Tällainen on alku­peräinen Naton perustamis­sopimus – Suomi on täys­jäsen, kun liittymis­pöytä­kirja talletetaan sen osaksi Washingtonissa

Pohjois-Atlantin sopimusta säilytetään Yhdysvaltain kansallisarkistossa.

Pohjois-Atlantin sopimus allekirjoitettiin Washingtonissa huhtikuussa 1949.

17.3. 20:34

Suomen Nato-tie etenee. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi perjantaina Ankarassa turkkilaisen virkaveljensä Recep Tayyip Erdoganin, joka ilmoitti ratifiointiprosessin alkavan maan parlamentissa.

Myös Unkarin parlamentti kertoi perjantaina ratifioinnin etenemisestä. Niiden toteuduttua Suomen liittymisprosessi voikin sitten edetä maaliin saakka.

Lue lisää: Suomen Nato-jäsenyys on käytännössä selvä – tämä on nyt yksi keskeisimmistä kysymyksistä

Pohjois-Atlantin sopimuksen johdantosivu.

Maali on Washingtonissa, jossa Yhdysvaltain hallitus säilyttää 4. huhtikuuta 1949 allekirjoitetun Pohjois-Atlantin sopimuksen alkuperäis­kappaletta.

Suomen edustaja, mahdollisesti Washingtonin-suurlähettilas Mikko Hautala, toimittaa Yhdysvaltain hallitukselle Suomen liittymispöytä­kirjan, joka talletetaan osaksi alkuperäistä Pohjois-Atlantin sopimusta Yhdysvaltain kansallis­arkistoon Naraan.

Tallennushetki on historiallinen: silloin Suomesta tulee virallisesti Naton jäsenmaa.

Viimeisenä askeleena Naton pääsihteeri lähettää Suomelle ja kaikille jäsenmaille kirjeen ratifiointiprosessin saamisesta loppuun. Kirjeisiin liitetään virallisesti vahvistetut kopiot Suomen liittymispöytä­kirjasta.

Jos kaikki on valmista ennen Naton seuraavaa huippukokousta, voi Suomi juhlia täysjäsenyyttä heinäkuussa Vilnassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Dean Acheson allekirjoitti Pohjois-Atlantin sopimuksen 4. huhtikuuta 1949, seurassaan presidentti Harry Truman ja varapresidentti Alben Barkley.

Lue lisää: IS:n tiedot: Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden huhti­kuun alussa

Pohjois-Atlantin sopimuksen alkuperäis­kappaleessa on kahdentoista valtion edustajien allekirjoitukset: Yhdysvaltain, Kanadan, Belgian, Tanskan, Ranskan, Britannian, Islannin, Italian, Luxemburgin, Hollannin, Norjan ja Portugalin.

Pohjois-Atlantin sopimuksen artiklat 4 ja 5. Jälkimmäinen antaa jäsenmaille turvatakuut.

Yhdysvaltain puolesta sopimuksen allekirjoitti ulkoministeri Dean Acheson, joka muisteli tapahtumaa näin:

”Pohjois-Atlantin liiton ministerit tapasivat Washingtonissa 2. huhtikuuta hyväksyäkseen sopimusluonnoksen ja kokoontuakseen allekirjoitus­seremoniaan 4. huhtikuuta. Tässä presidentti Truman osoitti jälleen minulle huomiotaan. Olin sanonut, että mielestäni hänen olisi sopivaa ja asiaankuuluvaa allekirjoittaa sopimus Yhdysvaltain puolesta, mutta hän kieltäytyi. Hän tulisi mukaan seremoniaan seisoakseen vierelläni, mutta sopimus kantaisi minun nimeäni.”

Pohjois-Atlantin sopimus laadittiin kahtena virallisena versiona, englanniksi ja ranskaksi. Sopimuksen artikla 14 määrää asiakirjan säilytettäväksi Yhdysvalloissa.

Atlantti-seuran epävirallinen suomennos Pohjois-Atlantin sopimuksesta on luettavissa tästä linkistä.

Ulkoministeri Dean Acheson vahvisti allekirjoituksellaan, että Washingtoniin talletettu sopimusasiakirja on autenttinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?