Magneettinen myrsky käynnissä – revontulia voi näkyä etelässä

Aurinkotuulen nopeus on koholla.

Revontulia Bodominjärvellä Espoossa 27. helmikuuta 2023.

Ilmatieteen laitos kertoo revontulien todennäköisyyden olevan koholla lähipäivinä.

Tilanteeseen vaikuttaa parhaillaan käynnissä oleva magneettinen myrsky. Aurinkotuulen nopeus on koholla koronan aukon virtauksen vuoksi. Lisäksi pieni massapurkaus voi hipaista Maata.

Jos aktiivisuus jatkuu iltaan asti, torstaina on mahdollisuudet revontulien näkemiselle myös eteläisessä Suomessa.

Magneettinen aktiivisuus on koholla torstain lisäksi myös perjantaina, ja pienet magneettiset myrskyt voivat saada jatkoa. Magneettinen aktiivisuus alkaa todennäköisesti hiipua jo lauantaina.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo Twitterissä, että sääennuste ei näytä kovin lupaavalta Lapin eteläpuolella. Taivasta kannattaa kuitenkin pitää silmällä pimeän tullen sillä revontulia voi näkyä, jos pilvipeite repeilee eikä sumu häiritse.

Päivystävä meteorologi Jouko Korhonen kertoo Helsingin Sanomille, että paras aika bongata revontulia Etelä- tai Länsi-Suomessa on alkuillasta, sillä päälle tunkeva sumu voi haitata katselua.

– Sää selkenee hitaasti Pohjois-Karjalassa ja maan itäosissa, siellä revontulia näkynee vasta puoliltaöin, Korhonen sanoo HS:lle.

Lähetä kuva tai video revontulista IS:lle WhatsApp-viestillä numeroon 0406609019. Voit lähettää kuvan tai videon myös viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai nettilomakkeella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?