Helsingin uusi katujengi­pomo petkutti Kelaa kuukausitolkulla ja sikaili liikenteessä – tämä hänestä tiedetään nyt

Nuorella miehellä on taustallaan väkivaltarikoksia ja liikennetörttöilyitä ympäri Helsinkiä. Poliisin mukaan 24-vuotias mies johtaa katujengiä.

15.3. 21:09

Helsingin poliisi tiedotti tiistaina uudesta rikosvyyhdistä, joka liittyy helsinkiläiseen katujengiin. Poliisin mukaan jengin johtohahmo on 24-vuotias mies, jonka epäillään johtaneen rikos­kumppaneitaan vankilasta käsin.

Ilta-Sanomien selvityksen perusteella 1998 syntyneellä miehellä on runsaasti aiempaa rikoshistoriaa ainakin Helsingin seudulla.

Hän on syyllistynyt muun muassa väkivalta- ja liikenne­rikoksiin.

Lue lisää: Tällainen on uusi katujengi, jonka johtaja ohjeisti muita jengiläisiä jopa vankilasta käsin

Lue lisää: Tässä ovat helsinkiläisen katujengin rajut rikosepäilyt: ammuskelu McDonald’silla, katusakkojen kiristystä

KEVÄÄLLÄ 2020 mies tuomittiin laittomasta uhkauksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Rikos tapahtui jo kolmea vuotta aiemmin tammikuussa 2017.

Mies kertoi olleensa hakemassa kaveriaan lentokentältä, kun hänen ajamansa auton viereen ajoi toinen autoseurue, josta näytettiin hänelle keskisormea.

Autot päätyivät Herttoniemen alueelle setvimään välejään. Sen seurauksena mies oli uhannut toisen seurueen jäsentä laittamalla puukon uhrin kaulalle.

– Puukon terä on ollut kohdistettuna kohti asianomistajan kaulaa. Teko on lajissaan hyvin vahingollinen ja vaarallinen, Helsingin käräjäoikeus totesi ratkaisussaan.

Muutamaa kuukautta myöhemmin kesällä 2020 mies tuomittiin myös useista muista rikoksista, kuten törkeästä liikenne­turvallisuuden vaarantamisesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, ratti­juopumuksesta, huumaus­aine­rikoksesta ja huumaus­aineen käyttö­rikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mies oli muun muassa yrittänyt kaupata huumeita helsinkiläisellä hotellilla.

Lisäksi hän oli ajanut viidenkympin alueella yli sadan kilometrin tuntinopeudella Helsingin Laajasalossa.

Rangaistukseksi tästä hän sai 360 euron sakot.

Kyseinen liikennerikos ei ollut ainoa laatuaan, sillä vuonna 2017 poliisi joutui miehen kanssa ongelmiin Itäväylällä. Mies ajoi ylinopeutta, jäi kiinni ja ryhtyi hangoittelemaan virkavaltaa vastaan.

Poliisin mukaan kyseessä oli tavanomainen liikenne­pysäytys­tehtävä, mutta mies oli kieltäytynyt antamasta henkilö­tietojaan ja alkanut käyttäytymään suusanallisesti aggressiivisesti.

Poliisin mukaan hän oli yhteistyö­kyvytön, uhkaava ja rupesi haistattelemaan.

Mies tuomittiin yhteensä 240 euron sakkoihin liikenne­rikkomuksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Lue lisää: 24-vuotias jengipomo toimi vielä vankilasta käsin – poliisi tiedotti Helsingin katujengeistä

Kansaneläkelaitos joutui miehen uhriksi vuonna 2020. Tuolloin mies petkutti Kelaa yli puolen vuoden ajan.

Hän nosti Kelasta asumistukea perusteetta, eikä ilmoittanut vuokra­sopimuksensa päättymisestä.

Hän salasi Kelalta myös tiedon siitä, että hän kävi töissä henkilöstö­vuokraus­firmassa. Mies sai Kelasta lähes 2 150 euron perusteettoman taloudellisen hyödyn.

Hänet tuomittiin 270 euron sakkoihin petoksesta.

Kesällä 2022 johtohahmo oli mukana Vuosaaren McDonald’silla tapahtuneessa ammuskelussa. Hänet tuomittiin kolmesta laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Ampumisen kohteena oli toisen katujengin jäseniä.

Mies on tällä hetkellä epäiltynä myös niin sanottujen katusakkojen kiristämiseen liittyvässä tutkinnassa. Poliisin mukaan johtohahmon epäillään yrittäneen kiristää 26-vuotiaalta uhrilta perusteettomasti tuhansia euroja.

Virkavalta epäilee, että kiristäminen alkoi keväällä 2022 ja keskeytyi hetkeksi, kun mies oli vangittuna McDonald’sin ampumisen takia.

Lue lisää: Mikä ihmeen ”katu­sakko”? Poliisi törmäsi huolestuttavaan ilmiöön katu­jengi­tutkinnassa

Kiristämisen epäillään jatkuneen epäillyn vapauduttua. Kun kiristyksen kohde ei maksanut summaa, epäilty alkoi uhkailla väkivallalla tämän lähipiiriä.

Poliisi epäilee, että johtohahmo jakoi vankilasta ohjeita jengin jäsenille ulkomaailmaan. Epäilty ohjeisti jäseniä vaikuttamaan häntä koskevien rikosasioiden asianomistajiin ja todistajiin.

Esitutkinta on yhä kesken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?