Vastaantulija hämmästeli Mersun kulkua – seuraavaksi hän todisti rajua kuolon­kolaria

Parikymppinen kuski ei osannut selvittää, miksi hän ajautui vastaantulijoiden kaistalle ja aiheutti rajun nokkakolarin.

Naisen kuolemaan johtanut nokkakolari tapahtui elokuussa 2019 Länsi-Uudenmaan Vihdissä.

18.3. 15:06 | Päivitetty 19.3. 13:20

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa Vihdissä elokuussa 2019 tapahtuneesta rajusta nokkakolarista. 23-vuotiaan miehen kuljettama auto ajautui vastaantulijoiden kaistalle loivasti kaartuvalla tiellä ja törmäsi henkilöautoon, jossa matkustivat nainen ja koira.

Autoa ajanut nainen sai törmäyksessä hyvin vakavat vammat ja menehtyi. Vammoja sai myös koira, jonka poliisi joutui lopettamaan onnettomuuspaikalle.

Nuoren miehen kuljettama farmari-Mersu ajautui vastaantulijoiden kaistalle järkyttävin seurauksin.

Parikymppinen Mersu-kuski ei osannut selittää, miksi hän oli ajautunut vastaantulijoiden kaistalle. Hän kertoi tehneensä tavallisen työpäivän ja ajaneensa kotia kohti.

Hänen viimeiset muistikuvansa päättyivät paikallisen huoltoaseman kohdille, jonka jälkeen hän oli havahtunut hereille ratista.

Onnettomuuspaikan yläpuolelta otettu ilmakuva näyttää törmäyksen rajut jäljet.

Miehellä ei sanojensa mukaan ollut mitään muistikuvia törmäyksestä. Hänen mukaansa ajomatka oli sujunut täysin normaalisti ja hän oli keskittynyt ajamiseen.

Kuski arveli saaneensa jonkinlaisen kohtauksen, koska ei osannut muutoin selittää tapahtunutta.

Mies myönsi syyllistyneensä perusmuotoiseen kuolemantuottamukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta törkeistä tekomuodoista, jotka syytetty kiisti.

Törmäyksen kohteeksi joutunutta autoa kuljettanut nainen kuoli.

Todistajana kuultiin muita autoilijoita, jotka olivat ihmetelleet punaisen Mersun kulkua hetkeä ennen rysähdystä.

Todistajana kuultu nainen kertoi havahtuneensa, kun vastaantulevassa autoletkassa ajanut auto oli lähestynyt keskiviivaa. Hetkeä myöhemmin todistaja käänsi taustapeiliään ja näki, kuinka oudosti kulkenut auto törmäsi takana tulevaan siniseen Peugeotiin vastaantulijoiden kaistan puolella.

Kuski teki u-käännöksen ja ajoi kolaripaikalle, jossa törmäysautoa kuljettanut nuori mies puhui jo hätäkeskuspuhelua.

Turmapaikalla on kahdeksankympin nopeusrajoitus. Oikeus katsoi törmääjän toimineen huolimattomasti, mutta ylinopeutta hänen ei väitetty ajaneen.

23-vuotias törmäysauton kuski tuomittiin kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkorangaistukseen.

Syytteet törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta hylättiin.

Käräjäoikeus katsoi, ettei kyse ollut tietoisesta riskinotosta tai törkeästä huolimattomuudesta. Selvittämättä jäi, miksi kuski ajautui vastaantulevien kaistalle.

Miehelle määrättiin rangaistukseksi 80 päiväsakkoa, joista kertyi hänen tuloillaan maksettavaa 480 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan noin 2 500 euroa ruumiinavauskuluja.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Tekstiä korjattu 19.3 kello 13.20: Tekstissä mainittiin aiemmin virheellisesti, että törmäyksen kohteeksi joutuneessa autossa olisi ollut mukana miesmatkustaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?