Kuuntele aamun tärkeimmät uutiset

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinista annettu pidätysmääräys on riippumattomien venäläismedioiden mukaan lisännyt Putinin sisäpiirin kahtiajakoa.

Britannian ja Saksan panssarivaunut saapuneet Ukrainaan

Britannian Challenger 2 -taistelupanssarivaunut ovat saapuneet Ukrainaan, kertoi Ukrainan puolustusministeriön edustaja myöhään maanantai-iltana.

Ministeriön edustaja Irina Zolotar sanoi uutistoimisto AFP:lle vaunujen olevan maassa, mutta ei kertonut enempää yksityiskohtia.

Britannia lupasi tammikuussa, että maa toimittaa Ukrainalle neljätoista Challenger 2 -taistelupanssarivaunua. Ukrainalaissotilaiden koulutus tankkien käyttöön alkoi pian ilmoituksen jälkeen.

Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja odotetaan käytettävän Ukrainan mahdollisissa vastahyökkäyksissä tänä keväänä.

Myös Saksan Ukrainalle lupaamat panssarivaunut ovat saapuneet Ukrainaan. Asian vahvisti Saksan liittokansleri Olaf Scholz maanantaina.

Ainakin seitsemän kuoli kouluammuskelussa Nashvillessa

Yhdysvalloissa Tennesseen osavaltiossa Nashvillessä tapahtui maanantaina kouluammuskelu, jossa kuoli ainakin kolme lasta ja kolme aikuista, kertovat muun muassa NBC News sekä CNN.

Kristillisessä yksityiskoulussa ammuskellut nainen kuoli lopulta myös itse paikallisten poliisien luoteihin. Ampuja on tunnistettu 28-vuotiaaksi naiseksi.

Kuolleiden joukossa olleet lapset olivat uutistoimisto Reutersin mukaan kaikki yhdeksänvuotiaita. Yksi tapetuista aikuisista oli 60-vuotias ja kaksi 61-vuotiaita.

Asiantuntija: Näin Venäjällä on reagoitu Putinin pidätys­määräykseen

Venäläiset riippumattomat mediat Meduza ja Verstka kertovat, että Venäjän presidentti Vladimir Putinista annettu pidätysmääräys on lisännyt Putinin sisäpiirin kahtiajakoa ja tulee olemaan mahdollisesti jopa todellinen testi Putinin lojalisteille.

Haastateltava Kremlin lähipiiristä kertoi Verstkalle, että Putinin pidätysmääräys tuli Kremlille yllätyksenä, eikä kukaan ensin tiennyt, miten siihen pitäisi reagoida. Lähde kuvaili pidätysmääräystä kuin ”iskuksi vasten kasvoja.”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila toteaa, että pidätysmääräys on vahva poliittinen viesti. Päätöksellä haluttiin osoittaa se, että Putin ei pääse pakoon tekemiään rikoksia.

Lassilan mukaan Putinista tehty pidätysmääräys voi tulla lisäämään painetta Venäjän eliitissä. Eliitillä voi olla nyt edessään niin sanotusti valinnan paikka siinä, tukevatko he Putinia julkisesti.

Lassila ei kuitenkaan usko, että kansainvälinen pidätysmääräys aiheuttaa merkittävää kahtiajakoa Putinin lähipiirissä. Hän toteaa, että Venäjän eliitti näkee kyllä huomattavia riskejä Ukrainan sodassa ja sen seurauksissa, mutta sulkee siltä ikään kuin silmänsä.

YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi Venäjän ehdotuksen Nord Stream -putkien räjähdysten tutkimusryhmästä

YK:n turvallisuusneuvosto on hylännyt Venäjän päätöslauselmaehdotuksen, jossa Venäjä vaati itsenäistä tutkimusryhmää selvittämään Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiä.

Venäjän ehdotuksen puolesta äänestivät Kiina ja Brasilia. Muut 12 turvallisuusneuvoston jäsenmaata pidättäytyivät äänestämästä.

Itämeren pohjassa kulkevat kaasuputket räjäytettiin viime syyskuussa. Länsimaat ovat syyttäneet räjähdyksistä Venäjää ja Venäjä länsimaita.

Venäjä sanoo myös joutuneensa sivuun Saksan, Ruotsin ja Tanskan viranomaisten tutkinnoista. Ruotsi, Saksa ja Tanska ovat kiistäneet Venäjän väitteen.

Ecuadorissa lähes 50 ihmistä kateissa maanvyöryn jäljiltä

Etelä-Amerikan Ecuadorissa pelastajat etsivät lähes 50 ihmistä, jotka ovat kateissa maanvyöryn jäljiltä maan eteläosassa.

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut ja yli 20 loukkaantunut, viranomaiset kertovat. Maanvyöry tapahtui myöhään sunnuntaina paikallista aikaa.

Voimakas maanvyöry seurasi kuukausia kestäneitä rankkasateita. Vuoden alusta lähtien Ecuadorissa on sateiden seurauksena kuollut yli 20 ihmistä ja tuhoutunut yli 70 kotia. Tuhansien rakennusten kerrotaan vaurioituneen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?