Tolkutonta salabisnestä pyörittäneet miehet jäivät satimeen – verottaja mätkäisi tiskiin jäätävät luvut

Tulli teki lopun kolmen miehen laittomuuksista. Salakuljetusvyyhtiä ratkottiin Lapin käräjäoikeudessa.

Toukokuussa 2020 suomalaiskuriiri toi Suomeen niin isoa lastia toinen henkilö kyydissään.

19.3. 12:30

Kolme miestä pyöritti Muoniossa ja Pellossa nuuskan salakuljetusrinkiä syksyn 2019 ja kevään 2020 välisenä aikana. Kyse ei ollut aivan pienimuotoisesta toiminnasta, sillä Lapin käräjäoikeus katsoi miesten tuoneen maahan 11:llä eri kerralla yhteensä 960 kiloa nuuskaa.

Lastit tuotiin Ruotsista Suomeen autolla, moottorikelkalla tai veneellä. Maahantuonnin yhteydessä he jättivät tekemättä tupakkaveron veroilmoitukset.

Vyyhdissä oli mukana kaksi kiinalaismiestä ja yksi suomalainen. Kesäkuussa 2020 kiinalaismiehet olivat tulossa nuuskalastin kanssa Suomeen moottoriveneellä.

Tulli pysäytti heidät ja takavarikoi nuuskat.

Suomalaismies salakuljetusreissulla toukokuussa 2020. Hänen mukaansa kelkka kulki huonosti sohjoisella jäällä. Lastina oli nuuskalaatikoita kahteen kerrokseen ladottuna.

Tuomiosta selviää, että 36-vuotias kiinalaismies ryhtyi suunnittelemaan nuuskan hankintaa keväällä 2020 koronan sulkiessa rajoja.

Hän oli aiemmin joutunut työttömäksi ja selvitellyt, mistä nuuskaa saisi ostettua laatikoittain. Katse kääntyi naapurimaan puolelle, jossa nuuskalaatikko oli maksanut 660 euroa ja Turussa 1 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että mies järjesteli nuuskan hankinnan ja tuonnin Suomeen, ja rikoskumppaniksi ryhtynyt 38-vuotias kiinalaismies vastasi muista keskeisistä järjestelyistä. Kuriirina toimi 35-vuotias suomalaismies, joka hoiti lastien kuljetukset Ruotsista Suomeen.

Käräjäoikeuden mukaan miehet olivat toiminnallaan välttäneet veroja yli 360 000 euron edestä. Verottaja vaatii, että miehet maksavat välttämänsä veromäärän takaisin valtiolle.

Organisoijana toimineen miehen puhelimesta löytyi Tullin teknisessä tutkinnassa kuvia salakuljetustoimista.

38-vuotias mies tuomittiin kahdesta salakuljetuksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta 2 vuoden ehdolliseen vankeuteen.

36-vuotias tuomittiin samoista rikoksista 1 vuoden ja 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Miehistä nuorin, eli suomalaiskuriiri sai salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta 1 vuoden ja 7 kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Lisäksi he joutuvat yhteisvastuullisesti korvaamaan verohallinnolle välttämiensä verojen määrän.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Puhelimesta löytyi myös karttakuva, johon oli merkitty vaihtoehtoisia ylityspaikkoja Tornionjoella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?