Kuuntele aamun tärkeimmät uutiset

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

Ukrainan rautatieyhtiö Ukrzaliznytsian hallituksen jäsen ja matkustajayhtiön johtaja Oleksandr Pertsovsky ja pääministeri Sanna Marin (sd) Kiovassa perjantaina. Pääministeri Marin tapasi Kiovassa Ukrainan rautatieyhtiön Ukrzaliznytsian edustajia.

15.3. 7:47

IS paljastaa: Näin Ukrainan juna­pyyntö esitettiin VR:lle

Ukraina on pyytänyt Suomelta neljää Allegro-junaa. Pyyntö VR:lle tuli kiertotietä valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksiköstä pääministeri Sanna Marinin Kiovan-matkan jälkeen.

Valtioneuvoston kanslia on kommentoinut asiaa hyvin niukasti. Se vahvisti STT:lle, ettei Ukrainan rautatieyhtiön Ukrzaliznytsjan toimitusjohtajan Oleksandr Kamyshinin tapaaminen ollut osa Marinin Kiovan-vierailun virallista ohjelmaa, vaan se tapahtui spontaanisti suomalaisten tehdessä lähtöä yöjunalla Kiovasta.

IS:n tietojen mukaan Kamyshin odotti Marinia Kiovan rautatieasemalla autojen saapuessa sinne. Hän esittäytyi ja esitteli hyvin lyhyesti vetoomustaan ja pyysi myös kuvaa. Tilanne oli ohi nopeasti.

Kamyshinin pyyntö neljästä Allegro-junasta oli kirjoitettu vaatimattomasti ennemminkin korttia kuin virallista kirjettä muistuttavaan paperiin. Kortti oli IS:n tietojen mukaan osoitettu VR:lle.

Ukrainan rautateiden edustajien arvioidaan halunneen hakea juna-asemalle saapumalla huomiota asialleen. IS:n tietojen mukaan asiaa ei kommentoitu sen kummemmin. Junista ei siis ole annettu mitään lupauksia. Asia kuuluu VR:n operationaalisten päätösten piiriin.

Venäläinen hävittäjä törmäsi Yhdysvaltain lennokkiin Mustalla­merellä – Venäjä pitää tapausta provokaationa

Moskovan Yhdysvaltain-suurlähettilään Anatoli Antonovin mukaan Venäjä pitää tiistaina Mustallamerellä tapahtunutta lennokkivälikohtausta provokaationa. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti.

Antonov kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli kutsunut hänet puhutteluun. Venäjä ei hänen mukaansa ole hakemassa yhteenottoa Yhdysvaltojen kanssa.

Venäläinen hävittäjälentokone törmäsi Yhdysvaltain miehittämättömään lennokkiin Mustanmeren yllä tiistai-iltana.

Yhdysvaltain asevoimien mukaan hävittäjäkone osui Reaper-lennokin takapotkuriin, jolloin lennokki ohjattiin Mustaanmereen ja se tuhoutui.

Kaksi Venäjän Su-27 -hävittäjää oli yrittänyt häiritä amerikkalais­lennokkia muun muassa päästämällä lento­polttoainetta sen edessä useasti ennen törmäystä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän hävittäjät ei törmänneet amerikkalaisten lennokkiin, ennen kuin se putosi Mustaanmereen. Venäläiset väittävät, että lennokin etälentäjät kaarsivat droonilla liian jyrkästi, jolloin lennokki menetti korkeutta ja rysähti mereen.

Venäjän kerrotaan jälleen käyttäneen polttavia fosforiammuksia Itä-Ukrainassa

Uutistoimisto AFP:n toimittajat kertovat nähneensä tiistaina Venäjän ampuneen valkoista fosforia sisältäviä ammuksia asuttamattomalle alueelle Tshasiv Jarin kaupungin läheisyyteen Itä-Ukrainassa.

AFP:n mukaan kaksi ammusta ammuttiin iltapäivällä Bahmutiin johtavalle tielle Tshasiv Jarin etelälaidalla. Räjähtäessään ne tuottivat palavia valkoisen fosforin palloja, jotka leijailivat maahan ja sytyttivät molemmin puolin tietä tuleen jalkapallokentän kokoisen alueen.

Lähimmät ukrainalaiskodit olivat noin 200 metrin päässä palaneen alueen reunasta.

Valkoista fosforia sisältävät aseet ovat polttoaseita, joiden käyttö siviilejä vastaan on kielletty.

Olkiluoto 3 tuottaa jälleen sähköä – koekäyttö aloitettiin tänä aamuna

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin koekäyttö on aloitettu varhain tänä aamuna, ja reaktori tuottaa jälleen sähköä. Tuotanto on määrä nostaa täyteen tehoon iltaan mennessä.

Teollisuuden Voiman (TVO) verkkosivun mukaan koekäyttöä jatketaan suorituskykykokeilla, joiden tärkein tehtävä on osoittaa laitoksen täyden tehon tuotantoteho.

Koekäytössä on edessä vielä myös testi, jolla osoitetaan reaktorin häiriötön ja yhtäjaksoinen tuotantokyky, sekä viimeinen vaihe, jossa testataan säätöominaisuuksia.

Säännöllisen sähköntuotannon on tarkoitus alkaa huhtikuun 17. päivänä.

Eurajoella Satakunnassa sijaitsevan ydinvoimalan sähköntuotannon aloitusta on lykätty useita kertoja.

The Guardian: BBC taipui Britannian hallituksen painostukseen pandemian aikana

Britannian yleisradioyhtiö BBC taipui hallituksen painostukseen koronapandemian aikana, The Guardian -sanomalehti kertoo.

The Guardian on saanut haltuunsa sähköposteja ja Whatsapp-viestejä, joissa esihenkilöt ovat jakaneet kehotuksia alaisilleen pääministerin kanslian ohjeiden perusteella. Viestit ovat peräisin vuosilta 2020–2022.

Yhdessä viestissä esihenkilö esimerkiksi ilmoittaa BBC:n politiikan toimittajille, että silloisen pääministerin Boris Johnsonin ilmoittamista rajoitustoimista ei pitäisi käyttää termiä ”sulkutila” (englanniksi ”lockdown”).

BBC:n politiikan toimittajat yrittivät väitellä ohjetta vastaan siinä kuitenkaan onnistumatta. Tämän johdosta BBC:n lähetyksissä ja verkkosivuilla puhuttiin muun muassa ”rajoituksista” sulkutilan sijaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?