Veljentyttönsä teloitus­tyylillä ampunut murhaaja vapautuu elin­kautisesta

Murha tapahtui Saksassa, mutta mies on suorittanut rangaistuksensa pääosin Suomessa.

Mies tuomittiin elinkautiseen Saksssa. Kuva oikeuskäsittelystä.

17.3. 10:36

Helsingin hovioikeus on hyväksynyt kahden elinkautisvangin hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Toinen heistä on tätä nykyä kuusikymppinen libanonilais-suomalainen mies, joka murhasi veljentyttärensä teloitustyyliin ampumalla Saksan Lüdenscheidissa elokuussa 2008.

Mies ampui veljentytärtään pistoolilla päähän levähdysalueella. Kyseessä oli kunniamurha. Miehen rikoskumppaneina teossa olivat uhrin alaikäinen veli ja uhrin serkku. Teon motiivina oli uhrin länsimainen elämäntapa. Uhri ei ollut suostunut elämään perheen ja suvun edellyttämällä tavalla.

Mies tuomittiin Saksassa murhasta vuonna 2013. Rangaistuksen täytäntöönpano alkoi huhtikuussa 2014 Saksassa. Tätä ennen mies oli ollut rikoksensa johdosta vapautensa menettäneenä Syyriassa 5.1.2009–20.5.2012, Suomessa 19.9.–9.11.2012 ja Saksassa 10.11.2012–23.4.2014. Mies luovutettiin Suomeen marraskuussa 2015.

Mies oli anonut pääsyä ehdonalaiseen koevapauteen jo vuonna 2020, mutta tuolloin hovioikeus hylkäsi hakemuksen.

Nyt Rikosseuraamuslaitos puolsi lausunnossaan miehen vapauttamista sen jälkeen, kun hän tulee suorittaneeksi elinkautista vankeusrangaistusta noin 14 vuotta 6 kuukautta.

Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsivat miehen hyvin sujunut ja lähes rikkeetön vankilassaoloaika, rangaistusajan suunnitelman mukaisten tavoitteiden johdonmukainen edistäminen sekä sopeutuminen avolaitoksen olosuhteisiin ja avolaitostyöhön.

Hovioikeuden mukaan miehellä on laaja sosiaalinen tukiverkosto eikä hänellä ole ollut ongelmia päihteiden käytön kanssa. Lisäksi mies on hovioikeuden mukaan viime vuosina työstänyt omasta aloitteestaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen rikoksen taustalla vaikuttaneita arvojaan ja asenteitaan.

Vapauttamista vastaan puhui elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen rikoksensa laatu. Lisäksi mies ei koskaan ollut myöntänyt tekoaan.

Hovioikeus katsoo, että miehen vankilassaoloajan tulee olla jonkin verran pidempi kuin elinkautisvangeilla keskimäärin.

Hovioikeus katsoi, että mies voidaan päästää vapaaksi, kun hän on suorittanut elinkautista vankeusrangaistusta 15 vuotta.

Vapauttamispäivä on 6.5.2024. Elinkautiseen vankeuteen tuomitun ehdonalaisen vapauden koeaika ja jäännösrangaistus ovat kolme vuotta.

Naisystävän murhannut vapaaksi

Hovioikeus hyväksyi myös toisen murhasta tuomitun hakemuksen päästä ehdonalaiseen koevapauteen.

Mies murhasi Enossa seurustelukumppaninsa kuristamalla ja pahoinpitelemällä tätä voimakkaasti eri tavoin vuonna 2008. Pahoinpitelyssä käytettiin myös teräasetta.

Mies oli tuomittu vain vajaata vuotta aiemmin tuolloisen seurustelukumppaninsa törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta.

Hovioikeus katsoi, että selvitys miehen rangaistusajan suunnitelman toteutumisesta ja vankila-aikaisesta käyttäytymisestä puhui hänen vapauttamisensa puolesta. Mies ei ollut myöskään syyllistynyt vankilassaoloaikanaan uusiin rikoksiin.

Hovioikeus katsoi, että edellytykset miehen päästämiselle ehdonalaiseen vapauteen täyttyvät, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt yhteensä noin 16 vuotta.

Vapauttamispäivä on 1.3.2024.

Kolmas hakemus hylättiin

Hovioikeus käsitteli myös kolmannen elinkautisvangin vapauttamishakemuksen. Kyseessä oli mies, joka murhasi entisen naisystävänsä Korpilahdella syyskuussa 2009. Hän oli autossa tai muussa vastaavassa ahtaassa tilassa kohdistanut uhriin teräaseella väkivaltaa. Samassa yhteydessä hän ampui uhriaan lähietäisyydeltä uhria kuusi kertaa revolverilla kaulan, olkavarren, rintakehän ja ylävatsan alueelle.

Hovioikeus katsoi, että mies ei ollut vielä suorittanut rangaistustaan tarpeeksi kauan, kun otetaan huomioon teon laatu. Oikeuden mielestä rangaistusaikaa oli rikokseen nähden pidettävä lyhyenä. Hovioikeus hylkäsi hakemuksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?