Turkki aloittamassa Suomen Nato-jäsenyyden käsittelyn torstaina
Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunta käsittelee torstaina lakiesitystä Suomen Nato-jäsenyyden ratifioimisesta, Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu uutisoi.
Ulkoasianvaliokunta kokoontuu torstaina kello 15 paikallista aikaa.
Hürriyetin mukaan lakiesitys voi siirtyä parlamentin eli suuren kansalliskokouksen käsiteltäväksi jo perjantaina tai lauantaina.
Suomen Nato-jäsenyys nytkähti eteenpäin, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti viime perjantaina tiedotustilaisuudessa, että Turkki aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen toukokuisia vaaleja.
Oikeusoppinut: Tällainen vastaanotto Vladimir Putinia odottaisi nyt Suomessa
Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi viime perjantaina pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista sekä maan lapsiasiainvaltuutetusta Maria Lvova-Belovasta.
Pidätysperuste on ukrainalaislasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, sillä kyseessä on sotarikos.
Venäjä ei ole ICC:n jäsen, eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. Suomi sen sijaan on ICC:n jäsen yhdessä 122 muun maan kanssa. Jos Putin tulisi vaikkapa Helsinkiin, käynnistyisi yhteistyövelvoite, joka Suomella on ICC:n sopijaosapuolena, sanoo ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön päällikön sijainen Tarja Långström.
Långström pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Putin reissailisi Suomessa.
– Se menisi samalla tavalla kuin rikoksentekijän luovutuspyynnöt yleensäkin. Laista löytyvät määräykset rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta, hän sanoo.
Siihen Långström ei osaa eikä voikaan ottaa kantaa, menisikö Putin aluksi putkaan vai jonnekin muualle.
Långströmin mukaan on erittäin harvinaista, että virassa olevaan valtionpäämieheen kohdistuu pidätysmääräys.
Ennakkoäänestys alkaa tänään
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona. Ennakkoon voi äänestää viikon ajan eli ensi viikon tiistaihin saakka. Ulkomailla äänestysaika on hieman lyhyempi.
Suomessa on kaikkiaan noin 950 ennakkoäänestyspaikkaa, yleensä kirjastoissa, kauppakeskuksissa tai kunnantaloilla. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja on 86 eri valtiossa yhteensä yli 200.
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. päivä huhtikuuta. Tuolloin äänestyspaikkoja on runsaat 1 800.
Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa
Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.
Kirbyn mukaan Kiina on esimerkiksi pidättäytynyt kritisoimasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Lisäksi Kirby sanoi Kiinan toistavan Venäjän propagandaa, jonka mukaan Venäjä oli oikeutettu hyökkäämään Ukrainaan, koska länsimaat tukivat Ukrainaa ja Venäjä koki tämän uhakseen.
Kiina julkaisi helmikuussa 12-kohtaisen suunnitelman Ukrainan sodan päättämiseksi. Se on saanut kritiikkiä länsimailta, kun Venäjä on puolestaan kehunut suunnitelmaa. (Lähde: AFP)
Juuston ja kananmunien syöminen voi ehkäistä muistisairauksia
Juuston ja kananmunien syöminen saattaa suojata muistosairauksilta. Prosessoitu liha taas voi vaikeuttaa tiedonkäsittelyä.
Näin kertoo Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulutettavan Maija Ylilaurin ravitsemustieteen väitöskirja, joka tarkastetaan perjantaina 24. maaliskuuta.
Väitöskirjan aineisto koostuu 2 497:sta Itä-Suomessa asuvasta miehestä, joiden ruokailutottumuksia seurattiin keskimäärin kahdenkymmenenkahden vuoden ajan. Miehet olivat tutkimuksen alussa 42 viiva 60-vuotiaita.
Ylilaurin tutkimuksessa saatiin viitteitä juuston yhteydestä pienempään muistisairausriskiin.
– Havaitsimme, että eniten juustoa käyttäneiden ryhmässä muistisairauden riski oli 28 prosenttia pienempi kuin vähiten juustoa käyttäneiden ryhmässä, Ylilauri sanoo.
Kananmunakin kohdalla saatiin viitteitä pienemmästä muistisairauksien riskistä.
Prosessoidulla lihalla, kuten leikkeleillä, makkaralla tai nakeilla, taas vaikuttaa olevan haitallinen yhteys tiedonkäsittelyyn.
YK:n ensimmäinen vesikonferenssi yli 40 vuoteen alkaa tänään
Maailman maat kokoontuvat tänään YK:n vesikonferenssiin New Yorkiin yli 40 vuoden tauon jälkeen.
Kokouksen tarkoituksena on nostaa vesikriisi poliittisen päätöksenteon huomion kohteeksi. Konferenssin lopuksi julkaistaan vettä koskeva toimintasuunnitelma Water Action Agenda.
Pula vedestä aiheuttaa monenlaisia uhkia maailmassa, ja siitä kärsivät etenkin maat, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa muutenkin eniten. Maailmanlaajuisesti yli 1 000 alle viisivuotiasta lasta kuolee päivittäin vedenpuutteeseen linkittyviin sairauksiin, kuten ripuliin, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Maailman maista yli 180 valtiota kannattaa vesialan kansainvälistä hallintajärjestelmää.