Seppo Varjuksen kolumni: Muskeleita, nimismies Niinistö – näin Obelix ratkaisisi pankki­kriisin

Hyvät ihmiset palauttivat Käärijän muskelit, mutta se ei lohduta pankkiherroja, Seppo Varjus kirjoittaa.

19.3. 8:08

Käärijän karanneet muskelit. Pankki lirissä Sveitsissä. Sauli Niinistö Ankarassa.

Näistä.

Hyvien ihmisten kaupunginosa: Helsingin Malmi. Euroviisuedustaja Käärijän kadonneet vihreät muskelit löydettiin ja palautettiin heti.

Ne näyttävät toppauksilta, joilla 1980-luvulla korostettiin takkien hartioita. On vain karsittu takista epäoleelliset asiat ja jätetty toppaukset. Evoluutiota.

Käärijän vihreiden irtomuskelien esikuva on sarjakuvasankari Hulk. Lempeästä tiedemiehestä tulee raivoisasti riehuva Hulk, kun hän suuttuu. Kun 1980-luvulla asuin Malmilla, tällaisia kavereita näki usein raitilla.

Credit Suisse -pankki joutui vaikeuksiin, kuten monet muutkin pankit näinä päivinä. Pankit eivät ole vaikeuksissaan yksin. Kohta ne koskevat meitä kaikkia, vaikka maailma on valmiiksi vaikeuksia täynnä. Nautitaan silti nyt, kun vielä ehditään.

Sauli Niinistö tapasi perjantaina Ankarassa ankaran Recep Tayyip Erdoganin.

Turkin muinaiset sulttaanit olivat ankaria miehiä, joilla oli isot turbaanit. Heidän hurjia sotilaitaan pelättiin kautta Euroopan. Viimeiset sata vuotta turkkilaiset ovat olleet leppoisampia, ja nytkin maata johtaa kovin demokraattinen herra Erdogan.

Erdogan harkitsi nuorena vakavasti ammattijalkapalloilijan uraa, mutta päätyi politiikkaan. Sauli Niinistö oli jo tunnettu poliitikko, kun hänestä tuli Suomen palloliiton puheenjohtaja. Sama peli, eri näkökulmat.

Erdogan on haistanut, että on aika tehdä siirtoja eestaas kaukaisessa Pohjolassa. Kuka hänen pelissään voitti?

Hengitetään syvään humanismia.

Suomi vai Turkki? Onko Ruotsi kakkonen, kolmonen vai ei yhtään mitään?

Tämä on maailmanpolitiikan arkipäivää, ja maailmanpolitiikka muistuttaa jalkapalloa siinä, että maailmanpolitiikassakaan pelit eivät koskaan loppu. Sauli Niinistö voi vain sanoa tehneensä parhaansa ja toivoneensa, että se riittää.

Keskuspankkien pitää tehdä parhaansa, jotta pankit eivät kaatuisi, ja maailmanlaajuinen lama käynnistyisi jälleen kerran. Se ei olisi kenelläkään enää nautittavaa.

Kumpi on vahvempi, Hulk vai Obelix?

Jos Hulk olisi Obelix, hän murtautuisi Credit Suissen holviin kääräisemään sinne varastoidut juustot.

Euroviisut eivät ole jalkapalloa tai maailmanpolitiikkaa, vähän vain kumpaakin. Kaikissa tämän vuoden voittajasta voi tulla ensi vuoden häviäjä ja päinvastoin.

Turkin entisten sulttaanien hovissa kovaa peliä pelattiinkin. Oli ihan normaalia, että sulttaaniksi noussut ensi töikseen surmautti veljensä. Näin vältettiin perimyssodat, joissa olisi kuollut paljon enemmän ihmisiä, jotka kuten tiedämme, ovat kaikki veljiä keskenään. Hengitetään syvään humanismia.

Olisiko Kiskon nimismies Niinistö pystynyt ratkaisemaan sellaisen rikosmysteerin?

– Ai niin, herra sulttaani, vielä yksi kysymys. Olitteko sukua veljillenne?

Turkissa pukkaa vaaleja. Niiden rehellisyyttä vähän epäillään jo. Näin monen muunkin vaalin maailmassa. Vaali-inflaatio.

Pankkien ongelmat alkoivat, kun keskuspankit nostivat korkoja hillitäkseen inflaatiota. Suo siellä, vetelä täällä

Ihan vihreäksi raivosta heittää, kun ajattelee sen seurauksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?