Malmin lento­kentän niitty ajettiin matalaksi kesken pesimisajan – lintujen jäänteitä maassa, emot etsivät pesiään

Helsingin poliisilaitokselle on tehty rikosilmoitus luonnonsuojelu­rikoksesta.

Kuvan etualalla näkyy, että nurmi on ehtinyt kasvaa jo pitkäksi, ennen kuin se leikattiin. Nurmen seasta löytyi linnun jalka ja pesiään etsiviä lintuja.

Malmin lentokentän puolustajat ovat seuranneet järkyttyneinä, miten Helsingin kaupunki on ajellut taas tänä kesänä lintujen pesimisaikaan lentokentän niityn aivan tyngäksi.

Ruohonleikkurin jäljiltä Malmin kentällä näkyy pesiään etsiviä emolintuja ja murskattujen lintujen jäänteitä.

– Viime kesänä jo ajeltiin kenttä ihan lyhyeksi. Siellä oli lintujen ja jäniksien pesiä. Ne olivat siellä sitten hädissään, kun etsivät pesiään ajellun nurmikon seasta, espoolainen Stig Fagerstedt muistelee.

Fagerstedt sanoo, että tänä kesänä Malmilla on ajettu lentokentän niitty yhtä lyhyeksi kuin minkä tahansa nurmikentän.

– Kentän ruohoa ei ole koskaan ajettu niin tyngäksi kuin nyt on ajettu eikä ruohikkoa ole koskaan leikattu ruohoa pesimisaikana. Ennen on ollut joku järki touhussa.

Lintujen pesintä

Pesivätkö linnut pihassasi, parvekkeellasi tai vaikkapa lasten rattaissa? Pihapiirissä pesiviä lintuja voi olla kiehtovaa seurata, mutta toivomattomissa paikoissa pesistä voi koitua harmia.

Joka kevät linnut rakentavat pesiään paikkoihin, joissa ne herättävät iloa, hämmästystä – jopa raivoa.

Ilta-Sanomat kerää kuvia ja tarinoita erikoisissa paikoissa pesivistä linnuista.

Voit lähettää kuvia ja tarinoita yhteiselosta lintujen kanssa Whatsappissa numeroon 0406609019.

Fagerstedt sanoo, että linnut ja eläimet ovat saaneet kymmeniä vuosia olla rauhassa Malmin lentokentällä.

Kun Malmilla oli lentotoimintaa, lentokentän hoitajat ajoivat nurmikon silloin, kun linnuilla ei ollut pesimisaika. Lisäksi hoitajat jättivät kentälle korkeamman heinikon, joka ei haitannut lentotoimintaa.

Fagerstedtin mielestä kaupungin toiminta on todella törkeää ja kyseessä on selvä luonnonsuojelurikos.

Luonnonsuojelulain mukaan kaikilla linnuilla on pesimärauha pesän rakentamisesta siihen asti, että poikaset lähtevät pesästä. Laista voi poiketa vain ely-keskuksen antamalla luvalla.

Nurmi leikattiin lyhyeksi, eikä linnuilla ole enää suojaisia pesäpaikkoja.

Helsingin kaupungin laatiman Malminkentän väliaikaisen niittyjen hoitosuunnitelman mukaan korkeakasvuisilla alueilla niittoa ei tehdä ennen heinäkuun puoliväliä, jotta maassa pesivien lintujen poikaset ovat ehtineet lähteä pesästä.

Osa lentokentän alueesta pidetään lyhyenä esimerkiksi tapahtumia varten. Alueilla, joilla niitty leikataan lyhyeksi, lintujen pesäpaikat on etsittävä henkilötyönä maastosta ennen niittoa. Jos pesiä löytyy, niiden ympäriltä pitää jättää niittämättä yksi koneen leveys jokaiselta puolelta.

Kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarisen mukaan alueen hoidosta vastaavalle urakoitsijalle on ”annettu tieto tarpeesta etsiä pesät alueelta”. Etsinnöistä huolimatta urakoitsija ei löytänyt pesiä alueelta.

Ornitologi ja lintuharrastaja Pakarinen korostaa, että niittykirvisen ja kiurun pesien löytäminen maastosta on vaikeaa.

– Kiurun ja niittykirvisen pesän löytäminen on vaikea tehtävä kokeneelle lintuharrastajallekin eikä näitä lajeja rengasteta Suomessa pesä- tai maastopoikasena kovin merkittäviä määriä.

– Pesien löytäminen niitty-ympäristöstä on aika paljon pyydetty ihmiseltä, jolla ei ole kokemusta niiden etsimisestä.

Linnut etsivät pesiään leikatun heinikon keskellä.

Pakarinen sanoo, että kaupunki on yrittänyt noudattaa ohjeistustaan, mutta ei ole siinä onnistunut.

– Sitä (ohjetta) kirjoitettaessa on selvästikin ajateltu enemmän poikkeustarvetta heinäkuun alussa kuin kasvukauden roihahdusta toukokuussa.

– Mieleeni ei ole tullut, että pykälä tulisi käyttöön toukokuussa.

Ohjeen tavoite on, että lyhyenä pidettävät niittyalueet pidettäisiin lyhyenä kasvukauden alusta lähtien. Pakarinen myöntää, että päästämällä nurmi kasvamaan liian pitkäksi on menetelty kaupungin ohjeen vastaisesti.

Eli jos niittoja tehdään keväällä, ne pitäisi tehdä niin aikaisin, että heinikko ei ole kasvanut niin pitkäksi, että linnut olisivat pesineet alueelle. Pakarinen sanookin, että jatkossa lyhyenä pidettävät nurmialueet pitää leikata heti, kun kasvukausi alkaa. Kuluvana keväänä kaupunki siis antoi nurmen kasvaa liian pitkäksi, että linnut ehtivät pesiä sinne.

– Kaupunki on ollut tässä valitettavan hidasliikkeinen.

Niityltä löytyi lintujen jäänteitä.

Pakarinen sanoo, että ohjetta ei ole tarpeellista päivittää tai täsmentää, mutta keväisin kaupungin pitää seurata ja ennakoida tarkemmin lumien sulamista, lämpötilojen nousemista ja maaston kuivumista.

– Vika ei ole ohjeessa vaan kevään etenemisen seurannassa.

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että sille on tehty rikosilmoitus luonnonsuojelurikoksesta, joka olisi tapahtunut toukokuussa Malmin lentokentällä. Asia on tällä hetkellä esiselvityksessä, mikä tarkoittaa, että poliisi selvittää, aloitetaanko tapauksesta esitutkinta.

Myös viime vuonna kentän niittämisestä tehtiin rikosilmoitus.

Poliisille tehtyä rikosilmoitusta ja käynnissä olevaa esiselvitystä Pakarinen ei halua kommentoida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?