Äiti ja tytär vakavassa liikenneturmassa – huumekuski rysäytti jarruttamatta perään

Silminnäkijän mukaan pakettiautoa kuljettaneen huumekuskin ajo oli seilaavaa ja hän näytti nuokkuvan ratissa.

Pakettiautoa kuljettanut huumekuski tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

15-vuotias skootterilla ajanut tyttö ja hänen kyydissään ollut äiti loukkaantuivat heinäkuussa 2022 tapahtuneessa onnettomuudessa, jossa huumekuski rysäytti pakettiautolla skootteria päin.

Törmäys sattui Espoossa Nupurintiellä suoralla tieosuudella. Ajokeli oli onnettomuushetkellä alkuillasta hyvä. Päihdetutkimusten perusteella pakettiautoa kuljettanut mies oli käyttänyt amfetamiinia ennen ajoa.

Skootteria kuljettaneen tytön mukaan hän oli havainnut, kuinka takana ollut pakettiauto ajoi todella lähellä. Tytön mukaan ei kulunut kauaa, kun ajoneuvo jo rysähtikin häntä ja äitiä päin.

Skootteri raahautui törmäyksen jälkeen vielä joitakin kymmeniä metrejä pakettiauton edellä.

Tyttö lensi törmäyksen voimasta mutaiseen ojaan. Hän sai tilanteessa haavoja, joista yksi vaati aikanaan plastiikkakirurgista hoitoa ja ihosiirteen.

Äiti puolestaan lensi päin pakettiauton tuulilasia ja siitä pientareelle. Hän menetti tajuntansa hetkellisesti. Äidille aiheutui aivotärähdys, syviä haavoja, murtumia sekä leikkaushoitoa vaatinut ohutsuolen puhkeama.

Skootterin takaosan kappale rekisterikilpineen oli juuttunut pakettiauton etusäleikköön.

Liikennevaloissa Jorvin sairaalan kohdalla olleen silminnäkijän mukaan pakettiauton ajo oli ollut seilaavaa ja kuljettaja oli näyttänyt nuokkuvan. Pakettiauto oli silminnäkijän mukaan ollut lähellä törmätä myös hänen omaan autoonsa.

Silminnäkijä soitti hätänumeroon ja lähti seuraamaan pakettiautoa useamman kilometrin matkan. Pakettiauto oli käynyt välillä pientareen puolella ja välillä vastaantulevien kaistalla aiheuttaen useita potentiaalisia vaaratilanteita.

Lopulta silminnäkijä todisti pakettiauton törmäystä skootterin kanssa ja näki, kuinka skootterin kyydissä ollut kaksikko lensi tielle ja ojaan. Pakettiauto jatkoi vielä joitakin kymmeniä metrejä ajoaan skootteria edellään raahaten ennen pysähtymistä.

Skootteria ajanut 15-vuotias tyttö ja kyydissä istunut äiti lensivät voimalla kyydistä, kun huumekuski rysäytti päin.

Oikeudessa todisteina olleet valokuvat osoittivat törmäyksen olleen voimakas: skootterin takaosan kappale rekisterikilpineen oli juuttunut pakettiauton etusäleikköön.

Pakettiautoa kuljettanut päihtynyt mies ei oikeuden mukaan ollut havainnut lainkaan edessään ajanutta skootteria, eikä yrittänyt jarruttaa. Hän laiminlöi täysin muun liikenteen havainnoimisen.

Miehen piittaamattomuus lähenteli oikeuden mukaan jo lähes tahallisuutta. Uhreille olisi voinut käydä tilanteessa huomattavasti pahemmin tai he olisivat voineet jopa kuolla.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kolmekymppisen miehen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta törkeästä vammantuottamuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Toukokuussa 2023 annettu tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?