Poliisi epäilee, että elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) Whatsapp -tilille on murtauduttu. Se aloitti asiassa esitutkinnan keskiviikkona.
Rikoskomisario Sami Siurola sanoo IS:lle, että poliisi aloitti esiselvityksen oma-aloitteisesti. Esitutkinnan aloittamisesta puolestaan päätti syyttäjä.
Poliisi tutkii asiaa tietomurtona, josta minimirangaistus on sakkoja ja maksimirangaistus kaksi vuotta vankeutta.
Lue lisää: KRP epäilee tietomurtoa Mika Lintilän Whatsapp-selkkauksessa
Poliisi ja syyttäjä katsovat, että asia on selvitettävä sen yhteiskunnallisen merkityksen takia. Esitutkinta aloitettiin syyttäjän päätöksellä.
Rikosepäilyn taustalla on Lintilän Whatsapp-tililtä helmikuun alussa lähetetty meemi, jossa pilkattiin pääministeri Sanna Marinia ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd). Viesti lähti laajalle vastaanottajajoukolle.
Lintilää ei epäillä rikoksesta.
Hän on vakuuttanut, ettei ole itse lähettänyt pilkallista meemiä keskusteluryhmään. Lintilä on pitänyt mahdollisena, että hänen tiliään olisi käytetty rinnakkain esimerkiksi tietokoneella.
Poliisi selvittää esimerkiksi tätä mahdollisuutta.
– On kerrottu, että puhelinta olisi mahdollisesti käyttänyt joku muu tai ollut tämmöinen rinnakkaiskäyttömahdollisuus. Näitä asioita poliisi tietysti selvittää muiden asioiden joukossa, Siurola kertoo.
– Pyrimme selvittämään sen, onko tässä oikeasti tapahtunut rikosta vai ei. Esitutkinta on vasta hyvin alussa, Siurola sanoo.
Siurola ei vielä tässä vaiheessa kommentoi, onko poliisilla hallussa Lintilän puhelin tai muita teknisiä välineitä.
– En kommentoi tässä vaiheessa, Siurola sanoo.
Hän ei ota myöskään siihen kantaa, onko poliisilla rikoksesta epäilty tai epäiltyjä.
– Asiaa tutkitaan ja katsotaan, mihin päädytään.
Keskiviikkona mediassa levisi virheellistä tietoa, että tutkinnanjohtajana asiassa toimisi syyttäjä.
Siurola kertoo IS:lle, että tutkinnanjohtajuus on edelleenkin poliisilla, mutta se tekee tiivistä yhteistyötä syyttäjän kanssa.
– Kun on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta kysymys, on selvää, että syyttäjän pitää olla tutkinnassa mukana ja kartalla siitä, missä mennään, Siurola sanoo.
Hän ei osaa arvioida sitä, kuinka nopeasti tutkinta valmistuu.
– Töitä tehdään koko ajan, mutta on mahdotonta sanoa, koska tutkinta on suoritettu. Se riippuu näytöstä ja muusta, mitä saadaan haalittua kasaan sekä varmennettua. Kyllä tämä ainakin jonkun aikaa keskeneräisenä pyörii.
Eduskuntavaalit pidetään 2. huhtikuuta. Siurola pitää mahdollisena, ettei tutkinta valmistu esimerkiksi sitä ennen.
– Poliisi ei tähtää siihen, että meidän pitäisi ennen vaaleja saada valmiiksi. Me teemme kunnolla ja hyvin asiat, silloin on paras lopputulos, ehditään sitten ennen vaaleja vai ei, Siurola kertoo.
Juttua korjattu 16.3. kello 16.44. Korjattu poliisin aiemmin julkisuuteen antama tieto, jonka mukaan tutkintapyyntö tehtiin eduskunnasta. Poliisi kertoo aloittaneensa esiselvityksen oma-aloitteisesti.