Yllätys­käänne: Murhasta tuomittu Helvetin enkeli todettiin syyttömäksi

Hovioikeus hylkäsi toisen syytetyn murhasyytteen kokonaan. Toisen syytetyn osalta hovioikeus katsoi, että kyse oli murhan sijaan taposta.

Poliisi tapahtumapaikalla heinäkuussa 2020.

15.3. 11:07

Helsingin hovioikeus on muuttanut käräjäoikeuden antamaa tuomiota, jolla kaksi Helvetin enkelien jäsentä tuomittiin elinkautiseen Espoossa heinäkuussa 2020 tehdystä murhasta.

Hovioikeus hylkäsi toisen syytetyn murhasyytteen kokonaan. Toisen syytetyn osalta hovioikeus katsoi, että kyse oli murhan sijaan taposta. Hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Käräjäoikeus oli katsonut tuomiossaan, että syytetyt olivat yhdessä tappaneet järjestöstä erotetun ja ryhmän etujen vastaisesti menetelleen kokelasjäsenen. Käräjäoikeuden mukaan miehet ajoivat ampuma-aseilla varustautuneina henkilöautolla Espoon Kattilalaaksossa sijaitsevalta Helvetin enkelien kerhotilalta uhrin asunnon luo Espoon Suurpeltoon suunnitelmanaan ja tarkoituksenaan tappaa uhri.

Asunnon pysäköintialueella toinen miehistä ampui auton sisältä uhria kaksi kertaa ylävartaloon. Laukausten jälkeen syytetyt pakenivat paikalta autollaan. Uhri ampui ennen maahan tuupertumistaan heidän peräänsä yhden laukauksen hallussaan olleella pistoolilla.

Uhri kuoli saamiinsa ampumavammoihin sairaalassa samana iltana. Käräjäoikeus oli katsonut, että surmaamisteko oli tehty vakaasti harkiten ja että sitä oli myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä ottaen huomioon teon suunnitelmallisuus ja teon vaikuttimena ollut uhrin käyttäytyminen ja menettely.

Hovioikeus katsoi asiassa jääneen näyttämättä, että syytetyillä olisi ollut yhteinen suunnitelma tai tarkoitus tappaa uhri.

Hovioikeus katsoi näytetyksi, että asianosaisten tapaamisen syynä oli ollut liivimerkkien ja kerhotilan avaimen poishakeminen järjestöstä erotetulta uhrilta.

Hovioikeus katsoi, etteivät syytettyjen toimet ennen tapahtumaa tai sen jälkeen tukeneet johtopäätöstä suunnitelmallisesta teosta.

Asiassa esitetty näyttö tuki hovioikeuden mielestä sitä johtopäätöstä, että uhrin erottaminen järjestöstä oli ollut riittävä seuraamus hänen käyttäytymisestään. Hovioikeus katsoi asiassa jääneen näyttämättä, että toinen syytetyistä olisi osallistunut henkirikokseen ja että surmaamisteko olisi tehty vakaasti harkiten. Hovioikeus katsoi teon syyn jääneen epäselväksi.

Hovioikeus tuomitsi uhrin ampuneen Lauri Petteri Kiviniemen taposta ja ampuma-aserikoksesta sekä erinäisistä muista vähäisemmistä rikoksista yhteiseen 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus hylkäsi toisen miehen murhasyytteen kokonaan. Hänet tuomittiin ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta yhteiseen 4 kuukauden 20 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käytännössä ehdollisella vankeusrangaistuksella ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä hovioikeus totesi, että miehen vankeusaika katsotaan rangaistuksen täydeksi suoritukseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?