Kuuntele aamun tärkeimmät uutiset

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

Mielenosoittajia Tolousessa Ranskassa torstaina.

Näin IS:n näkemä muistio kuvaa Marinin puhuneen Horneteista Zelenskyille

IS:n tietojen mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kävi pääministeri Sanna Marinin Ukrainan-vierailun aikana läpi maansa keskeisiä aseaputarpeita.

IS:n tietojen mukaan Zelenskyi otti esiin Marinin kanssa Niinistölle aiemmin esittämänsä tarpeen ilmatorjuntajärjestelmistä. Tässä yhteydessä hän oli IS:n näkemien muistiinpanojen mukaan nostanut esiin myös lentokoneet.

Tapaamisesta on tehty myös virallinen muistio. Diplomaattikunnan tekemässä muistiossa Zelenskyi käy läpi Ukrainan sen hetkisiä aseaputarpeita ja ilmatorjunnan korostanutta roolia. Siinä ei suoraan mainita Zelenskyin puhuneen Horneteista. Tämä on voitu muistiossa kuitata ilmapuolustuksen alle.

Muistion perusteella Marin totesi puheenvuoronsa jatkossa Suomen tehneen hiljattain päätöksen hävittäjien uusimisesta ja että käytöstä poistuvien F-18 Hornet -hävittäjien mahdollinen jatkokäyttö voisi olla keskustelunaihe.

Marin on sanonut julkisuudessa alleviivanneensa, ettei hän yksin siitä päätä.

Marin ei halunnut kommentoida diplomaattikunnan virallisen muistion tietoja IS:lle. Hän välitti aiemman viestinsä siitä, mitä on asiasta sanonut.

Mielenosoitukset jatkuivat Ranskassa, pääministeri tuomitsi väkivaltaisuudet

Noin 1,1 miljoonaa ihmistä osallistui Ranskassa torstaina mielenosoituksiin presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta vastaan, kertoi maan sisäministeriö. Ammattiliitto CGT:n mukaan mielenosoittajia olisi ollut jopa 3,5 miljoonaa.

Pariisissa mielenosoittajia oli noin 119 000, mikä oli suurin määrä sen jälkeen kun protestit alkoivat tammikuussa.

Viranomaisten mukaan mielenosoituksissa on loukkaantunut lähes 150 poliisia ja ainakin 172 ihmistä on pidätetty. Tiedot ovat tarkentuneet pitkin iltaa ja yötä.

Ranskan pääministeri Élisabeth Borne on tuominnut väkivaltaisuudet. Borne kirjoitti Twitterissä, että ihmisillä on oikeus osoittaa mieltä ja tehdä erimielisyys selväksi. Nyt nähtyjä väkivaltaisuuksia ja tuhoamista ei sen sijaan hänen mukaansa voi hyväksyä.

Ensimmäiset junat lähtivät lakon jäljiltä matkaan aamuyöstä

Junaliikenne kulkee taas lakon jäljiltä. Torstaina syntyneen sovun myötä junaliikenteen ilmoitettiin käynnistyvän perjantaina aamuyöllä. Lähiliikenteen ensimmäinen vuoro lähti liikkeelle kello neljän aikoihin ja kaukoliikenteen ensimmäinen vuoro hieman tätä ennen.

Lähipäivien aikana junaliikenteessä on vielä mahdollisesti odotettavissa muutoksia, kuten korvaavia bussikuljetuksia sekä yksittäisiä peruutuksia. Pääosin tilanteen arvioidaan palautuvan normaaliksi noin vuorokauden kuluessa.

Oman junan tilanteen voi tarkistaa VR:n verkkosivuilta.

Unkarin Orban lupasi olla viivästyttämättä Ruotsin Nato-ratifiointia, ei selittänyt miksi kuitenkin lykkäsi asiaa

Unkarin pääministeri Viktor Orban on luvannut olla viivästyttämättä Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia. Orban ei kuitenkaan selittänyt, miksi Unkari päätti lykätä Ruotsin jäsenyyden ratifiointia.

Orban tapasi torstaina Brysselissä EU-huippukokouksessa Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin. Tämän mukaan Orban ei ollut antanut minkäänlaista selitystä Ruotsin jäsenyyden ratifioinnin viivästyttämisestä.

Sen sijaan Kristerssonille oli vakuutettu, ettei Unkari aio viivyttää yhdenkään Natoon pyrkivän maan jäsenyyden ratifiointia. Unkari ja Turkki eivät ole toistaiseksi ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?