Kun poliisista tulee rosvo

IS selvitti poliisien tekemiä rikoksia. Monet tapauksista haluttiin salata kokonaan.

Syyskuussa 2021 Helsingin poliisilaitoksella nähtiin erikoinen tapahtumasarja. Sen päätteeksi vanhemman rikoskonstaapelin epäillään lyöneen kollegaansa kasvoihin ainakin kerran.

Asiasta käynnistettiin virkamiesoikeudellinen menettely. Siinä arvioitiin, millaisia seuraamuksia poliisi saa toiminnastaan.

Kuulemistilaisuudessa vanhempi rikoskonstaapeli kertoi, että hän oli ollut tapahtumapäivänä lomalla, mutta hänet oli houkuteltu työpaikalle. Hänen mukaansa tapahtumia oli edeltänyt riidan haastaminen.

Vanhempi rikoskonstaapeli katsoi, että ”väsymys ja alkoholinkäyttö olivat vaikuttaneet tapahtumainkulkuun”. Hän sanoi lopettaneensa alkoholinkäytön.

Seuraavassa kuulemistilaisuudessa vanhempi rikoskonstaapeli kertoi, että vastapuolelle ei aiheutunut vammoja eikä asianosaisilla ole vaatimuksia toisiaan kohtaan. Hänelle päätettiin antaa kirjallinen varoitus.

Tapaus on parhaillaan syyteharkinnassa.

Ilta-Sanomat tilasi Suomen poliisilaitoksilta kaikki niiden virkamiesoikeudelliset menettelyt vuodelta 2022. Poliisilaitokset toimittivat yhteensä 68 tapauksen asiakirjat.

Virkamiesoikeudellisessa menettelyssä arvioidaan, onko poliisi toiminut virheellisesti tai virkavelvollisuuksiaan rikkoen. Seuraamukset voivat vaihdella huomautuksesta irtisanomiseen.

Lue lisää: Seksuaalirikoksia tutkinutta rikoskomisariota syytetään lukuisista raiskauksista

Noin viidennes Ilta-Sanomille toimitetuista tapauksista ei johtanut mihinkään toimenpiteisiin, mutta osaan liittyi vakava rikostuomio tai rikosepäily.

Erästä Lounais-Suomen poliisilaitoksella työskentelevää henkilöä syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänet on pidätetty virantoimituksesta.

Alaikäisen henkilön pahoinpitelystä epäilty helsinkiläinen vanhempi konstaapeli puolestaan irtisanoutui itse.

Osa poliisien tekemistä rikoksista on varsin erikoisia.

Oulun poliisilaitoksella työskentelevä vanhempi konstaapeli sai kirjallisen varoituksen sen jälkeen, kun hänet tuomittiin lievästä petoksesta.

Vanhempi konstaapeli oli Kärkkäisen tavaratalossa laittanut 5,90 euron hintalapun 55 euroa maksaneeseen kuksaan, marssinut kassalle ja maksanut kuksasta 5,90 euroa.

Vanhempi konstaapeli tunnusti teon ja maksoi 10 päiväsakkoa.

Päätöksessä varoituksen antamisesta todetaan, että ”lievästä petoksesta saatu sakkorangaistus on omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon” ja että vanhemman konstaapelin ”työtehtäviin kuuluu hoitaa samanlaisia tekoja, jollaiseen hän on nyt itse syyllistynyt”.

Länsi-Uudenmaan poliisissa työskentelevä lupasihteeri siirsi rahaa poliisikerhon tililtä omalleen kuudesti kesällä 2020.

Yhdistyksen rahastonhoitajana toiminut lupasihteeri sanoi auttaneensa läheistään tämän taloudellisissa vaikeuksissa ja joutuneen siten itse rahapulaan. Hän mielsi rahansiirrot lainaksi, mutta maksoi ne takaisin vasta kavalluksen paljastuttua.

Rahastonhoitajalle tuomittiin käräjäoikeudessa viime tammikuussa 70 päiväsakkoa. Työnantajaltaan hän sai sen jälkeen kirjallisen varoituksen.

Helsingin poliisissa työskennellyt lupasihteeri sai potkut sen jälkeen, kun käräjäoikeus oli tuominnut hänet kahdesta petoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lupasihteeri oli nostanut Kelalta vuosikausia perusteetta asumistukea, yhteensä lähes 15 000 euroa. Hän oli ilmoittanut Kelalle vain yhdestä osa-aikatyöstään saamansa tulot, ei esimerkiksi poliisilaitokselta saamaansa palkkaa.

Lue lisää: Suojelupoliisin ylitarkastajaa epäillään rikoksista

Poliisit ovat syyllistyneet rikoksiin myös virkatehtäviä suorittaessaan.

Itä-Suomen poliisilaitoksella työskentelevä vanhempi konstaapeli ajoi poliisiautolla ojaan matkalla selvittämään meneillään ollutta automurtoa. Auto kierähti katolleen ja vaurioitui kauttaaltaan. Käräjäoikeus totesi auton nopeudeksi tapahtumahetkellä 178 kilometriä tunnissa.

Käräjäoikeus tuomitsi vanhemmalle konstaapelille 35 päiväsakkoa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Käräjäoikeuden mukaan tehtävä ei edellyttänyt märällä tiellä näin suurta ajonopeutta.

Tuomion tultua lainvoimaiseksi Itä-Suomen poliisilaitos päätti antaa vanhemmalle konstaapelille kirjallisen huomautuksen.

Vakavimpia poliisin virkatehtävissään tekemiä rikoksia on käsitelty julkisuudessa jo aikaisemmin. Niihin lukeutuu esimerkiksi tapaus, jossa vanhempi konstaapeli sai tuomion törkeästä vammantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hovioikeuden mukaan poliisi painoi jalallaan maassa mahallaan maanneen putka-asiakkaan yläselkää lähes puolentoista minuutin ajan, vaikka tämä oli jo lopettanut vastarinnan. Uhri meni tilanteessa elottomaksi.

Tuomio sai lainvoiman 2022, jolloin asiaa koskeva virkamiesoikeudellinen menettely saatettiin loppuun. Sen tuloksena vanhempi konstaapeli irtisanottiin soveltumattomana tehtäväänsä.

Päätökseen vaikutti se, että sama poliisi oli saanut 2019 tuomion 38 liikennerikkomuksesta. Hän oli yhden yön aikana ajanut kolmen tunnin aikana todistetusti 38 kertaa ylinopeudella samaan valvontakameraan.

Lue lisää: Lahden putka­pahoinpitelystä tuomitun poliisin tuomio lieveni hovissa

Pohjanmaan poliisin vanhempi konstaapeli sai tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta, virkasalaisuuden rikkomisesta ja tietosuojarikoksista. Hän oli katsellut kollegaansa, poikaansa ja lopulta itseään koskevia tietoja poliisin tietojärjestelmistä ilman asiallisena pidettävää syytä.

Tuomio tuli lainvoimaiseksi 2022, jolloin Pohjanmaan poliisilaitos päätti erottaa vanhemman konstaapelin yhden kuukauden määräajaksi.

Niinikään Pohjanmaan poliisilaitoksella työskennellyt vartija irtisanottiin pysyvästi sen jälkeen kun hänet tuomittiin kolmen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä rattijuopumuksesta.

Tuomion mukaan vartija ajoi henkilöautoa 2,38 promillen humalassa ja ohjasi autonsa tahallaan päin kuorma-autoa ja siihen kytkettyä perävaunua. Vartijalla oli alla jo aikaisempi rattijuopumustuomio.

Osa poliisilaitoksesta salaa virkamiesoikeudellisia menettelyitään rankalla kädellä. Näin tekee esimerkiksi Helsingin poliisi, joka pidätti virantoimituksesta kaksi työntekijäänsä viime syyskuussa, perusteena mahdollinen rikossyyte.

Helsingin poliisi on kuitenkin salannut Ilta-Sanomille toimittamistaan päätöksistä niin epäiltyjen työntekijöidensä nimet, tittelit kuin teonkuvauksetkin.

Juttu on julkaistu ensi kertaa 10.3.2023.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?