Yhden lapsen kuoleman aiheuttanut streptokokki­ levinnyt Keski-Suomessa

Jyväskylässä päiväkoti-ikäinen kuoli maaliskuussa streptokokki A-bakteerin aiheuttamaan tautiin. Uusia tartuntoja on ilmennyt tapauksen jälkeen.

16.3. 12:03

Keski-Suomen sairaala Novassa Jyväskylässä on todettu yhteensä kahdeksan A-streptokokkitartuntaa.

Maaliskuun alussa päiväkoti-ikäinen lapsi kuoli streptokokki A-bakteerin aiheuttamaan tautiin Jyväskylässä. Sairaala Novan sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja Juha Paloneva kertoo, että muut seitsemän tapaukseen liittyvää tartuntaa ovat olleet lieväoireisia tai oireettomia.

Tartuntoja on siis ollut yhteensä kahdeksan, kun mukaan lasketaan streptokokkiin kuollut lapsi.

– Vakavan tapauksen jälkeen heti alkuun tuli kaksi hyvin lieväoireista, viime viikon loppupuolella tuli kaksi oireetonta ja nyt seulonnoissa oli kolme uutta tapausta, Paloneva kertoo.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka ärhäkkä bakteerimuoto on kyseessä. Taudille altistuneiden näytteet tyypitetään, mutta tuloksia ei ole vielä saatu.

Palonevan mukaan nyt Jyväskylässä esiintyvät tartunnat ja altistumiset liittyvät samaan tapaukseen eli tartuntaan, joka johti maaliskuun alussa lapsen kuolemaan. Kaikki altistuneiden perheenjäsenet ja lähikontaktit testataan.

– Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että olisi mistään yleisvaarallisesta epidemiasta kyse, Paloneva sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?