan osoitteessa:

>> http://www.iltasanomat.fi/kukatjamehilaiset

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?