Tällainen on kiistelty Erdogan-nukke

Nukke oli osa lavastetta, kertoo järjestäjä.

Rise Up for Rojava -liikkeen aktiivin mukaan Erdogan-nukkea ei käytetty mielenosoituksessa

Helsingin poliisi takavarikoi lauantaina mielenosoittajilta Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävän nuken. Lisäksi poliisi kirjasi tapauksesta kunnianloukkausjutun.

Poliisi perusteli Ilta-Sanomissa, että sen tarkoituksena oli estää rikos.

STT:lle komisario Esa Pennanen selvittää, että poliisi takavarikoi mielenosoittajilta nuken, jolla oli jonkinlainen naamari. Poliisi toimi heti asian havaittuaan.

– Poliisi tulkitsi, että siinä yritettäisiin häpäistä nukella Turkin presidenttiä. Emme antaneet sen tapahtua, vaan puutuimme asiaan heti. Tästä myös kirjattiin kunnianloukkausjuttu.

STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisin toimintalinjan taustalta löytyy Poliisihallituksessa laadittu muistio, jossa tunnistettavaa henkilöä esittävän nuken hirttämistä tai loukkaavaa käsittelyä mielenosoituksessa pidetään lähtökohtaisesti syynä epäillä kunnianloukkausta.

Lue lisää: Poliisi varjeli Erdogan-nukkea veriseltä häpäisyltä – 5 kysymystä virkavallalle

Mielenosoituksen järjesti kurdiliikkeen asemaa ajava Rise Up for Rojava -niminen yhteisö. Mielenilmaus alkoi Senaatintorilta, josta osallistujat siirtyivät kulkueena Kaivopuistoon lähelle Turkin suurlähetystöä.

Liikkeen aktiivi Livia Hekanaho uskoo, että kyseessä oli tahallinen väärinkäsitys, kun poliisi viittasi Turkin presidentin häpäisyyn.

– Poliisi ei koskaan mitään kysynyt eikä neuvotellut. Nukkea ei esimerkiksi kannettu mielenosoitusmarssissa esillä. Nukke oli mukana, mutta se oli pakattu jätesäkkiin eli kukaan ei tiennyt, että nukke oli mukana marssilla.

Erdogan-nukkea ei Hekanahon mukaan käytetty mielenosoituksessa, kuten poliisi on selittänyt.

Nukke otettiin esille Kaivopuistossa, jossa ohjelmana oli naisaktivistikollektiivin tekemä performanssi.

Nukke olisi ollut osa noin kymmenen minuuttia kestävää performanssia, Hekanaho kertoo.

– Nukkea olisi tanssitettu, nukke olisi heiluttanut kättään tietyissä kohdin. Mitään ihmeen polttamisia, hirttämisiä tai verellä valeluita ei ollut missään kohtaan suunnitelmissa.

Esityksessä ei Hekanahon mukana ollut tarkoitus häväistä ketään, vaan esitys liittyi siihen kurdinaisaktivistien kunnioittamiseen.

– Esitys oli itse asiassa hyvin harras ja vakava.

Hekanaho muistelee, että siinä vaiheessa kun nukke otettiin lavasteissa pois jätesäkistä, mielenosoittajia tarkkaileva mellakkapoliisi marssi saman tien ottamaan nuken esiintyjiltä.

Kyseinen nukke on esiintynyt aiemminkin. Se oli esillä 8. maaliskuuta, kun sama kollektiivi esitti naisten päivänä vastaavan esityksen.

Jo ennen nukke-episodia Helsingin poliisi on avannut esiselvityksen Erdoganin kuvan polttamisesta toisessa mielenosoituksessa. Tapahtumat ovat aiheuttaneet keskustelun siitä, onko Suomen Nato-prosessi vaikuttanut poliisin tulkintalinjauksiin perusoikeuksista ja vapaudesta ilmaista mielipidettä.

Tammikuussa mielenosoittajat polttivat Ruotsissa Koraanin ja hirttivät Erdogan-nuken jaloistaan, mikä aiheutti rytmihäiriöitä Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa. Presidentti Erdogan katkaisi kolmikantaiset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa ja ilmoitti, että Ruotsin on turha odottaa Turkilta tukea Nato-jäsenyydelle.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtaja Heikki Porola sanoi maanantaina, ettei Nato-prosessi ole vaikuttanut poliisin toimintaan mielenosoituksessa. STT:n tietojen mukaan Poliisihallitus on kuitenkin laatinut Koraanin polttamista ja provokaatioita käsittelevän muistion, jota on poliisissa jaettu myös Poliisihallituksen ulkopuolelle.

Poliisihallitus suunnittelee, johtaa, kehittää ja valvoo poliisitoimintaa. STT:n tietojen mukaan Poliisihallituksen muistio on laadittu tammikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?